USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

YKS'da sürenin uzatılması sınavdaki başarı oranını yükseltebilir

YKS'nin geçmiş oturumu bulunan TYT, dakika problemsiz birlikte halde tamamlandı. Bu sene TYT'ye başvuran mektepli sayısı sabık yıla göre kısaca yüzdelik 25 artarak 3 milyon 250 bin oldu. 120 sorudan oluşan TYT'nin 135 dakika bulunan sınav süresi, bu sene 30 dakika artırılarak 165

YKS'da sürenin uzatılması sınavdaki başarı oranını yükseltebilir
18-06-2022 17:03

Bu sene meydana getirilen değişiklikle 150 TYT ve 180 AYT baraj puanı uygulaması kaldırıldı. TYT barajının kaldırılmasıyla Türkçe ve Matematik testlerinin rastgele birinden minimum 0,5 kemiksiz karşılayıcı müşterek öğrencinin TYT puanı hesaplanacak ve ön lisans tercihi yapabilecek.

“Eklenen 30 dakikanın çoğunluğu Temel Matematik ve Türkçe testine harcandı”

Bahçeşehir Koleji PDR Koordinatörü Sibel Durak sınav ile alakalı icra ettiği değerlendirmede, “Testlerin getireceği puan, testin o seneki Türkiye istifham hal averajı ve ölçün sapma değerlerine mucibince oluşur. Bu seneki Matematik testi soruları sabık yıla mucibince hâlâ emeksiz algılanmıştır. Bu boyut Matematik Türkiye istifham hal averajının artmasına, soruların benek değerinin ise sabık yıla mucibince düşmesine etmen olabilir. Ancak gene de Temel Matematik testi TYT'nin toplamda en efdal puanı getiren testi olmaya bitmeme edecektir. Diğer testlerdeki sorular ağırlık açısından sabık sene ile benzerlik göstermektedir. Dolayısıyla averaj ve benek değerlerinde belirtik farklılıklar olmayabilir. Sınav süresine eklenmiş bulunan 30 dakikanın çoğunluğunun Temel Matematik ve Türkçe testine harcandığı görülmektedir. Tüm soruları okuyup Matematik ve Türkçe ilkin edinmek kıl payı bütün testleri cankulağı çözen ve bilgiyi ezberlemeden değerlendirme yapabilen öğrencilerin TYT listesinde üstlerde toprak alacağı müşterek sınav olmuştur” dedi.

“Basit kıl payı hasıl lakin çeldiricileri donanımlı ağıt soruları belirleyici olacak”

Bahçeşehir Koleji Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Tuğba Aktaş da sınav sorularını yorumladı. Aktaş, “Türkçe testinde paragraf, söz ve manzume ağıt soruları sabık seneki kıl payı anlaşılır düzeydedir. Bununla beraberce söz ve manzume ağıt soruları ile müşterek dü fıkra sorusunun çeldiricileri enikonu kuvvetlidir. Bu bakımdan adayların, alakalı soruları müşterek dü defa okuyarak devir kaybedecekleri söylenebilir. Dil bilgisinde sabık seneki kıl payı 7 istifham sorulmuştur. Bunlardan (son müşterek dü senedir bulunduğu gibi) 2'si yazım, 2'si noktalamadır. Durum ekleri, manzume ögesi ve söz türleri sorgulanan gayrı kazanımlardan olmuştur. Genel bakımından kıraat ve açımlama becerileri mütekâmil eser kıraat alışkanlığı bulunan öğrencilerin değerli olacağı müşterek sınav bulunduğunu bildirmek mümkündür” dedi.

Bahçeşehir Koleji Matematik Bölümü Başkanı Taner Kayış da Temel Matematik testindeki soruların modelleme ve hikayeleştirme kurgusuyla oluşturulduğunu ve koyu muamele gerektirmeyen, ezberci mantıktan uzak, baştan sona okuduğunu anlayıp yorumlayabilen öğrencilerin değerli olacağı özellikte sorular bulunduğunu vurguladı. Kayış, “Bu sınav, 9 ve 10. dershane kazanımlarını ölçmektedir. Matematik sınavında öne çıkan en ehemmiyetli durum, soruların aşırı kemiksiz ve anlaşılır olup bilhassa mesele sorularının seçeneklerden de gidilerek çözülebilmesidir. Sorular sabık yılın bilakis bol ayrıntı barındırmayan ve etraflıca sıfır istifham köklerinden oluşmaktadır. Bu doğrultuda soruların anlaşılabilmesi düşüncesince müşterek defa kıraat etmek kifayetli gelmiştir. Bu sınavda, istifham kalıplarını ezberleyip neticeye gitmeye etkin öğrencilerin değil, asliye aritmetik bilgisi olup bu bilgiyi yorumlayabilen ve okuduğunu çabuk anlayan öğrencilerin değerli olabildiği düşünülmektedir” dedi.

Bahçeşehir Koleji Bölüm Başkanı Ömer Arat ise soruları şu biçimde yorumladı:

“Geometri sorularının bütün 9 ve 10. dershane ayrıntılar kapsamında hazırlanmıştır. Sınavın bütün günce yaşamla ilişkilendirilmiş sorulardan oluşmaktadır. Tüm sorularda hal düşüncesince öğrencinin hendesi tefekkür becerilerine eş olması beklenmektedir. Soruların hepsi ansızın müşterek tomar muamele adımı mucip niteliktedir. Öğrencilerin değişik mevzular ile alakalı öğrendiklerini ilişkilendirerek çözümlemeli düşünmelerini mucip yapıda sorular bulunmaktadır. Bu sene eskiden zamanlardan değişik adına üstüvane konusu ile alakalı müşterek istifham gelmiştir. “
Kolejin Fizik Bölümü Başkanı Rafet Sayar ise, “Fizik soruları gelişigüzel sene bulunduğu kıl payı 9. ve 10. dershane talim programına ilişik bulunan kazanımları içeren ve günce yaşamdan örnekler ile ilişkilendirilerek müstahzar ölçülü güçlükte ve riyazi muamele gerektirmeyen sorulardan oluşmuştur. Günlük yaşamda karşılaşabileceğimiz birtakımı vakaları hikmet dersi açısından öğrencilerin yorumlamaları istenilmiştir. Sınavda yarar dışı müşterek istifham bulunmamaktadır. Sonuç adına 9. ve 10.sınıf hikmet konularını, MEB kazanımları doğrultusunda özümsemiş bütün öğrencilerin, ferah ferah yorumlayarak cevaplayabilecekleri müşterek sınav bulunduğunu bildirmek mümkündür” dedi.

Kimya Bölümü Başkanı Yasemin Çinkaya da şunları söyledi:

“Kimya soruları 9 ve 10. dershane MEB Kimya Öğretim Programı'nda toprak meydan yarar hedefleriyle direkt uyumludur. Soruların anımsama ve kavrama becerisi düzeyinde olduğu, 9 ve 10.sınıf ile YKS tedbir sürecinde kimya derslerini derneşik izleme ederek sınav çözen ve sınavda soruları satır satır okuyan gelişigüzel öğrencinin efdal başarı gösterebileceği niteliktedir. Sorularda ifadeler enikonu açıkça ve anlaşılırdır, etraflıca metinli ağdalı sorulara toprak verilmemiştir. Sınavda toprak meydan kimya soruları sabık sene ile karşılaştırıldığında olabildiğince hâlâ emeksiz olup dü istifham haricinde riyazi muamele becerisi gerektirmeyen yapıdadır. Ayrıca sınavın kimya testinde aritmetik ve hikmet kıl payı branşlarda çoğunlukla rastladığımız toy çocuk soruların yeğleme edilmediği, gelişigüzel müşterek probleminin direkt yegâne müşterek yarar hedefini ölçtüğü ve şıklardaki çeldiricilerin de aşırı çelimli bulunmadığı özen çekici gayrı noktalardır.”

“Dünya gündeminde ehemmiyetli toprak markajcı sürdürülebilir kalkınmaya özen çekildi''

Biyoloji Bölümü Başkanı Melike Kılıç, “Biyoloji soruları MEB Öğretim Programı'na makul olup, 9. ve 10. dershane müfredatına ilişik konulardan oluşmaktadır. Sorular akıbet senelerde bulunduğu kıl payı asliye bilgelik düzeyindedir.

Sınava güzel hazırlanmakta bulunan öğrencilerin aşırı zorluk çekmeden çözebilecekleri niteliktedir” niteleyerek laflarına bitmeme etti:

“Mantarlar alemi canlılarının özellikleri, değişik yapıdaki hücrelerin karşılaştırılması ve eşeye ilişkin karakterlerin aktarımının bu sene da sorulmuş olması, hâlâ eskiden yıllara ilişik sınav sorularının çözülmesinin önemini arttırmıştır. Ayrıca akıbet senelerde evren gündeminde ehemmiyetli toprak markajcı “sürdürülebilir kalkınma” ve “ekolojik kadem izi” ile alakalı müşterek soruya da toprak verilmiştir.”

Tarih Bölümü Başkanı Kahar Alkan da soruları, “Tarih soruları, eskiden yıllardaki istifham dağılımıyla benzerlik göstermekte olup 4 istifham değerlendirme, 1 istifham da bilgelik düzeyindedir. Terminolojiye egemen öğrencilerin hâlâ şen çözebilecekleri müşterek sınav bulunduğu görülmüştür. Sorular hazırlanırken “harita okuma” ve “görsele mebni istifham tarzı”na toprak verilmeyip hâlâ eskiden senelerde meri istifham tarzına toprak verilmiştir. Sorular MEB kazanımlarıyla örtüşmekte olup testin bütününe bakılınca soruların ağırlık derecesinin ölçülü kurda bulunduğunu bildirmek mümkündür” biçiminde yorumladı.

Coğrafya Bölüm Başkanı İsmail umut Soykan soruları şu biçimde değerlendirdi:

“Coğrafya soruları 9 ve 10. dershane coğrafya dersi ayrıntılar kazanımlarına makul adına müstahzar ve ünitelere alışılagelen dağıtılmıştır. Sorular açıkça ve anlaşılırdır. Birden müşterek tomar soruda Dünya haritasının müstamel olması, haritaları tanımanın öğrencilerin soruları çözebilmesindeki önemini müşterek defa hâlâ göstermiştir. Türkiye ve Güney Kore'nin Dünya üstündeki yerini, dü abuhava arasındaki uzaklığı, aralarında mevcut devletleri ve komşularını düşkünlük fail bireyin kullanacağı harita ile alakalı hazırlanmakta bulunan harita okuryazarlığı mevzusuna ilişik probleminin seçeneklerinde, gayrı sorularla karşılaştırıldığında az buçuk hâlâ çelimli çeldiricilere toprak verildiği söylenebilir. Coğrafya sorularının geneline bakıldığında, sene zarfında mektep ve öğretmenlerinin yönlendirmeleri doğrultusunda derneşik adına çalışan, mevzulara egemen bulunan öğrencilerin ferah ferah yapabilecekleri emeksiz ve ölçülü ağırlık düzeyindeki sorular bulunduğu görülmektedir.”

Felsefe Bölüm Başkanı Filiz Yıldırım'ın yorumu ise, “Felsefe soruları 2022 ayrıntılar kazanımlarına makul adına hazırlanmış, eskiden yıllara mucibince hâlâ çelimsiz paragraflardan oluşan değerlendirme soruları biçiminde karşımıza çıkmıştır” biçiminde oldu. Yıldırım ayrıca, “Paragraflar sabık yıldan değişik olarak- filozofların görüşleri ile günce yaşamı da içerisine meydan mevzularla harmanlanmış, böylelikle öğrencilere filozofları anlayabilmeleri düşüncesince bambaşka müşterek bap da aralamıştır. Öğrencilerin alışılmış anlatımın ve kavramların bilakis paragrafı anlamlandırması ve paragrafı güzel yorumlaması haricinde probleminin seçeneklerini de anlaması ve yorumlaması bu sene hâlâ da ön plana çıkmıştır” biçiminde oldu.

TYT, YKS puanını ne denli etkiliyor?

Kolejden gayrı uzmanları görüşleri ise şu biçimde oldu:

“500 birlik puanın oluşumunda TYT yüzdelik 40, AYT ise yüzdelik 60 etkilidir. Dolayısıyla TYT'de istediği performansı gösteremediğini düşünen adayların yarınki AYT ile bu vaziyeti telafi edebileceklerini bile bile AYT'ye odaklanmaları önemlidir. TYT'de hedefine ulaştığını düşünen adayların ise YKS puanlarını riske atmamak düşüncesince AYT'ye bu motivasyonla giriyor olmaları gerekmektedir. Öğrencilerin TYT'den çıktıktan sonraları sorular karşı konuşulan platformlara müdahale olmamalarını ve muhtemel olduğunca toplumsal medyadan ırak kalmış şekilde menfaatlerini zihnî ve ruhsal adına erte yapılacak AYT'ye hazırlamaları önerilmektedir.”

YKS sonrası düşüncesince anne babalara öneriler

Velilere de tavsiyelerde mevcut uzmanlar şunları söyledi:

"Sınav sonrası adayları ehemmiyetli müşterek yeğleme süreci bekliyor. Bu sürece donanımlı, araştırı yaparak ve efdal motivasyonla hazırlanmaları önemli. Araştırmalar gösteriyor ki; gençlerin ekol sonucunda verirken en aşırı etkilendikleri şahıslar ebeveynleri. Bu sebeple anne babalara “Ben sana demiştim” ile süregelen cümlelerden, kıyaslamalardan ve evlatları düşüncesince yaptıklarını yüze vurmaktan ırak durmalarını öneriyoruz. Sınav sonrası çelimsiz da olsa dinlence gerçekleştirmek her insana güzel gelecektir. Hem öğrenciler bununla müşterek anne babalar ağır ve zahmetli müşterek süreci tümlemek üzereler. Yaşanan stresten temizlenmek düşüncesince sınav nite eskiden olursa olsun mecalsiz ve erinçli sayaç geçirmeye hem evlatların bununla müşterek anne-babaların gereksinimi var. Bu sebeple ailece dörtköşe sayaç etmek düşüncesince istirahat planları yapılmalıdır. Kısa müşterek dinlenme-tatil periyodunun arkası sıra yeğleme zamanına tedbir hazırlamaya başlanmalı. Sınav neticeleri 20 Temmuz'da açıklanacak. Ancak meslekleri, üniversiteleri araştırmaya şimdiden neşet etmek dosdoğru olacaktır. Öğrencinin sınav sonucunda hedeflediği, hayalini kurduğu darülfünun ve kısmı karşılamayacak kıl payı görünüyorsa evlatlarının neler yapabileceğini, alternatiflerinin neler bulunduğunu beraberce değerlendirmeliler. Alternatifsiz edinmek öğrencilerin yaşayacağı gerginliği arttıracak ve menfaatlerini biçare hissetmelerine etmen olacaktır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler