USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

YÖK, yerli ve milli insan kaynağı ihtiyacı düşüncesince çalışmalarını artırıyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2022-2023 Akademik Yılı'ndan itibaren yerli ve milli insan kaynağı ihtiyacına müteveccih yerine üniversitelerde toy bölümler açıyor ve üniversite-sanayi teşrikimesai çerçevesinde icra ettiği protokoller çerçevesinde burs desteğini artırıyor.

YÖK, yerli ve milli insan kaynağı ihtiyacı düşüncesince çalışmalarını artırıyor
26-07-2022 16:05
YÖK sonucu ile bu sene geçmiş el 'Siber Güvenlik', 'CNC Programlama ve Operatörlüğü', 'Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi', 'Açık Deniz Sondaj Teknolojisi' önlisans programları açılacak. 'Siber Güvenlik' kısmı İstanbul Ticaret Üniversitesi, 'CNC Programlama ve Operatörlüğü' kısmı Necmettin Erbakan Üniversitesi, 'Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi' ve 'Açık Deniz Sondaj Teknolojisi' bölümleri 'Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi' içinde tahsile başlayacak. Daha ilkin önlisans programı bulunan 'Emlak ve Emlak Yönetimi' bölümünde ise bu yıldan itibaren Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde lisans programı adına pedagoji bilimi verilecek.

YÖK, bu sene geçmiş el esas bilimlerin indinde sentetik zeka mühendisliği bölümlerini seçeceklere de YÖK lisans bursu verilmesini kararlaştırdı. YÖK'ün Türkiye'nin kalkınmasında mürşit sektörlerle meydana getirdiği iş birlikleri yardımıyla petrol, katıksız gaz, engin servisleri, harita yahut geomatik mühendisliği, madencilik, dokuma ve cilt mühendisliği bölümlerini seçen öğrencilere de şişman avantajlar sağlanacak.

YÖK bursları

Bugüne değin esas ilimler (fizik, kimya, biyoloji, matematik) programlarına geçmiş 15 tercihinde yer verici ve ilgilendiren programlara geçmiş üç tam yerleşen öğrencilere arka ödemesiz lisans dayanaklık etmek bursu verici YÖK, bu yıldan itibaren “Yapay Zeka Mühendisliği” ve “Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği” lisans programlarını seçen öğrencileri de bire bir şartlar altında burs çerçevesine aldı.

YÖK lisans dayanaklık etmek bursunun indinde teşrikimesai protokolü imzalanan ülkelerden gelip mevki yükseköğretim kurumlarına yerleştirilen arsıulusal öğrencilere verdiği “Yabancı Uyruklu Öğrencilere Verilen YÖK Bursu”nu ve gene teşrikimesai imzaladığı devletler rüçhan gelişmek neredeyse emlak dışındaki yükseköğretim müesseselerinde Türk Dili ve Edebiyatı, Türkoloji ve Türk Dili programlarında tahsil gören ve bulunmuş olduğu ülkenin yurttaşı bulunan lisans öğrencilerine verdiği “YÖK Türkoloji Bursu”nu bu sene da bitmeme ettirecek.

Sanayi sektörüyle meydana getirilen teşrikimesai ile lisans öğrencilerine sağlanan imkanlar

Türkiye'nin gerekseme duyduğu topu topu bölgelerde kalifiye insan kaynağı yetiştirmeyi ciddi önceliği adına gören YÖK, piyasasının gerekseme duyduğu niteliklere sahip, infaz ve maharet yetkinliği efdal mezunların yetiştirilmesi düşüncesince ülkemizin konuşu kalkınmasında mürşit sektörlerle iş birlikleri yapıyor.

YÖK bu çerçevesinde 2022 yılında, Türkiye Petrolleri Offshore Technology Center (TP-OTC) ve TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) ile teşrikimesai protokolü imzaladı. Daha geçmiş zamanlarda da YÖK ile Tekstil İhracatçı Birlikleri, Hazır Giyim İhracatçıları Birlikleri, Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birlikleri ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ortada teşrikimesai protokolleri imzalanmıştı. Söz konusu protokoller çerçevesinde 2022-2023 Akademik Yılı'nda ilgilendiren bölümlerde okuyan lisans öğrencilerine ayrışık olanaklar sunulacak.

Petrol ve katıksız kavara dalında pedagoji bilimi takanak öğrenciler

YÖK ile Türkiye Petrolleri Offshore Technology Center (TP-OTC) arasındaki tören düzeni mucibince bu sene geçmiş el anlaşılan mühendislik bölümlerini seçecek öğrencilere burslar başlatılacak. Petrol ve katıksız kavara sahası düşüncesince yerli ve milli insan kaynağı beslemek amacıyla imzalanan teşrikimesai protokolü ile YKS'de faziletli muvaffakiyet yayınlayan öğrencilerin alanla ilgilendiren programları yeğleme etmesi hedefleniyor.

2022-2023 pedagoji bilimi ve talim senesinde uygulanmasına başlanacak tören düzeni mucibince üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Metalürji ve Malzeme Mühendisliği programlarına yerleşip yük bulunan ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) kabilinden hazırlanmakta bulunan yönergede belirlenen öbür koşulları taşıyan öğrencilere TP-OTC kabilinden maaş 6 bin teklik pedagoji bilimi bursu verilecek. Buna ek olarak, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) önerge sonuçlarında muvaffakiyet sırası geçmiş 25 bin ortada olup üniversitelerin Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği ve Çevre Mühendisliği programlarına yerleşip yük bulunan ve yönergede belirlenen öbür koşulları taşıyan öğrencilere TP-OTC kabilinden gene 6 bin teklik pedagoji bilimi bursu verilecek.

Bunun indinde bu sene geçmiş el YKS kılavuzundaki toy sistem bölgeyi adına belirlenen engin servisleri önlisans programını seçecek öğrenciler de katı baş döndürücü avantajdan yararlanacak. Bu çerçevede, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulunda TP-OTC ve YÖK teşrikimesai ile geçmiş el bu sene engin servisleri önlisans programlarına TYT puanı ile mektepli alınacak. "Açık Deniz Sondaj Teknolojisi" ve "Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi" gelişmek neredeyse dü değişik kısımda başlanacak eğitimlere 30'ar mektepli yerleştirilecek. Bu bölümlere yük yaptıran öğrencilere maaş 3 bin teklik pedagoji bilimi bursu verilecek.

Protokol mucibince topu topu burslar 12 ay içinde ödenecek ve pedagoji bilimi içinde başarıya ilişkin adına bitmeme edecek. Eğitim ve öğretimleri içinde pedagoji bilimi bursundan faydalanan öğrencilerin yer yağı ve katıksız kavara dalında sektörel becerilerinin geliştirilmesi amacıyla iş noktayı eğitimi yahut yetişim yapmaları da sağlanacak. Önlisans programını muvaffakiyet ile mütemmim öğrenciler, TP-OTC işe alıntı koşullarını sağlamaları halinde, işe alıntı süreçlerinde rüçhan değerlendirilecek.

Harita ve geomatik mühendisliği dalında pedagoji bilimi takanak öğrenciler

YÖK ve TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) ortada imzalanan teşrikimesai protokolüyle bu yıldan itibaren geçmiş el öğrencilere burs ve istihdam desteği sağlanacak.

Protokol ile harita yahut geomatik mühendisliği bölümlerine iklim geneli geçmiş 30 bin muvaffakiyet listesi içinde ve darülfünun yahut büro bazında geçmiş 4 yeğleme listesi ile yerleşen öğrencilere lisans tahsil hayatları içinde cevapsız adına HKMO Başarı Bursu verilmeye başlanacak.

HKMO kabilinden YKS önerge sonuçlarına gereğince 2022-2023 pedagoji bilimi ve talim yılı düşüncesince öğrencilere verilecek belirgin burs miktarı maaş 3 bin 500 teklik olacak. Eğitim bursu miktarı herhangi bir pedagoji bilimi ve talim yılı başlangıcında HKMO kabilinden belirlenip YÖK'e bildirilecek. Burslar herhangi bir pedagoji bilimi ve talim senesinde 9 ay içinde öğrencilere ödenecek.

Bursa adalet düzeltmek düşüncesince öğrencilerin YKS tercihlerinde, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (Türkçe ve İngilizce), Karadeniz Teknik Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi özellikle gelişmek neredeyse üniversitelerin Harita ve Geomatik Mühendisliği Programlarından birine izlence bazında geçmiş 4 bayağı müesses olması şartı aranacak.

Madencilik dalında pedagoji bilimi takanak öğrenciler

YÖK'ün 2020'de imzalanan teşrikimesai protokolü ile güzel öğrencilerin beyaz zehir sektörüne çekilmesi, yetişim ve iş noktayı eğitimi uygulamalarının artırılmasının ve mezuniyetleri sonra istihdam sağlanması amaçlanıyor.

Protokol çerçevesinde, üniversitelerde madencilikle ilgilendiren bölümleri seçen ve geçmiş 65 binde yer meydan ve İstanbul ile Ankara'da mevcut üniversitelerin ilgilendiren bölümlerine yerleşen adaylardan; YKS muvaffakiyet listesinde geçmiş 50 binde yer meydan adaylara belirgin minimal sevap ücreti kadar; 50.001-65.000 ortada yer meydan adaylara belirgin minimal sevap ücretinin ½ si kadar; geçmiş 100 binde yer meydan ve İstanbul ile Ankara haricindeki vilayetlerde mevcut üniversitelerin ilgilendiren bölümlerine yerleşen adaylara belirgin minimal sevap ücreti derece ifa yapılacak.

Tekstil ve cilt dalında pedagoji bilimi takanak öğrenciler

2019-2020 pedagoji bilimi ve talim yılından itibaren eksiksiz öğrencilere geçmiş 5 tercihinden minimum birisinin dokuma mühendisliği yahut cilt mühendisliği olması şartıyla YKS önerge puanına gereğince burslar veriliyor.

2022-2023 pedagoji bilimi ve talim senesinde öğrencilerden YKS'de geçmiş 5 tercihinden minimum birisinin dokuma mühendisliği yahut cilt mühendisliği olması şartıyla, YKS puanına gereğince geçmiş 20 binde olanlara minimal anlaşma indirimi dünya belirgin minimal sevap ücreti kadar; Tekstil Mühendisliğine yerleşenler düşüncesince geçmiş 20-50 bin ve Deri Mühendisliğine yerleşenler düşüncesince geçmiş 20-60 bin ortada olanlara minimal anlaşma indirimi dünya belirgin minimal sevap ücretinin yüzdelik 70'i kadar; Tekstil Mühendisliği düşüncesince geçmiş 50-80 bin ve Deri Mühendisliği düşüncesince geçmiş 60-100 bin ortada olanlara minimal anlaşma indirimi dünya minimal sevap ücretinin yüzdelik 50'si derece pedagoji bilimi bursu verilecek.

Ayrıca pedagoji bilimi bursundan yararlanan öğrencilere sektörde çalışma taahhüdü vermeleri şeklinde Tekstil İhracatçı Birlikleri, Hazır Giyim İhracatçıları Birlikleri, Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birlikleri ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası kabilinden dokuma yahut cilt sektöründe çalışkanlık yayınlayan firmalarda minimum 5 sene iş garantisi verilecek.

Huzeyfe Tarık Yaman
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler