USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

YKS öncesi ailelere ve adaylara kritik uyarılar

Sınav stresi ve baskısını ezici uyarılarda mevcut Eğitim Uzmanı hür Akoğlan, “Sınava girecek adaylara ‘hazır mısın, nasılsın, ne hissediyorsun?' seçimi sorular sorulmaması gerekiyor” dedi.

YKS öncesi ailelere ve adaylara kritik uyarılar
14-06-2022 18:02

Üniversite sınavlarında akıbet haftaya girildi. Sınava rastgele ne derece darülfünun adayları katılacak olsa da aileler de minimum onlar derece heyecanlı. Ancak bu şekerli coşku ara sıra paniğe ara sıra de streslere kere açıyor. Dolayısıyla imtihan öncesi darülfünun adaylarına bulunduğu derece ailelere de bazısı işler düşüyor. Konuyla ilgilendiren değerlendirmelerde mevcut İstanbul Topkapı Üniversitesi Eğitim Uzmanı hür Akoğlan, “Öğrenciler düşüncesince ehemmiyetli indinde etap bulunan darülfünun sınavına fazla az indinde müddet kaldı. Yıl içinde bize baştan sona ‘çocuğum düşüncesince ne yapabilirim?' sanarak sormuştunuz” laflarıyla ehemmiyetli öneriler paylaştı.

“Alışık olunan düzenden çıkılmamalı”
“Sınava girecek adaylara ‘hazır mısın, nasılsın, ne hissediyorsun?' seçimi sorular sorulmaması gerekiyor” diyen Akoğlan, “Arkadaşlarıyla mukayese yapmıyor, kaymakamlık cümleleri kurmuyoruz. Aile düşüncesince maddesel ve içsel sorunları muhtemel bulunduğu derece bu hafta ufaklıklara yansıtmıyoruz. Sınav kaygısının açıkça özelliklerinden birisinin negatif aileyle ilgili koşullar bulunduğunu unutmayalım” uyarısında bulundu.

Bugüne derece başlayan düzenin imtihan haftasında değiştirilmemesi icap ettiğinin de altını çizen hür Akoğlan, “Yeme içmece ve hab düzenine karışma etmeyelim öğrencinin bugüne derece menus bulunduğu düzeni koruması noktasında araştırma görevlisi olabiliriz. Özellikle ek gıdalar, vitaminler vs. noktasında ısrar eden olmamalıyız. Sınav sabahı tek menus bulunmadığı yiyecekler yemesini öneri etmemeliyiz” dedi.

“TYT sonrası AYT'nin bulunduğu unutulmamalı”
Özgür Akoğlan, “Evde fazla curcunalı indinde müstevi veya apayrı indinde çocuğumuz şimdi var ise darülfünun adayımızın deneyim imtihanı çözdüğü vakit aralığında dışarıda yahut ayrımlı odada olmalıyız. İster istemez bazısı anne babalarda akıbet yıllarda gerginlikler, ruhsal gerilim artabilir. Bu ince alışılagelen indinde durum. Burada ehemmiyetli bulunan öz gerginliğimizi ufaklıklara yansıtmamaya çalışmamızdır. Çocuğunuz istemiyorsa beraberce sınava gitmeyin. Bu onda gerilim oluşturabilir ve imtihan acilen kaygılanmasına kere açabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

TYT'nin doğrudan sonrasında AYT'nin olacağını hatırlatan Akoğlan, “TYT imtihanı sonrası çocuklarınızla boyut değerlendirmesi yapmayın. Çünkü doğrudan sonrasında AYT sınavına odaklanması gerekiyor. AYT imtihanı sonrası öğrencinin indinde müddet dinlenmesine punt verdikten sonradan bundan böyle boyut değerlendirmesi yapabilirsiniz. Tercih devri düşüncesince büro ve darülfünun seçimlerinde araştırma görevlisi olabilirsiniz.” tavsiyelerinde bulundu.

“Öğrenciler imtihan taktiği geliştirmeli”
Üniversite adaylarına da kritik önerilerde mevcut Eğitim Uzmanı hür Akoğlan, öğrencilerin sınava müteveccih indinde taktik belirlemesi icap ettiğini tabir etti. hür Akoğlan, “TYT'de ne testten başlayıp şimdi sonradan hangisine geçeceğimizi belirlememiz gerekiyor. Zaman kullanması ile ilgilendiren probleminiz var ise devir yönetimi emek vermesi yapabilirsiniz. Turlama tekniğini öğrenmemiz ince önemli.” ifadelerini kullandı.

Akoğlan, “Sınava indinde hafta kaldığında eksiksiz mevzular dağılmış ayrıca unutmuş derece hissedebilirsiniz. Eğer yeteri kadar çalıştıysanız imtihan sırasında bu mevzuları tamlık aklınıza gelecektir.” dedi.

“Testler ortada dinlenin”
“Sınav acilen molalar vermekten kaçınmayın.” hatırlatmasında da mevcut Akoğlan, “Kalemi bırakıp, arkanıza yaslanın ve soluk egzersizleri yapın. Testler ve bölümler ortada behemehâl dinlenin. Bunu devir kaybı namına görmeyin. Sık kesif saate bakmayın. Bu sizi streslere ve kaygıya sürükleyebilir. Sınav böylelikle devir kalırsa kaydırma yapmış olmamak düşüncesince yanıtları akıllıca işaretleyip işaretlemediğinizi arama etmenizde kâr var.” dedi.

Eğitim Danışmanı hür Akoğlan, laflarını “TYT imtihanı bittikten sonradan akıllıca ve hata cevaplarınız da banko bakmayın biçimsiz indinde meyve moralinizi bozabilir AYT düşüncesince odaklanamayabilirsiniz.” tavsiyesi ile noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler