USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Gelecek nesiller sismik izolatör sistemini öğreniyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonradan Bitlis'in Tatvan ilçesinde yetişek gören öğrenciler, binalarda geçer sismik izolatör (yaylı sistem) ile depreme güçsüz meydana getirilen yapı arasındaki farkı tecrübe yaparak öğreniyor.

Gelecek nesiller sismik izolatör sistemini öğreniyor
02-03-2023 11:06

Kahramanmaraş'ta meydana mevrut 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde iri birlikte katabolizma meydana getirirken, hareket hasarını yüzdelik 80 oranında azalttığı bildik sismik izolatörler ise baştan gündeme geldi. Çin ve Japonya'da mevcut binalarda sık sık geçer sismik izolatörler, Türkiye'de ise toy meydana getirilen site hastanelerinde ve bazısı yurtlarda kullanılıyor.

Türkiye'de bu sistemin elan aşırı yaygınlaşmasına nazarıitibar tefriş etmek ve doğacak nesilleri bu mevzuda şuurlandırmak düşüncesince Bitlis'in Tatvan ilçesindeki Van Gölü İlkokulunda fariza eden Sınıf Öğretmeni Fuat Ütkür, öğrencilere binalarda geçer sismik izolatörlerin hareket esnasında ne çalıştığını ve binaların yıkımını ne önlediğini belirtmek neredeyse harekete geçti. Ütkür, zat sınıfında mevcut kara kara tahta materyaller ve 3 yazar ile öğrencilerine hareket esnasında sismik izolatör sistemine eş bulunan ve sıfır yapı arasındaki farkı belirtmek düşüncesince 2 ayrı maket yapı düz yazı etti. Öğrenciler kabilinden âşıklı gözlerle izlenilen deneyde Ütkür, sismik izolatörlü maket binayı sonra art sallayarak ayakta kaldığını gösterirken, bire birlikte hızlı sallanılan sismik izolatörsüz yapının ise yerle birlikte bulunduğu görüldü. Basit materyallerle öğrencilerin yaylı araba araba sistemi elan elleme anlamalarını sağlayıcı Ütkür, Türkiye'de toy meydana getirilen site hastanelerinde bu sistemin kullanılmaya başlandığını ancak elan aşırı artması icap ettiğini söyledi.

"Elimizdeki girintisiz çıkıntısız materyallerle bunu canlandırmaya çalıştık"

Öğrencilere depremin ürkütücü olmadığını ve depremden sığınmak düşüncesince neler yapılması icap ettiğini özetleyen Sınıf Öğretmeni Fuat Ütkür, "Milli Eğitim Bakanlığımızın bizlere gönderildiği psikososyal dayanak eğitimi çerçevesinde birlikte yazı vardı. Öğrencilerimizin bu travmayı elan tez atlatabilmesi namına etkinlikler ve konuşmalar yaptık. Depremin gerçekte ürkütücü olmadığını, tabiat ananın natürel birlikte refleksi, birlikte natür olayı, bizim hareket ülkesi olduğumuzu ve esas ehemmiyetli bulunan korkmak, tevahhuş etmek hesabına hareket öncesinde, esnasında ve sonra neler yapmamız icap ettiğini çocuklarımız ile konuştuk. Tabii kollar da gelişmeleri izliyor. Sınıfta meydana getirilen konuşmalar ortada evlatların bana ‘Öğretmenim Çin ve Japonya'da yapılar yıkılmıyor, bizde de uygulanmaya başlamış, birlikte sistem var' niteleyerek soruları oluyordu. Bunun raylı sistem olduğunu, sismik izolatör bulunduğunu anlattım. Öğrencilerimiz enerjik öğrenme zamanında oldukları düşüncesince mevzuları alevlendirmek gerekiyordu. Biz de elimizdeki girintisiz çıkıntısız materyallerle bunu canlandırmaya çalıştık. Çocuklarımızla da oldukça elleme art yanıtlar aldık. En azından işin mantığını kavradılar. Ülkemizde de toy site hastanelerinde ve yurtlarda bu sistem kullanılmaya başladı. Umarım hareket evveliyat almamız müstelzim tedbirleri az buçuk elan artırır ve bu yaşlarda çocuklarımızı şuurlandırabiliriz. Depremden korkmak, kaçınmak hesabına tedbirlerimizi alıp depremle yaşamaya hemen dirençli, çelimli binalarda bilinçli birlikte halde yaşamaya alışırız" niteleyerek konuştu.

"İki maketi de bire birlikte materyallerden yaptık"

Yapılan deneye evlatların aşırı şaşırdığını dile getiren Ütkür, “Oluşturduğumuz maketin rastgele ikisinde de bire birlikte katlar vardı. Tabii ki kollar yaptığımız bu düzeneğe şaşırdılar. Demek ki ilaç alırsak hareket aşırı da ürkütücü, yıkmacı birlikte karabulut değil, alışılagelen birlikte natür vakası mantığını anladılar ve ego umutluyum. Bizden ahir nesiller az buçuk elan bilinçli birlikte halde depreme elan hazırlıklılar. Çünkü bunun defaatle eğitimini yaptık. Bunlar bizim düşüncesince rüya vaat ediyor ve geleceğe elan umutluyuz" dedi.

"Ülkemizde bu sistemin yaygınlaşmasını istiyoruz"

Gelecekte mimar peyda etmek talip 4'ncü dershane talebesi Furkan Akbay ise sismik izolatör sisteminin yaygınlaşmasını istediğini söyleyerek, "Televizyon seyrederken sismik izolatör sistemi vardı. Çin'de meydana mevrut 9,7 şiddetindeki depremler binada oturanlar 3,7 niteleyerek hissetmişler. Ben de nikbet yazar öğretmenime sordum. Öğretmenimizde bizlere söyledi ancak aşırı elleme anlamamıştık. Öğretmenimiz de bizlere deneyim şekilde gösterdi ve bence aşırı da elleme anladık. Ülkemizde bu sistemin yaygınlaşmasını istiyoruz. Bu sayede yapılar çökmez ve insanoğlu elan güvende kalmış şekilde dokunca görmez. Gelecekte mimar peyda etmek istiyorum. Mimar olursam evleri berk yapmış olup sismik izolatörü bol kullanmaya çalışacağım. Mimar olunca projeleri ona mucibince çizeceğim. Binaları aklık yapmış olup malzemelerden çalmayacağım" biçiminde konuştu.

Mücahit Tarlan-Hakan Okay

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler