Bursa'daki kuru araziler yaban mersiniyle bedel kazanıyor

Bursa'da başta dağlık alanlarda azda olsa çorak arazilerin ekonomiye kazandırılması düşüncesince İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde keçi yemişi üretimi yapılıyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Bursa

Yurt haricinde "blueberry" yerine aşina faziletli getirili yaban mersini, Uludağ eteklerindeki Orhaneli, Keles, Büyükorhan ve Harmancık hassaten peyda etmek kıl payı İnegöl, İznik ve Orhangazi ilçelerinde ormana yaklaşan arazilerde yetiştiriliyor.

Türkiye genelinde en birlikte tomar üretim meydana getirilen illerden bulunan Bursa'nın keçi yemişi üretimi 3 yılda 10 kıvrım arttı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, AA muhabirine, yaban mersininin semere zamanlarda Türkiye'nin ticari anlamda literatürüne giren birlikte mahsul bulunduğunu söyledi.

Üreticinin hassaten semere 5-6 senedir bu işten mülk kazandığını dile getiren Aygül, en birlikte tomar üretimin Marmara, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde yapıldığını belirtti.

Aygül, Türkiye'de güzeşte sene 4 bin 200 dekar bölgede kestirmece 2 bin 600 titrem keçi yemişi üretildiğini bildirerek, "Bursa'da keçi yemişi sahalarımız semere çağda yıldan yıla artarak ehemmiyetli miktarlara kazanmış durumda. Şu anda Bursa'da 3 bin 277 dekar bölgede üretim yapılıyor. Bu sene Bursa'da üreteceğimiz yaban mevsimin miktarı 2 bin 600 titrem civarında. Yani güzeşte sene Türkiye'nin hep üretimine yaklaşan üretimi bu sene hemen Bursa'da üreteceğiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye genelinde bu sene 6 bin dekar bölgede 4 bin tonun üstünde keçi yemişi yetiştirilmesinin beklendiğini tamlayan Aygül, üretimin yarısından fazlasının Bursa'da yapılacağını söyledi.

Aygül, Bursa'nın, bu seneki üretimiyle ülkenin en birlikte tomar keçi yemişi yetiştiren ili konumunda bulunduğunu anlatım ederek laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Yaban mersininin şu anda ağaç üretimi de Bursa'da azda olsa başladı. Yaban mersini hassaten bu kepez yörelerimizde Büyükorhan, Orhaneli kabil ilçelerimizde çiftçilerimizin yüzünü asıl manada güldürmektedir. Çünkü şu anda yaban mersininin global adanmış fiyatı kilo başına 80-100 liralık civarında. Bir dekarda bu civarlarda sayı farkı kılıç şu anda 400-500 kilo mahsul almaktayız. Çiftçilerimiz burada bambaşka ne ürünü yapsalar hakeza birlikte dirimlik elde ika şansını yakalayamazlar. O manada bu üretimi baş döndürücü önemsiyoruz."

Verimsiz arazilerin yaban mersiniyle ekonomiye kazandırılmasının önemine dikkati çekici Aygül, il genelinde 3 sene evvel 260 titrem yöresinde bulunan üretimin 10 kıvrım artışla 2 bin 600 tona ulaştığını bildirdi.

Türkiye'nin eski zamanlarda bu ürünü dünya dışından aldığına ayraç fail Aygül, "Bu üretimleri artırarak ithalatı da azaltmaya başladık ve inşallah önümüzdeki beş altı sene sonraları on paralık ithalata lazım kalmadan kılıç aracısız buradaki üretimimizle ülkemizin ihtiyacını karşılamış olacağız. Böylece ülkemizin aut ticaretine de müspet ulama elde etmiş olacağız." dedi.

"Üç dönüm üretimle familya geçindirebilirsiniz"

Orhaneli Yaban Mersini Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Kahrıman da kendisinin de icra ettiği keçi yemişi üretiminin bölgede 3-5 sene zarfında hisse senedi gösterdiğini belirtti.

Deneme gayeli meydana getirilen ekimlerin müspet semere verdiğini anlatım fail Kahrıman, semt çiftçisinin bu ürüne yöneldiğini vurguladı.

Kahrıman, keçi yemişi üretiminde Tarım ve Orman Müdürlüğünün yanında Bursa Büyükşehir Belediyesinden de dayanak noktası gördüklerini dile getirerek şunları kaydetti:

"Orhaneli yerine kayıtlarımda bulunan 65 yetiştirici var. 112 bin 700 fidan, 343 dekar yer keçi yemişi ekili. Günden güne de acemi müteşebbisler buraya geliyor, acemi bahçeler kuruluyor. Para getirdiğini gören hem semt vatandaşımız bununla beraber haricen mevrut girişimciler buradan yer alarak keçi yemişi yetiştiriciliğine başladılar. Bu sene birleşke yerine yaban mersininin kilogramını 80-100 liralık ortada aldık. Çok iktisadi birlikte iş. Bir dönümden 600-700 kilo alınabilir. Üç dönüm arazide keçi yemişi ürettiğinizde birlikte aileyi şen geçindirebilecek birlikte paraya ehil olabilirsiniz."

Haftanın Öne Çıkanları

Düğün yapamayan çift, balayında çıktıkları Karadeniz turuna gelinlik damatlıkla katıldı

2022-08-10 19:05 - Yaşam

Çorak araziye kurduğu meyve bahçesiyle turizme de fariza kılmak istiyor

2022-08-10 15:06 - Yaşam

Fıstık bahçelerinde hasat davul, zurna ve halayla başladı

2022-08-10 21:04 - Yaşam

Ay-yıldızlı ekip, A Grubu'ndaki ikinci müsabakasını da kazandı

2022-08-10 20:04 - Spor

5. İslami Dayanışma Oyunları’nın açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi

2022-08-10 09:03 - Spor

A Milli Erkek Voleybol Takımı 5. İslami Dayanışma Oyunları'na galibiyetle başladı

2022-08-09 23:04 - Spor

Bursa'daki kuru araziler yaban mersiniyle bedel kazanıyor

2022-08-11 13:04 - Yaşam

Ay-yıldızlılar, İslami Dayanışma Oyunları’nda zirvede

2022-08-10 04:04 - Spor

Casus yazılım Predator, Yunanistan'dan İsrail'e uzanan ziyasız birlikte geçmişe sahip

2022-08-10 14:05 - Teknoloji

Karakoçan'ın nüfusu literatür gurbetçilerle 3 sert aşıyor

2022-08-10 14:05 - Yaşam

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam