Casus yazılım Predator, Yunanistan'dan İsrail'e uzanan ziyasız birlikte geçmişe sahip

Yunanistan'da karşı politikacı ve müşterek gazetecinin telefonlarının dinlendiğinin ortaya çıkmasıyla yırtık verici skandal, dikkatleri dinleme düşüncesince geçer "Predator" adlı casus yazılıma çekti.

Teknoloji - 2 yıl önce

Cenevre

Avrupa Parlamentosu (AP) ve Toronto Üniversitesine ilişikli genel ağ güvenliği araştırı merkezi The Citizen Lab'in hazırladığı raporda, Predator'un ki kabilinden geliştirildiği ve ne devletlerde ne amaçla kullanıldığı incelendi.

Citizen Lab'in Aralık 2021'de yayımladığı tutanağa uyarınca Predator, Kuzey Makedonya'da kurulan ve İsrail'de de ortaklık varlığı mevcut Cytrox şirketi kabilinden geliştirildi. Predator şimdi sonradan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) çalışkanlık yayınlayan WiSpear firmasınca satın alındı.

Özel görüşmeleri gayrikanuni dinlediği düşüncesince GKRY yetkilileri kabilinden servet cezasına çarptırılan ve şimdi sonradan adı Passitora Ltd adına mütebeddil firma, merkezi GKRY adına tanıdık ama şimdi sonradan Yunanistan üstünden çalışkanlık gösterdiği muhtemelen Intellexa grubunun birlikte parçası adına çalışıyor.

İsrailli casus yazılım manken alınarak geliştirildi

Araştırmada Predator'un, İsrailli yazılım şirketi NSO kabilinden geliştirilen ve şimdiye denli 45 ülkede kullanıldığı belirlenen Pegasus isminde casus yazılımı dayanıklı alarak tasarlandığı belirtiliyor.

Birçok casus yazılımı derece Predator, çokbilmiş telefonlara elmek yahut çelimsiz ileti üstünden yollanan bağlantıların tıklanmasıyla cihaza sızıyor.

Bağlantıyı tıklayan kişi, genel ağ üstünden çaktırmadan ayrı birlikte linke yönlendirilerek Predator'u habersiz telefonuna yüklüyor. Cihazda yüklenmiş bâtın Predator üstünden telefonun kontrolör kayıtları müdahale nice bilgisine erişilebiliyor.

Yunan aykırı liderin telefonuna ulaşım teşebbüsü

Predator önceki olarak, Yunanistan'da göçmenlere müteveccih çirkin muameleleri izleme fail gazeteci Stavros Malichudis'in Kasım 2021'de telefonunun takibe alındığını açıklamasıyla gündeme geldi.

Daha sonradan ülkedeki aykırılık partisi PASOK'un önderi ve Avrupa Parlamentosu mebus Nikos Andrulakis'in, bu sene haziran ayında telefonunun gayrikanuni dinlenmeye çalışıldığına ilişikli kabahat duyurusunda bulunması Yunan halkının tepkisini çekti.

Andrulakis, 28 Haziran'da Avrupa Parlamentosunun hususi hizmetinden faydalanarak telefonunun casus yazılımla seyredilip izlenmediğini kontrolör ettirdi.

Telefonda meydana getirilen önceki incelemede, Predator isminde casus yazılımla münasebetli kuşkulu birlikte bağlanak belirleme edildi. Daha sonradan meydana getirilen detaylı tetkikte ise Andrulakis'in, 21 Eylül 2021'de telefon sahibini casus yazılım programına yönlendiren bağlantının bulunmuş olduğu birlikte ileti almış olduğu ama Andrulakis'in bu adrese tıklamadığı görüldü.

Muhalif gazetecinin telefonu 10 hafta süresince gaye alındı

Nisan ayında gazeteci Thanasis Kukakis'in cep telefonunda da casus yazılım belirleme edildiği, Kukakis'in telefonunun 12 Temmuz 2021'den itibaren 10 hafta süresince gaye alındığı ortaya çıktı.

Söz konusu izleme ve dinlemelerin Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) kabilinden yapıldığının ortaya çıkması dair EYP Başkanı Panagiotis Kontoleon istifa ederken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, mevzudan haberi olmadığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ise vakaya ilişikli şümullü sormaca çağrısında bulundu.

Mısırlı aykırı reis de Predator ile takibe alındı

Mısır'daki aykırı Devrimin Yarını Partisi önderi Eymen Nur ve adını açıklamayan aykırı birlikte gazetecinin telefonuna erişildiğinin belirleme edilmesi, Predator'un Yunanistan haricinde da kullanıldığının ortaya çıkmasını sağladı.

Citizen Lab'in meydana getirdiği incelemenin sonucunda, Nur ve Mısırlı gazetecinin telefonlarına, Haziran 2021'de casus yazılımla erişildiği belirlendi.

Hedefe tahsil edilen dü iPhone bellik telefonun, mesajlaşma uygulaması WhatsApp üstünden yollanan birlikte musavver linke tıklanmasıyla, çaktırmadan Predator yüklenerek takibe alındığı kaydedildi.

Predator 6 ülkede şimdi kullanılıyor

Predator'un bu dü ülkenin haricinde Ermenistan, Endonezya, Madagaskar, Umman, Suudi Arabistan ve Sırbistan'da da kullanıldığı belirleme edildi.

Bu devletlerde Cytrox firmasının kurduğu genel ağ siteleri üstünden kullanıcılara oltalama yapıldığına ilişikli bulgular ortaya çıktı.

Apple, Instagram, Twitter ve WhatsApp derece ünlü firmaların siteleriymiş derece görünen adresler üstünden Predator yazılımına çaktırmadan manipülasyon yapıldığı anlaşıldı.

Predator'un taşımış olduğu siber asayiş riskine huzur önceki tedbiri Amerikan toplumsal iletişim araçları şirketi Meta alırken, şimdiye denli kuruluşa ilişikli Facebook ve Instagram sitelerinde Cytrox irtibatlı 300'ün üstünde aritmetik belirleme edilerek silindi.

Yunanistan haricinde Predator'un kullanıldığı ortaya çıkarılan öbür ülkelerden ise bugüne denli mevzuyla ilişik izah yapılmadı.

Haftanın Öne Çıkanları

5. İslami Dayanışma Oyunları’nın açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi

2022-08-10 09:03 - Spor

A Milli Erkek Voleybol Takımı 5. İslami Dayanışma Oyunları'na galibiyetle başladı

2022-08-09 23:04 - Spor

Ay-yıldızlılar, İslami Dayanışma Oyunları’nda zirvede

2022-08-10 04:04 - Spor

Casus yazılım Predator, Yunanistan'dan İsrail'e uzanan ziyasız birlikte geçmişe sahip

2022-08-10 14:05 - Teknoloji

Ukrayna'da savaş dolayısıyla boşaltma edilenlerin muvakkat durağı: Dnipro'daki kamplar

2022-08-10 12:04 - Yaşam

Akçakoca huy ve çokluk tutkunlarını ağırlıyor

2022-08-09 20:04 - Yaşam

Fenerbahçe, Slovacko maçının hazırlıklarına başladı

2022-08-10 03:02 - Spor

Rıza Çalımbay: 'Taraftara çok ihtiyacımız var'

2022-08-09 18:04 - Sağlık

Avrupa şampiyonu boksör, Türk menajere emanet

2022-08-09 22:05 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5. İslami Dayanışma Oyunları'nı başlattı

2022-08-10 02:03 - Spor

İlgili Haberler

Togg ön sipariş dönemini benzeyen tarihte başlatacak

03:06 - Teknoloji

Dünya genelinde Twitter'a erişim sorunu yaşanıyor

22:06 - Teknoloji

Türk denizcileri Antarktika kıtasında batimetrik takdir yaptı

16:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk düzem ziyaret

00:05 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam