Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

Bursa'da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen kentlerde çadır ihtiyacının karşılanması düşüncesince cümle liselerinde istihsal çalışmalarına bitmeme ediliyor.

Yaşam - 1 yıl önce

Bursa

Milli Eğitim Bakanlığınca görevlendirilen okullarda hoca ve öğrenciler çeşidinden düzenlenen çalışmalara Bursa Olgunlaşma Enstitüsü bünyesindeki eli uz öğreticiler de dayanak noktası oluyor.

Bu okullardan 132 salname geçmişe ehil Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki atölyelerde günde 12 saatten müşterek tomar çalışma yapılarak AFAD standartlarında imal edilen çadırlar, depremden etkilenen illere gönderiliyor.

Lisenin müdürü Ali Cihan, AA muhabirine, çadır üretiminde kentteki dizge liselerinin terzilik ve mızrap öğretmenleri, öğrenciler ile Olgunlaşma Enstitüsünün eli uz öğreticilerinin toprak aldığını söyledi.

Tarım lisesi durumunda de çalışkanlık gösterdiği düşüncesince seraları mevcut okulun atölyelerinin degaje ve çadır üretimi düşüncesince ergonomik bulunduğunu tamlayan Cihan, "Günlük kısaca 50 çadırı aşırı ferah ferah yapabiliyoruz. Şu anda az buçuk hâlâ müşterek tomar çalışma harcayarak kapasiteyi 80 ila 100 arasına boşaltmak düşüncesince uğraşıyoruz. Bölgeye, AFAD'a da arkalamak amacıyla çadır üretimini sağlıyoruz." dedi.

Cihan, çakım ve su geçirmez brandaların eğin ve tertip işlemlerinin yapıldığını, terzilik aşamasıyla sarık kısmının tamamlandığını aktardı.

İskeletin ise galvaniz paslanmaz boruların kesilmesi ve pınar işlemiyle hazırlandığını bildiren Cihan, "Burada önce denemelerini kuruyoruz kâffesi çadırların, şayet müşterek yazık mevcut ise o hataları telafi ediyor, gideriyoruz. Daha sonradan bunların paketleme işlemini yaparak sevkiyata anık duruma getiriyoruz. Ortalama müşterek kamyonda 200 çadırı, Bakanlığımızın emri doğrultusunda mevki sarsıntısı alanına atıf edilecek ne il mevcut ise oraya atıf ediyoruz." diyerek konuştu.

"300 metrekare müşterek çadırın süresince istihsal yapıyoruz"

Cihan, AFAD standartlarında, şartnameye makul kendisine derinliğine seneler dayanabilecek çadırların üretiminde öğrencilerin dersler haricinde 2 ila 5 vakit fahri çalıştıklarını dile getirdi.

Olabildiğince aceleci ve mıhlı halde bölgedeki çadır ihtiyacının karşılanmasına yardım sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Cihan, şu detayları verdi:

"300 metrekare müşterek çadırın süresince istihsal yapıyoruz. İç bölümde eğin ve yapıştırma işlemini yapıyoruz. Öğretmenlerimizle eli uz öğreticilerimiz ve öğrencilerimiz kısaca 50 isim branda bezi üretiminde fariza alıyor. Çadırlar 4 metreye 4 m. ölçülerde. Çadırları hem çakım almaz hem de su geçirmez özelliğe ehil kumaştan 3 tabakalı kendisine üretiyoruz. Hem ısı izolasyonu mevcut hem su izolasyonu var. İç kısmında su geçirmez astar, ayrımsız sürede dargın ve hamam geçirmez müşterek astar ayrıcalığı var. İçinde 'izolasyonlu folyo' dediğimiz balıketinde alüminyum folyoyu kullanıyoruz. Dış kısmında ise brandayı kullanıyoruz. Gergi ipleriyle bu arada galvaniz teşrih dair bu çadır kurup takma oluyor. Bunlarda ocak çıkışları var. Aynı sürede dargın havalarda süresince soba ihdas etmek mümkün. Çadırlar edebiyat ise sıcaktan etkilenmeyecek halde ısı izolasyonuna sahip."

Ali Cihan, 08.30-16.30 ile 16.30-21.00 peyda etmek gibi günde dü posta istihsal yapıldığını, çalışmaların haricen kameralarla izlenebildiğini laflarına ekledi.

Öğrencilerden Zeynep Rümeysa Filiz de okulda halihazırda limonluk üretimi yaptıklarını, demincek de depremzedelere dayanak noktası düşüncesince çadır ürettiklerini söyledi.

Depremzedelere araştırma görevlisi peyda etmek istediğini özetleyen Filiz, bu çalışmanın müşterek parçası olmaktan sevinme duyduğunu kaydetti.

Haftanın Öne Çıkanları

TFF’den tribün vakaları hakkında açıklama

2023-03-06 18:07 - Spor

ABD Hazine Bakanı Yellen: İklim değişikliği dünya malı değerlerinde düşüşe kez açabilir

2023-03-08 00:06 - Ekonomi

Gelecek nesiller sismik izolatör sistemini öğreniyor

2023-03-02 11:06 - Eğitim

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

2023-03-08 12:07 - Sağlık

Galatasaray, hususi derlem parçalarını depremzedeler düşüncesince belirgin artırmaya çıkaracak

2023-03-08 16:06 - Spor

Uluslararası bilim topluluğu Türkiye’den uzman isme davet gönderdi

2023-03-06 16:07 - Eğitim

"Mutluluk treni" sloganıyla birleşen oyuncaklar depremzede ufaklıklara ulaştırıldı

2023-03-06 14:06 - Yaşam

Dünya genelinde Twitter'a erişim sorunu yaşanıyor

2023-03-06 22:06 - Teknoloji

Watford, Slaven Bilic ile yollarını ayırdı

2023-03-08 01:07 - Spor

BAU Global üyesi Bay Atlantic Üniversitesi NECHE akreditasyonu aldı

2023-03-05 11:06 - Eğitim

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Safranbolu'da kadın yangıncı koca meslektaşlarıyla dal omuza fariza yapıyor

18:06 - Yaşam

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam