USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

IMCD, TEGV ile beraber çocuklara bilimi sevdirecek

IMCD Türkiye, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile hususi bir projeye hâlâ imza attı. Bu kapsamda Bilim Ateşböceği Tırı, 2 ile 8'inci derslik arasındaki kâffesi çocuklara bilimi sevdirme ve bilimin günce yaşamın içre mevcut bulunduğunu teşhir hedefiyle Anadolu illerin

IMCD, TEGV ile beraber çocuklara bilimi sevdirecek
14-09-2022 15:02

Özel kimyevi ve besin bileşenleri dağıtıcı firması IMCD, TEGV ile görgü bilimi bilimi dalında acemi bir projeye hâlâ imza attı. Birleşmiş Millletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin imzacılarından birisi bulunan şirket, eğitimdeki eşitsizliklerin ortadan kaldırılması düşüncesince bulunmuş yer aldığı ülkelerdeki resmi ve hususi kurumlarla planlar geliştiriyor. Şirketin Türkiye'de evlatların tahsilden denk biçimde yararlanması düşüncesince etkin TEGV ile başlatmış yer aldığı Bilim Ateşböceği Tırı da bu projelerden biri. “Creating a World of Opportunity / fırsatlar dünyası oluşturmak” sloganı ile yaşama geçirilen plan kapsamında TEGV'in Bilim Ateşböceği TIR'ını sahip çıkan Şirket, 2 ile 8'inci dershane arasındaki topu topu çocuklara bilimi sevdirme ve bilimin günce yaşamın ortamında mevcut bulunduğunu teşhir hedefiyle Türkiye'nin değişik illerindeki laboratuvarı sıfır okulları görüşme edecek. Bilim Ateşböceği Tırı'nı mini bir laboratuvara çeviren şirket, çocuklara, kitaplarda okudukları dayanıklı aşırı mevzuda uygun deneyim masnu olanağı sunuyor.

Yapılan açıklamaya göre, eğitimde okazyon eşitliği bildirme amacıyla Anadolu illerini dolaşacak bulunan Bilim Ateşböceği Tırı, gittiği okullarda 2 ile 8'inci dershane arasındaki topu topu çocuklara etkileşimli deneyim masnu olanağı sunacak. Bilim Ateşböceği görgü bilimi bilimi programı, ilköğrenim dönemi çocuklarının, hile bilimlerinin esas bilim ve becerilerini kazanarak, düşünen, maslahat çözebilen ve bilime huzur müspet davranış geliştiren efrat yerine yetişmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Projenin levent boylu vadeli gayesi ise, hâlâ bir tomar çocuğun sistem seçerken öğretmenlik, hemşirelik, polislik kabil mesleklerin yanı sıra, bilim kadını olmayı yeğleme etmesini sağlamak.

Gelecek kuşakların hayallerine bilim tohumu ekecek
Bilim Ateşböceği Tırı'nın evvel durağı, Kuşadası'nın Kirazlı Köyü Selim Eren İlköğretim Okulu oldu. Laboratuvarı bulunmadığı düşüncesince çocuklarla deneyim yaptırma olanağı sıfır Kirazlı Köyü Selim Eren İlköğretim Okulu'nun 2 - 8'inci dershane düzeyindeki öğrencileri, Bilim Ateşböceği Tırı yardımıyla hem ensesi kalın ve uyanıklık çeken materyallerle deneyim masnu olanağı buldu hem de bilimin günce yaşamın ne derece ortamında bulunduğunu yaşayarak öğrendi. “Bilim Her Yerde” sloganıyla yola çıkılarak hazırlanmakta bulunan programın muhteviyatında toprak meydan deneyler, evlatların çevrelerinde haydi haydi bulabileceği materyaller ile kurgulandı. Müfredatı dalında bilirkişi eğitmenler çeşidinden açılan Bilim Ateşböceği Tırı'nda IMCD mensupları da çocuklara fahri yerine eğitimler verdi. Şirket mensupları ile çocuklar göveri ve meyvelerden nitelik elde etme, döşenmemiş buzu karbondioksite dönüştürme, soda gazı ile palavra şişirme kabil pratikler yaptı.

Bilim Ateşböceği Tırı'nın sene içerisindeki rotasının, talepte mevcut okulların TEGV'e bitirdikleri başvuruya uyarınca şekilleneceğini tamlayan IMCD Türkiye Genel Müdürü Aylin Zakuto, oldukça bir tomar okula kullanmak istediklerini belirtti. Yola depar belgesi amaçlarını “Eğitimde esas açıdan okazyon eşitliği oluşturmak” yerine anlatan Zakuto, şunları söyledi:

“Şirket yerine çalışkanlık gösterdiğimiz herhangi bir ülkede iktisadi yer aldığı derece maşeri kalkınmaya ulama sağlamaya ehemmiyet veriyoruz. Çünkü Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi imzacısı bulunan şirketimiz, halis muhlis iş süreçlerini ve maşeri hata projelerini BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nı gözeterek yaşama geçiriyor. Türkiye'de başlattığımız görgü bilimi bilimi projesi ‘Ateşböceği Bilim Tırı' da, Küresel Amaçlar'ın ‘Nitelikli Eğitim' ve ‘Cinsiyet Eşitliği' anne amaçlarına misyon ediyor. Bize göre, herhangi bir çocuk görgü bilimi bilimi yaşamını denk koşullarda sürdürebilmeli. Bu felsefeden hareketle geçtiğimiz sene TEGV'in ‘Yeni Dünya' projesine dayanak ergin ve 351 çocuğumuza açıktan öğrenime katılmalarını sağlayıcı tabletler dağıtmıştık. Artık pandemi yavaşladı ve beniz yüze görgü bilimi bilimi arka geldi. Biz de TEGV'in gine eğitimde okazyon eşitliği sağlayacak değişik bir projesine dayanak olmaya değişmeyen verdik. TEGV içerisinde Türkiye'yi dolaşan ‘Bilim Ateşböceği Tırı'nı sahiplendik. TEGV mektep tespiti yaparken rüçhan karye okulları ve kısıtlanmış olanağı bulunan evlatları hedefliyor. Projemiz levent boylu soluklu olsun istiyoruz. Amacımız bilimi çocuklara hâlâ bir tomar sevdirmek. Çünkü IMCD, bilimi esas alarak faaliyetlerini geliştiren bir şirket. Bu sebeple çocuklara bilimin laboratuvarlarda, tüplerin ortamında değil günce yaşamın ortamında bulunduğunu etkileşimli bir biçimde bildirmek istiyoruz. Bilim insanı olmanın bir numara kuralının nikbet ve sorgulama bulunduğunu öğretirsek, geleceğin bilim adamlarının evvel tohumlarını da atmış oluruz.”

“Daha aşırı çocuk bilim kadını olmayı fon etsin istedik”
Çocukların çağcıl görgü bilimi bilimi imkanlarından faydalanması düşüncesince iş dünyası ve taharri memuru polis maşer müesseselerinin teşrikimesai yapmasını önemsediklerine aksan işleyen Zakuto, projeyi doğacak düşüncesince ekecek aş yerine gördüklerini tabir etti. “Hedefimiz bu eğitimlere eklenen evlatlarımızın öğretmenlik, polislik, hemşirelik kabil “bilim insanı” olmayı hâlâ bir tomar fon etmelerini sağlamak” diyen Zakuto, şöyleki bitmeme etti:

''Bilim Ateşböceği Tırı' projesi ile ilmî düşüncenin yaygınlaşması, esas bilimlerin yevmi dünyadaki tesirinin anlaşılması düşüncesince çalışıyoruz. Çocukların bilimin içinde, görgü bilimi bilimi görmesini önemsiyoruz. Bilim Tırı'ını ayrımsız sürede çocuklara ilmî akıl alışkanlığı ve acemi çocuk yetkinlikler kazandıran bir öğrenme platformu yerine da nitelendiriyoruz. Çünkü bu projenin, 2 ve 8'inci dershane arası topu topu çocuklar arasında, bilime tutkulu, ilmî fikri bir dirim biçimi yerine hazımlı evlatların ulaşması düşüncesince evvel tohumu yeşerteceğine inanıyoruz.”

İlk yılki amaç 1500 çocuğa bilimi sevdirmek
17 senedir Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan şirket, projenin evvel senesinde 1500 çocuğa ulaşmayı hedefliyor. Uygulamalı eğitimin dünyanın neresinde olursa olsun herhangi bir çocuğun hakkı bulunduğunu tamlayan Aylin Zakuto, “Bilim Ateşböceği tırı herhangi bir gittiği okulda herhangi bir talip öğrencimizin bu eğitimlerden yararlanabilmesi düşüncesince 2 ila 4 hafta ortada okulda kalacak” dedi.

Şirket mensuplarından fahri destek
Geçen sene yer aldığı kabil bu sene da ortaklık personellerinin projeye fahri dayanak bulunduğunu kaydeden Zakuto, “Geçtiğimiz sene açıktan görgü bilimi bilimi koşulları dolayısıyla emek vermek arkadaşlarımız fahri yerine TEGV'in Uzaktan Eğitim programına dayanak olmuştu, İstanbul'daki laboratuvarlarımızı online deneyler düşüncesince evlatların hizmetine açmıştık. Ne mutluyuz ki, online deneyimize beklediğimizden hâlâ bir tomar uyanıklık gördük. Online deneylerimizin devamını getireceğiz. Bu yılki Bilim Ateşböceği projesinde de gine emek vermek arkadaşlarımız fahri yerine karye okullarını görüşme ederek, ‘Bilim Ateşböceği Tırı'nda çocuklarla birlikte laboratuvar deneyleri yapacak. Çocuklar, bilimin ve kimyanın yaşamın ne derece merkezinde bulunduğunu yaşayarak öğrenecekler” diyerek konuştu.

Bilim Ateşböceği Tırı ile esas hedefler şöyleki açıklandı:

Çocukların bilim ile ait bilgi, maharet ve davranış kazanmalarını sağlamak.
Bilimsel olayların, basit, öğrenilebilir ve ahenkli aktiviteler ile açıklanabileceğini keşfetmelerini sağlamak.
Bir görüngü kendisince tahminler çoğaltma ve istifham istifsar becerilerini geliştirmek.
Bilgi yahut vakalarda neden-sonuç birlikteliği ilişkin düşünmelerini sağlamak.
Gözlem ve deneyim yaparak bilim derç ve bilgiyi imtihan ika becerisi geliştirmelerini kolaylaştırmak.
Farklı hatır becerilerini kullanarak, bir görüngü üstünde çıkarımlar yapmalarını sağlamak.
Bilgiye ulaşmada değişik yöntemler keşfetmelerini sağlamak.
Yeni ürün, fikir, strateji, analizör yetiştirmek kıl payı düşünmelerini sağlamak.
Günlük yaşamlarında karşılaştıkları görüngü ve ya durumların, ilmî bir açıklamasının olabileceğini ayırt etmelerini sağlamak.
Olay ve bağlam ile bilim ortada alım satım kurmalarını sağlamak.
Üretici dizaynlar yapmaları dair desteklemek.
Duygu ve düşüncelerini tabir etmeleri ve ekip tartışmalarına iltihak dair cesaretlendirmek.
Bir görseli, vakası ve ya hali yorumlamaları, üstünde tahminler geliştirmesini sağlamak.
Farklı hatır biçimlerini ayırt etmelerini sağlamak.
Bilim kullanıcılarını ile ait farkındalıklarını arttırmak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler