USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Üniversite sınavını Matematik ile Türk Dili ve Edebiyatı sınavı belirleyecek

Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve Lise Akademik Kurulu, öğrencilerden tahsil edilen bilgilere layıkıyla YKS'nin bir numara oturumu bulunan TYT'yi ve ikinci oturumu bulunan AYT'yi değerlendirdi. Yapılan yorumda sınav ile ilgili, “Ma

Üniversite sınavını Matematik ile Türk Dili ve Edebiyatı sınavı belirleyecek
19-06-2022 19:03

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'nin ikinci oturumu bulunan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ahit bütün yurtta sayaç 10.15'te uygulanmaya başlandı ve 180 dakika sürdü. Sınava 2 milyon 56 bin 512 namzet katıldı. AYT'de adaylar sahalarına mucibince 160 probleminin bulunduğu dört testten istediklerini cevaplandırdı. Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1, Matematik, Sosyal Bilimler 2 ve Fen Bilimleri testlerinin rastgele birlikte birinden 40'ar istifham soruldu. Saat 15.45'te süregelen YDT'ye 168 bin 430 namzet girdi. YDT'de 80 istifham soruldu ve sınav 120 dakika sürdü.

Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve Lise Akademik Kurulu, öğrencilerden tahsil edilen bilgilere mucibince YKS'nin birlikte numara oturumu bulunan TYT'yi ve ikinci oturumu bulunan AYT alakalı meydana getirilen değerlendirmeler şöyle oldu:

Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt: 2022 TYT, ÖSYM formatına ve MEB müfredatına akıllıca birlikte biçimde gerçekleştirilmiştir. Sınav kapsamının, MEB müfredatına akıllıca hazırlandığı görülmüştür. Türkçe ve gün dersi sorularının bütün kademelerden, hikmet dersi sorularının 10. ve 11. derslik kademesinden ve aritmetik dersinde 9,10,11. derslik kademelerinden gayrı derslerin ise 9. ve 10. derslik kademesinden bulunduğu görülmüştür. Bu sene sürenin 165 dakika olması sebebiyle öğrenciler müddet problemi yaşamadan hâlâ şen kendisine sınavı tamamlamıştır. Tüm derslerde TYT formatı bulunan akla yatkın okuma, akla yatkın fikren istimara yapabilme ve vakti dobra kullanarak falsosuz muamele suni yetkinlikleri ölçülmüştür.
2022 AYT'de çoğu kez bütün dersler mutedil zorlukta olup dijital ve denk ciddilik öğrencileri düşüncesince aritmetik ve Türk Dili ve Edebiyatı, sözel öğrenciler düşüncesince Türk Dili ve Edebiyatı ve Tarih dersi belirleyici olacaktır.

Sınav matematikte, riyazi fikri sorgulayan ve riyazi detayları kullanıp istimara yapmayı mucip sorulardan;

Türk Dili ve Edebiyatı ise bilgelik sorgulayan fakat bire birlikte sürede istimara becerisi mucip sorulardan oluşmuştur. Genel kendisine AYT'de bütün derslerde sorular bilgiye mebni sorulmuştur. Bu soruların çözülebilmesi düşüncesince konuların dersin formatına akıllıca birlikte biçimde öğrenilmesi gerekmektedir. AYT, öğrencilerin ibret kapsamında öğrendikleri detayları istifham içinde akla yatkın kullanarak çözüme ulaşmalarını değerlendiren birlikte sınav kendisine hazırlanmıştır. Biyoloji sorularının alışılmış ÖSYM formatında, AYT'nin uygulanmış bulunduğu esbak yıllarla benzer, bilgelik sabah akşam ve mutedil çile seviyesinde bulunduğu görülmüştür. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin soruları beklenildiği kıl payı bilgelik ve mazmun ağırlıklı mücehhez olup husus eksiği namevcut öğrenciler kabilinden çözülebilecek tarzda, mutedil çile derecesine cemaat sorulardan oluşmuştur.

Sosyal Bilimler - 2 testindeki hikmet grubu soruları, eskiden yıllardaki AYT formatına benzer, müfredata uygun, mevzuları bilici öğrencinin zorluk çekmeden çözebileceği niteliktedir.

Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testlerindeki Tarih sorularının husus dağılımı dengeli, MEB kazanımlarına ve müfredata uygundur. Tüm derslik düzeylerinden sorular sorulmuştur. Ağırlıklı kendisine bilgelik ve bilgiyi çözümleme ika enerjisini ölçen sorulara arazi verilmiştir. Sınav, husus kapsamını bilen, derneşik etkin öğrencilerin yapabileceği birlikte sınavdır.

ÖSYM'nin sonuçların açıklanmasının arkası sıra öğrenciler düşüncesince yeğleme süreci başlayacak. Unutulmamalıdır ki YKS birlikte tanzim sınavıdır. Bu sebeple öğrencilerin yüzde dilimini dikkate almaları önemlidir. Ayrıca çabucak yüzde tike dikkate alınarak birlikte yeğleme yapılması akla yatkın değildir, yeğleme yaparken öğrencilerin bahtiyar ve güzel olacakları bölümleri seçmeleri de önemlidir.

Matematik Akademik Kurul Üyesi Nilda Yüksel: 2022 Matematik AYT soruları, MEB kazanımlarına akıllıca olup çoklukla 11. ve 12. sınıfta işlenen bütün mevzuları kapsamaktadır. Sorular öğrencinin riyazi bilgelik seviyesini ve bilgiyi kullanarak muamele yapabilme enerjisini ölçmüştür. Soruların birlikte kısmında mevzular birbiriyle ilişkilendirilmiştir. Öğrenciler soruların net, anlaşılır ve çile düzeyinin mutedil seviyede bulunduğunu anlatım etmişlerdir. Geometri soruları da ağırlıklı kendisine 11. ve 12. derslik mevzularından olup çözümlemeli hendese ağırlıklı, bilgiyi sorgulayan ve istimara yaparak çözüme ulaşmayı mucip sorulardan oluşmuştur. Geometride esas avlu problemleri ile ilişkilendirilip görsellere arazi verilerek mücehhez sorular da vardır. TYT sınavındaki aritmetik ve hendese sorularını da dikkate alırsak soruların kupkuru ve anlaşılır olması, yapılabilirliğinin erdemli olması önümüzdeki sene sınava girecek öğrencilerin hâlâ motive kendisine hazırlanmasını ve kendilerine bulunan güvenlerinin artmasını sağlayacaktır.

Türk Dili ve Edebiyatı Akademik Kurul Üyesi Cevdet Eyüboğlu: Öğrencilerimizden aldığımız duyumlara mucibince 2022 YKS-AYT' deki 24 Türk Dili ve Edebiyatı sorusunun 6 sorusu paragraf, sözcükte atasözü bilgisi ve cümlede atasözü bilgisi sorularından;

18 sorusu ise literatür sorularından oluşmuştur. Sorular MEB müfredatına akıllıca olup bazısı sorularda ezber bilgiden fazla öğrencinin sunulan metinlerden çıkarımlar yaparak neticeye varması istenmiş. 2022 AYT' nin farklılığı kendisine hücre çarpan özgülük ise Türk Dili ve Edebiyatı soruları içinde meclis edebiyatı sorularının eleyici olduğu, mevrut yorumlar arasındadır. Bazı soruların ise asliye bilgiler kullanılarak çözülebilecek özellikte bulunduğu duyumları alınmıştır. Bu sebeple 2022 AYT'de Türk Dili ve Edebiyatı sınavının 2021 AYT'deki Türk Dili ve Edebiyatı sınavından güç ve seçici bulunduğu söylenebilir.

Fizik Akademik Kurul Üyesi Volkan Alpay: Öğrencilerden aldığımız huzur bilgiler doğrultusunda 2022 YKS'de şaşırtı rastgele birlikte istifham olmadığı, soruların MEB'in yayımlamış bulunduğu kazanımlar çerçevesine ilişkin kalınarak mücehhez bulunduğu görülmektedir. 11. ve 12. derslik müfredatları hepsi üstünde stabil birlikte çözülüm ile sorulan soruların birlikte bölümünün bilgi, istimara ve istidlal açısından yüzeysel; az birlikte kısmının ise belirleyici özellikte bulunduğu görülmektedir. Öğrencilerimizden mevrut bilgilere mucibince belirleyici nitelikteki soruların yargılarında çeldiricilerin çelimli bulunduğu söylenebilir. 2022 YKS' de Fizik soruların elverdiği seviyede bütün mevzuları kapsaması, istifham dili ve netliği ile öncüllü soruların oranının akla yatkın birlikte planlama ile dağıtıldığı söylenebilir.

Kimya Akademik Kurul Üyesi Bedrettin Boyacıgil: 2022 AYT Kimya sorularının 8 tanesi 11. derslik konularından, 5 tanesi 12. derslik mevzularından sorulmuştur. AYT' de sorulan sorular müfredata ağız ağıza uyumludur. Sorular beklenildiği kabilinden öğrencinin behemehâl bilmesi müstelzim kazanımları ve asliye detayları sorguluyor. Öğrenciler istifham ifadelerinin kupkuru ve anlaşılır bulunduğunu belirttiler. Çok dobra etkin öğrencilerin yapabilecekleri, seçici, ayrıntılı, işlemli sorular yanında, bilgelik kuru ceninisakıt bulunan öğrencilerin de yapabilecekleri sorulara arazi verildiğini anlıyoruz. İyi birlikte edep bilimi bilimi alan, akla yatkın kaynakları kullanan, bilgelik boşluğu sıfır öğrencilerin güzel olduklarını düşünüyorum.

Biyoloji Akademik Kurul Üyesi Asuman Kılıç: 2022 AYT Biyoloji soruları 11 ve 12. derslik müfredatını kapsamaktadır. Klasik ÖSYM formatında ve öğretim programı ile mevzun bulunan Biyoloji sorularının, AYT' nin uygulanmış bulunduğu esbak yıllarla benzeri bulunduğu görülmüştür. Öğrenciler bu sene AYT Biyoloji kapsamında umumi kendisine bilgelik sabah akşam sorular ile karşılaşmıştır. Müfredat kazanımlarına bilge sıfır öğrencilerin yapamayacağı, mutedil çile düzeyinde bulunduğunu düşündüğümüz Biyoloji sorularının belirgin ve kupkuru bulunduğunu söyleyebiliriz.
Coğrafya Akademik Kurul Üyesi Davut Gürler: 2022 AYT Coğrafya soruları 11. ve 12. derslik MEB üstünlük ve kaynaklarına akıllıca sorulardır. Aldığımız duyumlara mucibince kesinleşmemiş birlikte istifham gözükmemektedir. Sınavlarda; Doğal Sistemler, Beşeri Sistemler, Küresel Ortam ve Çevre ve Toplum ünitelerinin hepsinden istifham yöneltilmiştir. Sorularda öğrencinin bilmesi müstelzim kazanımlar ve asliye bilgiler sorgulanmıştır.
Genel coğrafi bilgiye ve harita okuryazarlığına cemaat öğrencilerin zorlanmayacağı birlikte sınav olmuştur.

Tarih Akademik Kurul Üyesi Zeynep Ergün: Öğrencilerden aldığımız duyumlara göre, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testlerindeki Tarih sorularının husus dağılımı dengeli, MEB kazanımlarına ve müfredata uygundur. Tüm derslik düzeylerinden sorular sorulmuştur. Ağırlıklı kendisine bilgelik ve bilgiyi çözümleme ika enerjisini ölçen sorulara arazi mevdu olup umumi kendisine vakti kavramlar, çevrim bilgisi, neden-sonuç ilişkisi, zaman bilimi bilgisini ölçen ve asliye bilgiler verilerek yorumlanması istenmiştir. Özellikle toplumsal ilimler 2 testinde üç probleminin belirleyici olabileceği düşünülmektedir. Sorularda açık, kupkuru ve anlaşılır birlikte gönül kullanılmıştır. Ayrıca sınavda öncüllü, bilgiye mebni istimara mucip sorular da arazi almıştır. Sınav, husus kapsamını bilen, derneşik çalışan, istifham kökünü akla yatkın okuyan, ıstılah bilgisine bilge öğrencilerin yapabileceği birlikte sınavdır. Edebiyat -Sosyal ilimler 1 testi mutedil düzeydeyken Sosyal ilimler -2 Testinde çile seviyesi ortanın üstüdür.

Felsefe Grubu Akademik Kurul Üyesi Gülay Ataç: Felsefe Grubu soruları; Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji ve Mantıktan oluşmaktadır. Sorular 10. ve 11.Sınıf MEB müfredatına uygundur. Felsefe ve Sosyoloji soruları, paragrafa isnaden asliye bilgiyi ve istimara enerjisini ölçer niteliktedir. Psikoloji ve Mantık sorularının hepsi vasıtasız bilgiyi ölçen sorularıdır. Soruların ifadesi kupkuru olup mevzuları bilici öğrencinin ferah ferah çözebileceği düzeydedir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Akademik Kurul Üyesi Muhammed Yasin Bekir: 2022 AYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları öğrencinin hem bilgisini hem de istimara yapabilme becerisini ölçmeye müteveccih tarzda hazırlanmıştır. Orta çile düzeyine cemaat bulunan soruları yanıtlamak talip öğrencinin öğretim programı dahilindeki husus ve kazanımlara bilge olması gerekmektedir. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersine ilişik hep altı probleminin dördünde vasıtasız kendisine bilgiyi sorgulayan sorular hazırlanmıştır. Diğer dü soruda ise yargılama enerjisini ölçen ve öğrencinin istimara yapmasını mucip sorulara arazi verilmiştir. Bu sınavda öğrencilerden soruları tetik birlikte biçimde okuyarak bilgiyi çözümleme etmesi ve yorumlaması istenmiştir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler