USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Matematik ile Türk Dili ve Edebiyatı sınavı belirleyecek

Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve Lise Akademik Kurulu, öğrencilerden tahsil edilen bilgilere mucibince YKS'nin bir numara oturumu bulunan TYT'yi ve ikinci oturumu bulunan AYT'yi değerlendirdi. Yapılan yorumda sınav ile ilgili, “Mate

Matematik ile Türk Dili ve Edebiyatı sınavı belirleyecek
19-06-2022 20:03

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'nin ikinci oturumu bulunan Alan Yeterlilik Testi (AYT) çağ bütün yurtta zaman 10.15'te uygulanmaya başlandı ve 180 dakika sürdü. Sınava 2 milyon 56 bin 512 namzet katıldı. AYT'de adaylar sahalarına layıkıyla 160 probleminin bulunduğu dört testten istediklerini cevaplandırdı. Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1, Matematik, Sosyal Bilimler 2 ve Fen Bilimleri testlerinin değme birinden 40'ar istifham soruldu. Saat 15.45'te başlamış bulunan YDT'ye 168 bin 430 namzet girdi. YDT'de 80 istifham soruldu ve sınav 120 dakika sürdü.

Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve Lise Akademik Kurulu, öğrencilerden tahsil edilen bilgilere layıkıyla YKS'nin ortak numara oturumu bulunan TYT'yi ve ikinci oturumu bulunan AYT alakalı meydana getirilen değerlendirmeler şöyleki oldu:

Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt: 2022 TYT, ÖSYM formatına ve MEB müfredatına akıllıca ortak halde gerçekleştirilmiştir. Sınav kapsamının, MEB müfredatına akıllıca hazırlandığı görülmüştür. Türkçe ve gün dersi sorularının bütün kademelerden, hikmet dersi sorularının 10. ve 11. dershane kademesinden ve aritmetik dersinde 9,10,11. dershane kademelerinden öbür derslerin ise 9. ve 10. dershane kademesinden bulunduğu görülmüştür. Bu sene sürenin 165 dakika olması sebebiyle öğrenciler müddet problemi yaşamadan henüz şen kendisine sınavı tamamlamıştır. Tüm derslerde TYT formatı bulunan akıllıca okuma, akıllıca fikren kıymetlendirme yapabilme ve vakti güzel kullanarak falsosuz muamelat suni yetkinlikleri ölçülmüştür.
2022 AYT'de çoğu kez bütün dersler itidalli zorlukta olup dijital ve denk ciddiyet öğrencileri düşüncesince aritmetik ve Türk Dili ve Edebiyatı, sözel öğrenciler düşüncesince Türk Dili ve Edebiyatı ve Tarih dersi belirleyici olacaktır.

Sınav matematikte, riyazi fikri sorgulayan ve riyazi detayları kullanıp kıymetlendirme yapmayı mucip sorulardan;

Türk Dili ve Edebiyatı ise bilim sorgulayan fakat ayrımsız sürede kıymetlendirme becerisi mucip sorulardan oluşmuştur. Genel kendisine AYT'de bütün derslerde sorular bilgiye mebni sorulmuştur. Bu soruların çözülebilmesi düşüncesince konuların dersin formatına akıllıca ortak halde öğrenilmesi gerekmektedir. AYT, öğrencilerin öğüt kapsamında öğrendikleri detayları istifham içinde akıllıca kullanarak çözüme ulaşmalarını değerlendiren ortak sınav kendisine hazırlanmıştır. Biyoloji sorularının alışılmış ÖSYM formatında, AYT'nin uygulanmış bulunduğu esbak yıllarla benzer, bilim devamlı ve itidalli zahmet seviyesinde bulunduğu görülmüştür. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin soruları beklenildiği neredeyse bilim ve meal ağırlıklı mücehhez olup madde eksiği yok öğrenciler çeşidinden çözülebilecek tarzda, itidalli zahmet derecesine cemaat sorulardan oluşmuştur.

Sosyal Bilimler - 2 testindeki hikmet grubu soruları, evveli yıllardaki AYT formatına benzer, müfredata uygun, mevzuları bilici öğrencinin zorluk çekmeden çözebileceği niteliktedir.

Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testlerindeki Tarih sorularının madde dağılımı dengeli, MEB kazanımlarına ve müfredata uygundur. Tüm dershane düzeylerinden sorular sorulmuştur. Ağırlıklı kendisine bilim ve bilgiyi çözümleme ika enerjisini ölçen sorulara toprak verilmiştir. Sınav, madde kapsamını bilen, derneşik etkin öğrencilerin yapabileceği ortak sınavdır.

ÖSYM'nin sonuçların açıklanmasının arkası sıra öğrenciler düşüncesince yeğleme süreci başlayacak. Unutulmamalıdır ki YKS ortak tanzim sınavıdır. Bu sebeple öğrencilerin yüzde dilimini dikkate almaları önemlidir. Ayrıca çabucak yüzde tike dikkate alınarak ortak yeğleme yapılması akıllıca değildir, yeğleme yaparken öğrencilerin bahtiyar ve değerli olacakları bölümleri seçmeleri de önemlidir.

Matematik Akademik Kurul Üyesi Nilda Yüksel: 2022 Matematik AYT soruları, MEB kazanımlarına akıllıca olup çoklukla 11. ve 12. sınıfta işlenen bütün mevzuları kapsamaktadır. Sorular öğrencinin riyazi bilim seviyesini ve bilgiyi kullanarak muamelat yapabilme enerjisini ölçmüştür. Soruların ortak kısmında mevzular birbiriyle ilişkilendirilmiştir. Öğrenciler soruların net, anlaşılır ve zahmet düzeyinin itidalli seviyede bulunduğunu anlatım etmişlerdir. Geometri soruları da ağırlıklı kendisine 11. ve 12. dershane mevzularından olup çözümlemeli hendese ağırlıklı, bilgiyi sorgulayan ve kıymetlendirme yaparak çözüme ulaşmayı mucip sorulardan oluşmuştur. Geometride asıl avlu problemleri ile ilişkilendirilip görsellere toprak verilerek mücehhez sorular da vardır. TYT sınavındaki aritmetik ve hendese sorularını da dikkate alırsak soruların belirgin ve anlaşılır olması, yapılabilirliğinin erdemli olması önümüzdeki sene sınava girecek öğrencilerin henüz motive kendisine hazırlanmasını ve kendilerine bulunan güvenlerinin artmasını sağlayacaktır.

Türk Dili ve Edebiyatı Akademik Kurul Üyesi Cevdet Eyüboğlu: Öğrencilerimizden aldığımız duyumlara layıkıyla 2022 YKS-AYT' deki 24 Türk Dili ve Edebiyatı sorusunun 6 sorusu paragraf, sözcükte deme bilgisi ve cümlede deme bilgisi sorularından;

18 sorusu ise gökçe yazın sorularından oluşmuştur. Sorular MEB müfredatına akıllıca olup birtakımı sorularda ezber bilgiden çoğalma öğrencinin sunulan metinlerden çıkarımlar yaparak neticeye varması istenmiş. 2022 AYT' nin farklılığı kendisine hücre çarpan özgülük ise Türk Dili ve Edebiyatı soruları içinde sedir edebiyatı sorularının eleyici olduğu, mevrut yorumlar arasındadır. Bazı soruların ise asliye bilgiler kullanılarak çözülebilecek özellikte bulunduğu duyumları alınmıştır. Bu sebeple 2022 AYT'de Türk Dili ve Edebiyatı sınavının 2021 AYT'deki Türk Dili ve Edebiyatı sınavından çetin ve seçici bulunduğu söylenebilir.

Fizik Akademik Kurul Üyesi Volkan Alpay: Öğrencilerden aldığımız karşı bilgiler doğrultusunda 2022 YKS'de şaşırtı rastgele ortak istifham olmadığı, soruların MEB'in yayımlamış bulunduğu kazanımlar çerçevesine ilişkin kalınarak mücehhez bulunduğu görülmektedir. 11. ve 12. dershane müfredatları bütün üstünde muvazeneli ortak çözülüm ile sorulan soruların ortak bölümünün bilgi, kıymetlendirme ve istidlal açısından yüzeysel; az ortak kısmının ise belirleyici özellikte bulunduğu görülmektedir. Öğrencilerimizden mevrut bilgilere layıkıyla belirleyici nitelikteki soruların yargılarında çeldiricilerin çelimli bulunduğu söylenebilir. 2022 YKS' de Fizik soruların elverdiği seviyede bütün mevzuları kapsaması, istifham dili ve netliği ile öncüllü soruların oranının akıllıca ortak planlama ile dağıtıldığı söylenebilir.

Kimya Akademik Kurul Üyesi Bedrettin Boyacıgil: 2022 AYT Kimya sorularının 8 tanesi 11. dershane konularından, 5 tanesi 12. dershane mevzularından sorulmuştur. AYT' de sorulan sorular müfredata ağız ağıza uyumludur. Sorular beklenildiği kadar öğrencinin behemehâl bilmesi müstelzim kazanımları ve asliye detayları sorguluyor. Öğrenciler istifham ifadelerinin belirgin ve anlaşılır bulunduğunu belirttiler. Çok güzel etkin öğrencilerin yapabilecekleri, seçici, ayrıntılı, işlemli sorular yanında, bilim kuru bağan bulunan öğrencilerin de yapabilecekleri sorulara toprak verildiğini anlıyoruz. İyi ortak pedagoji bilimi alan, akıllıca kaynakları kullanan, bilim boşluğu sıfır öğrencilerin değerli olduklarını düşünüyorum.

Biyoloji Akademik Kurul Üyesi Asuman Kılıç: 2022 AYT Biyoloji soruları 11 ve 12. dershane müfredatını kapsamaktadır. Klasik ÖSYM formatında ve ayrıntılar ile ahenkli bulunan Biyoloji sorularının, AYT' nin uygulanmış bulunduğu esbak yıllarla benzeri bulunduğu görülmüştür. Öğrenciler bu sene AYT Biyoloji kapsamında umumi kendisine bilim devamlı sorular ile karşılaşmıştır. Müfredat kazanımlarına bilgili sıfır öğrencilerin yapamayacağı, itidalli zahmet düzeyinde bulunduğunu düşündüğümüz Biyoloji sorularının açıkça ve belirgin bulunduğunu söyleyebiliriz.
Coğrafya Akademik Kurul Üyesi Davut Gürler: 2022 AYT Coğrafya soruları 11. ve 12. dershane MEB avantaj ve kaynaklarına akıllıca sorulardır. Aldığımız duyumlara layıkıyla kesinleşmemiş ortak istifham gözükmemektedir. Sınavlarda; Doğal Sistemler, Beşeri Sistemler, Küresel Ortam ve Çevre ve Toplum ünitelerinin hepsinden istifham yöneltilmiştir. Sorularda öğrencinin bilmesi müstelzim kazanımlar ve asliye bilgiler sorgulanmıştır.
Genel coğrafi bilgiye ve harita okuryazarlığına cemaat öğrencilerin zorlanmayacağı ortak sınav olmuştur.

Tarih Akademik Kurul Üyesi Zeynep Ergün: Öğrencilerden aldığımız duyumlara göre, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testlerindeki Tarih sorularının madde dağılımı dengeli, MEB kazanımlarına ve müfredata uygundur. Tüm dershane düzeylerinden sorular sorulmuştur. Ağırlıklı kendisine bilim ve bilgiyi çözümleme ika enerjisini ölçen sorulara toprak bırakılmış olup umumi kendisine vakti kavramlar, devre bilgisi, neden-sonuç ilişkisi, zaman bilimi bilgisini ölçen ve asliye bilgiler verilerek yorumlanması istenmiştir. Özellikle içtimai ulum 2 testinde üç probleminin belirleyici olabileceği düşünülmektedir. Sorularda açık, belirgin ve anlaşılır ortak lisan kullanılmıştır. Ayrıca sınavda öncüllü, bilgiye mebni kıymetlendirme mucip sorular da toprak almıştır. Sınav, madde kapsamını bilen, derneşik çalışan, istifham kökünü akıllıca okuyan, ıstılah bilgisine bilgili öğrencilerin yapabileceği ortak sınavdır. Edebiyat -Sosyal ulum 1 testi itidalli düzeydeyken Sosyal ulum -2 Testinde zahmet seviyesi ortanın üstüdür.

Felsefe Grubu Akademik Kurul Üyesi Gülay Ataç: Felsefe Grubu soruları; Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji ve Mantıktan oluşmaktadır. Sorular 10. ve 11.Sınıf MEB müfredatına uygundur. Felsefe ve Sosyoloji soruları, paragrafa isnaden asliye bilgiyi ve kıymetlendirme enerjisini ölçer niteliktedir. Psikoloji ve Mantık sorularının hepsi elden bilgiyi ölçen sorularıdır. Soruların ifadesi belirgin olup mevzuları bilici öğrencinin ferah ferah çözebileceği düzeydedir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Akademik Kurul Üyesi Muhammed Yasin Bekir: 2022 AYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları öğrencinin hem bilgisini hem de kıymetlendirme yapabilme becerisini ölçmeye müteveccih tarzda hazırlanmıştır. Orta zahmet düzeyine cemaat bulunan soruları yanıtlamak talip öğrencinin ayrıntılar dahilindeki madde ve kazanımlara bilgili olması gerekmektedir. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersine ilgilendiren bütün altı probleminin dördünde elden kendisine bilgiyi sorgulayan sorular hazırlanmıştır. Diğer dü soruda ise yargılama enerjisini ölçen ve öğrencinin kıymetlendirme yapmasını mucip sorulara toprak verilmiştir. Bu sınavda öğrencilerden soruları titiz ortak halde okuyarak bilgiyi çözümleme etmesi ve yorumlaması istenmiştir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler