USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Görselleri doğru yorumlayan başarılı olur

LGS açıklık kocaoğlan dayanıklı sorularını yorumlayan Uğur Okulları Akademik Kurul Üyeleri, görsellerle desteklenen örneklerin bilgiyi doğru kullanma, verileri karşılaştırma, okuduğunu derk ve ayırma hakkında kurgulandığını söyledi.

Görselleri doğru yorumlayan başarılı olur
08-12-2021 13:06

Milli Eğitim Bakanlığı 2022 Liselere Geçiş Sınavı'nın (LGS) açıklık kocaoğlan kalıp sorularını yayımladı. Soruların sınava hazırlanmakta bulunan öğrenciler düşüncesince beyyine durumunda bulunduğunu kail Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve Akademik Kurul Üyeleri LGS Aralık kocaoğlan kalıp sorularını değerlendirdi. Soruların ayırma ve çözümleme becerisini ölçtüğünü tamlayan Adil Kurt, kalıp sınavın müfredata makul hazırlandığını söyledi. Sınavın hem aceleci ve doğru okumayı bununla beraber ilmî düşünmeyi müstelzim konulardan oluştuğunu anlatım fail Kurt “Örnek soruların yayınlanması öğrenciler düşüncesince baş döndürücü faydalı. Her istifham esasen öğrencileri başarıya götürücü indinde rehber. Ancak MEB'in yayınladığı kalıp istifham sayılarının artırılabileceğini düşünüyorum. Öğrencilerimiz, düşüncesince yarayışlı olacaktır. Sorularda görseller ve bu görsellerin içre bilgiler var. Öğrencinin bu detayları doğru yorumlaması gerekiyor. talebe 1.5 zaman içre aceleci indinde halde suali kavrayıp, prosedür yapmış olup neticeye varabilmeli. İşlemi aceleci yapabilmesi düşüncesince de gani oranda istifham çözmeli” dedi.

Sorular görsellerle desteklenmiş
Fen Bilimleri Testi sorularının kazanımlara makul adına hazırlandığını kail Uğur Okulları Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Filiz Polat “Aralık kocaoğlan kalıp soruları 3. birim bulunan tazyik ünitesinden oluşturulmuştur. 1 ve 2. üniteden istifham sorulmamış olup güzeşte seneden farklıdır. Soruların topu topu görsellerle desteklenmiş. Ayrıca soruların kademeli tecrübe düzeneklerinden oluştuğunu görüyoruz. Bu tecrübe düzeneklerinde değişkenlerin (bağımlı, ari ve kontrol) sorgulandığını söyleyebiliriz. Sorulardaki detaylara uyanıklık edilmesi gerekiyor. Özellikle dershane içi etkinlikler ve günce hayattan örneklere arazi verilerek zenginleştirilmiş. Bilgiyi kullanma, verileri karşılaştırma, okuduğunu kavrama ve ayırma ilişkin kurgulanan açıklık kocaoğlan sorularının öğrencileri zorlayabilecek özellikte olduğunuz söyleyebiliriz” sanarak konuştu.

Matematik okuryazarlığı öne çıkıyor
Soruların dobra okuma, kavrama ve yorumlamaya ilgili bulunduğunu tamlayan Matematik Bölüm Başkanı Zuhal Namlısoy “Sınavlarda hesap kari yazarlığı ehemmiyet kazanıyor. Öğrencilerin bu sorularda analiz, bireşim ve eseme icra becerilerini kullanımı gerekiyor. Sorular yukarı düzem hatır becerileri müstelzim ve bilgiyi yoklayan sorulardan oluşuyor. Problem sorularında ise derinliğine hikayelere arazi verilmeyen ve bu sorular görsellerle desteklenmiştir. Konulara hakim, yönergeleri cankulağı okuyan, bilgiyi doğru kullanan maharet sabah akşam istifham çözümlerine arazi verici öğrencilerin şimdi şen çözebileceği sorulardan oluşmaktadır” dedi.

Şifreleme ve tenkit işaretlerine uyanıklık edilmeli
Dil bilgisi konularının Türkçe testinin yüzdelik 20'sini oluşturduğunun kail Türkçe Bölüm Başkanı Handan Büke soruları şu halde yorumladı: “Örnek sorular üç senedir makbul LGS'lere gereğince indinde derece şimdi az zorba olmakla baş başa istifham kökleri umumi anlayışa ayrımsız uymaktadır. Şaşırtıcı ve ya baş döndürücü ayrımlı denilebilecek indinde istifham kalıbı bulunmamaktadır. Özellikle şifreleme ve tenkit işaretleri sorularının sonuç dü ay örneklerinde arazi alması LGS' de bu konulardan istifham yetişme ihtimalini arttırmaktadır. Sonuç adına kalıp sorular; gine baş döndürücü uyanıklık gerektiren, baş döndürücü derinliğine sıfır metinlerle kurgulanmış, hem çözümleme bununla beraber bireşim kabiliyetlerini yoklayan sorular biçiminde değerlendirilebilir. Metinlerin içerikleri fikir ve sunma yazısı ağırlıklı adına sorulmuştur. Yapay zeka, iletişim araçları metinleri kabilinden gündeş konulardan bahsedilmiştir.”

Uzun fıkra soruları var
Sosyal Bilgiler Testinde derinliğine fıkra sorularına uyanıklık çekici Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Burcu Sertkahya, “Sıklıkla istidlal hazırlamaya müteveccih sorular bulunuyor. Sorularda millî bağımsızlık, ulusal egemenlik, güçler donanması kavramlarına aksan yapılmış. Genel adına bakılınca MEB müfredatı ile mevzun bulunduğunu söyleyebiliriz. Soruların husus dağılımına bakılınca ise hemen indinde probleminin Bir Kahraman Doğuyor ünitesinden geldiğini görüyoruz. Diğer sorular Milli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm! birimi kapsamındadır” dedi.

İngilizce testinde çeldirici istifham yok
İngilizce testinde çizge sorularının bulunduğunu tamlayan İngilizce Bölüm Başkanı Serra Erdem soruları şu halde yorumladı: “Diyalog bitirme ve invitation card soruları arazi alıyor. Durum sorusuna tek arazi verilmemiş. Özellikle levha ve ya maruz bilim üstünden diyalog bitirme soruları ağırlıkta. Broşür ve başkaca maruz bilgiye ilgili okuduğunu kavrama sorusu sorularına arazi mevdu olup, alternatiflerde görsellere arazi verilmemiştir. Verilen örneklerde umumi adına müspet istifham köküne arazi mevdu salt dü istifham menfi istifham köküne sahiptir. İngilizce soruları umumi fiktif ile emeksiz hazırlanmıştır. Çok indinde tomar çeldiriciye arazi verilmemiştir, dobra indinde çizge analizi ve ya görsel analizi ile baş döndürücü ferah ferah çözülebilecek sorulardır. Herhangi indinde halde bellek cilveli ve ya tasalandıran unsurlara istifham ve şıklarda arazi verilmemiştir.”

Yeni evlat görsel anlatıma ilgili sorular
Din kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde alışılmış anlayışa erbap soruların ayrılma edildiğini kail Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Muhammed Yasin Bekir “Görsel anlatıma ilgili sorulara ciddiyet verildiğini görüyoruz. Kazanımlar günce hayatla ilişkilendirilerek sorulmuş ve öğrencinin bilim seviyesi okuma, kavrama ve ayırma becerileri üstünden ölçülmek istenmiştir. Ayrıca öğrencilerin gayrı derslerden alışkan oldukları çizge kıraat sorularına bundan sonra Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde de arazi verilmeye başlanmıştır” sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler