5. İslami Dayanışma Oyunları’nın açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi

Konya'nın ev sahipliğinde planlı 5. İslami Dayanışma Oyunları'nın açılış seremonisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve nice ülkeden mevki adamının katılımıyla yapıldı.

Spor - 2 yıl önce

Konya'nın ev sahipliğinde 56 ülkeden 4 bin 200 sporcunun katılımıyla 9-18 Ağustos tarihleri ortada 5.'si planlı İslami Dayanışma Oyunları'nın açılış seremonisi iri müşterek heyecana oyunluk oldu. Konya Büyükşehir Stadyumu'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve nice mevki adamının katılımıyla gerçekleşen açılış töreninde ilkin dünyaca adlı sanlı müzikçi Maher Zain dinleti verdi. Daha sonradan seremonide dansçılar evvel şekilde 5. İslami Dayanışma Oyunları logosunun koreografisini sergiledi. Programda Anadolu'nun güzelliklerini özetleyen raks koreografisi de sergilendi. Daha sonradan İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi. Oyunlara eklenen devletlerin sporcuları boğaz törenine katılarak stadyumu selamladı. Türkiye'de bayrağı tekvandocu Nafia Kuş ve Geleneksel Okçu Sena Keçici taşıdı. Ayrıca emektar sporculardan Hülya Şenyurt, Nur Tatar, Yasemin Adar, Merve Çoban, Halil Mutlu, Hüseyin Özkan, Servet Tazegül, Mehmet Akif Pirim de İslami Dayanışma Oyunları bayrağını taşıdı. Ardından 37 sene önce, 8 Mayıs 1985'te kurulan İslami Dayanışma Spor Federasyonu'nun bayrağı göndere çekildi. 5. İslami Dayanışma Oyunları'nda yarışacak tamamı sporcular namına paralimpik kemankeş Öznur Cüre ve hakemler namına çiftteker hakemi Serkan Karademir kasem etti.

Açılış seremonisinde mütekellim Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, sporun, kardeşliğin, birliğin ve dayanışmanın temessül edilmiş bulunduğu oyunlara ev sahipliği yapıyor olmaktan iri değer duyduklarını belirtti. 5. İslami Dayanışma Oyunları ile baş başa Konya'nın; 4 kıta, 56 ülkeden mevrut 4 bin 200 sportmen ve 6 binden müşterek tomar katılımcıyla, 24 değişik spor branşına fariza edecek 13 konkur tesisiyle sporun başkenti bulunduğunu kaydeden Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “İnşallah çabucak şehrimize ve ülkemize değil, tamamı İslam alemine şayan müşterek organizasyona imza atacağız. Biliyoruz ki arsıulusal spor organizasyonlarının çabucak sportif aktiflik olmaktan mavera anlamları var. Sporun birleştirici gücü hakeza organizasyonlarda hâlâ müşterek tomar ön plana çıkıyor. Ülkelerimiz ortada bağın ve kardeşliğin büyüme göstermesine fırsat oluyor. Zira yer kabuğu bugün sulh ve esenliğe, selamete, dostça birbirinin hukukunu korumaya hasrettir. Hem oyunlar süresince kullanılacak bulunan hem de oyunlardan sonradan türkiye ve evren sporcularına fariza edecek parlak eserleri Konya'mıza ve ülkemize kazandırdık. Tüm dünyaya İslam ülkelerinin sportif organizasyonlar alanındaki yetkinliğini gösterebilmenin gururunu yaşamaktayız. İnşallah tamamı bu gayretlerin kararında Konya 2021, hafızalardan silinmeyecek müşterek spor şöleni olacak. Bu oyunlarda yenilgi yok. Kaybeden yok. 5. İslami Dayanışma Oyunları'nda aşırı böke çıkma ancak biricik elde eden muhabbet olacak, birlik olacak, ülfet olacak. Spor, değme devir bulunduğu kabilinden gene dayanışmayı büyütecek. Konya'dan eksiksiz dünyaya çağrımız, insanlığın özlemini duyduğu geçim ve barışa hâlâ aşırı erbap adam olmak olacak” dedi.Uluslararası İslami Dayanışma Spor Federasyonu (ISSF) Başkanı ve Suudi Arabistan Spor Bakanı Prens Abdülaziz bin Turki el-Faysal da, biricik müşterek sembol altında, sürekli kardeşlik, iri müşterek maksat çevresinde buluştuklarını tabir etti. El-Faysal, "Bugün 5'incisi planlı ve 24 değişik branşta olimpiyat oyuncularının da katılımıyla planlı bu buluşmada 54 ülkeden eş ve eş sporcular yarışacaktır. Bu iri buluşmaya eklenen değme sportmen gerçek rekabetin bembeyaz yüzünü ve erbap bulunduğu iri spor değerlerini ortaya koyacaktır'' halinde konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha ise, İslam ülkelerinin müşterek araya gelmesinin ehemmiyetli bulunduğunu aktararak, ''İslam ülkelerinin dayanışması ve müşterek araya gelmesi, şahısların tanışması ve kaynaşması namına bu çeşit organizasyonlar ehemmiyetli gösteriş oynamaktadır. Yine bire müşterek biçimde İslam İşbirliği Örgütü organ ülkelerinin gençliği ve sporun ilerlemesine bulunan bağlılığının müşterek kanıtı olarak, bire müşterek sürede aşırı kültürlülüğü ve kültürlerarası diyaloğu güçlendirmeye ve İslami coğrafyadaki kullanıcılarını müşterek araya getirmek, İslami değerleri perçinlemek namına ehemmiyetli müşterek aşama atmış olduk. Burada 4 bin sporcuyu müşterek araya getiren Türkiye'yi kutlama kartı ediyor ve İslami dayanışmanın konkre müşterek örneği olması zımnında dünyanın en ehemmiyetli spor etkinlikleri ortada aziz bu etkinliği düzenlemiş bulunduğu düşüncesince teşekkürname ediyorum'' diyerek konuştu.Konuşmaların arkası sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tamamı emeği geçenleri kutlama kartı etti ve oyunların faydalı kademli olmasını dileyerek oyunları yöntemince başlattı. Tören dron ve enerji gösterilerinin arkası sıra sona erdi.

Enver Furkan Çelebioğlu - İbrahim Yetkin - Arda Akın Akkoca 

Haftanın Öne Çıkanları

5. İslami Dayanışma Oyunları’nın açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi

2022-08-10 09:03 - Spor

A Milli Erkek Voleybol Takımı 5. İslami Dayanışma Oyunları'na galibiyetle başladı

2022-08-09 23:04 - Spor

Ay-yıldızlılar, İslami Dayanışma Oyunları’nda zirvede

2022-08-10 04:04 - Spor

Akçakoca huy ve çokluk tutkunlarını ağırlıyor

2022-08-09 20:04 - Yaşam

Fenerbahçe, Slovacko maçının hazırlıklarına başladı

2022-08-10 03:02 - Spor

Rıza Çalımbay: 'Taraftara çok ihtiyacımız var'

2022-08-09 18:04 - Sağlık

Avrupa şampiyonu boksör, Türk menajere emanet

2022-08-09 22:05 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5. İslami Dayanışma Oyunları'nı başlattı

2022-08-10 02:03 - Spor

Bakan Nebati: Finansal istikrarı zedeleyici türden izahat vatanseverlikten uzaktır

2022-08-10 00:03 - Ekonomi

Şanlıurfa'nın tepsi kebabı coğrafi işaretle tescillendi

2022-08-09 17:04 - Yaşam

İlgili Haberler

FIFA Başkanı Infantino ile alakalı "özel uçak" anket dosyası kapatıldı

12:06 - Spor

Bayern Münih çeyrek finalde !

09:05 - Spor

Milan, Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final biletini aldı

08:05 - Spor

Çalımbay: 'Fiorentina’dan korkmuyoruz'

02:05 - Spor

Isaac Cofie: 'İyi oynayacağız ve kazanacağız'

01:06 - Spor

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam