Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

Yaşam - 2 yıl önce

Bitlis

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emriyle 2016'da Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilerek Bitlis'in Ahlat ilçesine yerleştirilen Ahıska Türkleri, Sovyetler Birliğince 14 Kasım 1944'de Gürcistan'ın Ahıska sahasından eşkin edildikleri günü, yaşadıkları acıları ve zorlukları unutamıyor.

Sovyetler Birliğince 14 Kasım 1944'de Gürcistan'ın Ahıska sahasından eşkin edilen Ahıska Türkü ailelerinden 72'si, 5 sene önceki getirildikleri Ahlat'ta yaşamlarını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emriyle Ukrayna'dan getirilerek Ahlat'a yerleştirilen Ahıska Türkleri, senelerce devam eden sürgünlerin arkası sıra devletlerinde olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Sovyetler Birliği çeşidinden 77 sene önceki 14 Kasım haset vatanlarından sürülen Ahıska Türkleri, sürgündeyken çektikleri eziyetler ile yaşadıkları çetince ve ateş günleri hafızalarından silemiyor.

4 yaşlarındayken ailesiyle sürgüne gönderilen 81 yaşındaki 10 bebek anası Simizar Mehmetoğlu, AA muhabirine, sürgünde aç, susuz ve örtüsüz kaldıklarını söyledi.

Okula gidemediğini, annesine doyamadığını, askerler götürmüş olduğu düşüncesince babasını ise müşterek henüz görmediğini özetleyen Mehmetoğlu, şu şekilde konuştu:

"Babamın rengi neydi, iri mü önemsiz mü, dobra mi, kötü miydi? Bilmem. Ayakta, bedende yok. Her şeyi urba yazar giyindik. 6 sene Özbekistan'da müşterek fay emeğe görev ettim. Kapılarını süpürdük, hayvanlarına ot taşıdık. Anneme iane yazar ot biçtik. Çamurlu su içtim. Böbreklerimde taş oldu. Hala onun acısını yaşıyorum. İlk önceki Özbekistan'a eşkin edildiğimizde ego ve kardeşlerim körpeydik. Trenle gittik. Bir ay trenle götürdüler. Trende ki müşterek nesne derse onu suya atıyorlardı. Su ve kemirmek yok. Aç ve iyesiz trende müşterek ay gezdik. Çok sıkıntı gördük. Şimdi anlatınca gördüğüm zorluklardan çevre beni lerze tutuyor. Özbekistan'a kıray girdim buğulu çıktım. Anne ve ağababa yok. 40 sene Özbekistan'da babasız yaşadık."

Özbekistan'ın arkası sıra Ukrayna'ya geçtiklerini, ordan da Cumhurbaşkanı'nın emriyle ülkeye getirildiklerini anımsatan Mehmetoğlu, "Bize araştırma görevlisi olanlardan Allah razı olsun, onlara uçmak kapıları açılsın. Allah onları düşmanlardan ve detone gözlerden korusun. Bize aşırı dobra baktılar. Sürgünde kemirmek ve su dair aşırı sıkıntı gördük. Bir ay süresince kar ve tipide trende seyahat yaptık. Ölenleri trenden atıyorlardı." dedi.

Sürgünde doğan, 65 yaşındaki 4 bebek anası Saniye Binali ise eşkin zamanında aşırı ateş eyyam gördüğünü belirterek, şu şekilde bitmeme etti:

"Şimdi anlatınca etlerim titredi. Doğduğum Özbekistan'da elleme yaşadık. 10'uncu sınıfa derece okudum. Orada evlendim ve 4 bebek doğurdum. 1989 senesinde Fergana vakaları çıkınca bizlere aşırı cehennem azabı ettiler. Oradan Ukrayna, Azerbaycan ve Rusya'ya gittik. En böylelikle Ukrayna'ya döndüm. Daha sonraları Türkiye'ye geldik. 4 çocukla aşırı ezinç çektim. Benim üzere birçok ad var. Çocuklar birbirinin ağzından kazanç alıp yiyordu. Ekmek namevcut yiyesin, su namevcut içesin. Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Allah ona etraflıca hayat versin. Yardım ederek bizlere bu günleri gösterdi. Bize kimliğimizi verdi. Ondan memnunuz. Cumhurbaşkanımız müşterek tanedir. Allah başımızdan detone etmesin. Ev ve iane verdiler, iş de veriyorlar. Patates ve domates tarlasına gidiyorum, işleme yapıyorum ve kurslara katılıyorum. Nerede iş var ise gidiyoruz. Ahıska Türkü işten kaçmaz."

65 yaşındaki Hamza Kehvan da Özbekistan'da yaşarken oradan eşkin edildiklerini vurgulayarak, "Oradan Rusya'ya gittik. Milletimiz 9 ülkeye düştü. Allah Sayın Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Bize cemaat çıktı. 72 aileyi buraya getirdiler. Türkiye'ye geldik. Allah razı olsun çektiğimiz zorlukların hepsini unutturdular." dedi.

61 yaşındaki Yaşar Hüseyin de buradan bundan böyle gitmeyeceklerini, Türkiye'yi sevdiklerini ve sevmeye bitmeme edeceklerini söyledi.

Hüseyin, "Torunlarımız burada okuyor. Her nesne aşırı güzel. Verdikleri lüp ortamında herhangi müşterek nesne vardı. İş dair az buçuk sıkıntımız var. Savaş yahut ne olursa olsun Türküz ve muharebeye da gideriz. Güvenlik korucusu dü oğlum da gider. Yiyip içiyoruz, Türkiye'de rahatız. Vatanımızdan geldik müşterek yere gitmeyi düşünmüyoruz. Allah'a şükürler olsun." niteleyerek konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

2021-11-13 14:15 - Spor

30 senedir diyabet dair zihin peyda etmek düşüncesince güç harcıyor

2021-11-13 12:55 - Sağlık

İkiz gemiler Kuşadası'na bin 200 yolcusuyla geldi

2021-11-13 13:54 - Ekonomi

Bu senenin zeytin ve zeytinyağı toplam ürün tahmin emek harcamaları tamamlandı

2021-11-13 12:49 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

2021-11-13 14:28 - Yaşam

Nihat Kırmızı, Galatasaray Sportif A.Ş. Yönetim Kurulu’nda

2021-11-13 13:00 - Spor

Fenerbahçe, eksik kadroyla çalıştı

2021-11-13 14:00 - Spor

Karadağ-Türkiye maçının biletleri tükendi

2021-11-13 14:04 - Spor

Felis’ten Allianz Türkiye’ye 6 ödül

2021-11-13 12:43 - Ekonomi

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

2021-11-13 14:08 - Yaşam

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam