USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

2022 AYT’de Matematik soruları geçen yıla göre daha kolaydı

2022-Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu bulunan Alan Yeterlilik Testi (AYT) çağ 10.15-13.15 saatleri ortada uygulandı. AYT'ye kestirmece 2 milyon 56 bin 512 adayın girmiş olduğu kestirim ediliyor. 126 sorudan oluşan AYT düşüncesince 180 dakika müddet tanınd?

2022 AYT’de Matematik soruları geçen yıla göre daha kolaydı
19-06-2022 16:02

Bu yıl meydana getirilen değişiklikle 180 AYT baraj puanı uygulaması kaldırıldı buna göre; benek şekline göre ağırlıklı 2 testin rastgele birinden minimum 0,5 kemiksiz özne ortak öğrencinin AYT puanı hesaplanacak ve lisans tercihi yapabilecek.

ÖSYM çeşidinden 20 Temmuz'da açıklanacak YKS neticelerini Bahçeşehir Koleji Akademik Kadrosu yorumladı. Yapılan değerlendirmelerde Kolejin PDR Koordinatörü Sibel Durak geçmiş kendisine şunlara toprak verildi: “Testlerin getireceği puan, testin o seneki Türkiye soru hal averajı ve ölçün sapma değerlerine göre oluşur. Fen Bilimleri ve Türk Dili ve Edebiyatı sorularının külfet derecesi geçen yıl ile koşutluk gösterdi. Dolayısıyla sayı farkı ve benek değerlerinde belirtik farklılıklar olmaması ihtimali bulunuyor. Ancak Matematik testi soruları geçen yıla göre daha kolay algılandı ve bunun kararında Matematik testinin YKS-SAY ve YKS-EA puanlarının oluşumundaki toplanmış ulama payı geçen seneye göre azalacak kabilinden duruyor.”

Yapılan değerlendirilmede AYT'de ne benek türleri düşüncesince ne testlerden ne derece kemiksiz çıkarılmalıdır sorusuna ise şöyleki karşılık verildi:

-YKS-SÖZ puanının hesaplanabilmesi için, TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI/SOSYAL BİLİMLER-1 TESTİ ile SOSYAL BİLİMLER-2 testlerinin rastgele birinden EN AZ 0,5 kemiksiz matrut olması gerekir.

-YKS-SAY puanının hesaplanabilmesi için, MATEMATİK TESTİ ileFEN BİLİMLERİ testlerinin rastgele birinden EN AZ 0,5 kemiksiz matrut olması gerekir.

- YKS-EA puanının hesaplanabilmesi için, TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI/SOSYAL BİLİMLER-1 TESTİ ile MATEMATİK testlerinin rastgele birinden EN AZ 0,5 kemiksiz matrut olması gerekir.

Bölüm büro öz alanlarını yorumlayan uzmanların ise açıklamaları şöyleki oldu:
Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Tuğba Aktaş: Türk Dili ve Edebiyatı Testi'nin külfet düzeyinin geçen seneki sorularla koşut bulunduğu görülmüştür. Bununla baş başa derneşik çalışıp gene özne öğrencilerin elleme akıbet alacağı ortak sınavdır. Soru dağılımının geçen seneki kabilinden 6 skor derk ve yorumlama, 18 skor literatür sorusu halinde bulunduğu görülmüştür. Ağırlıklı husus gene koşuk bilgisi ile meclis edebiyatıyken rastgele ortak dershane düzeyinde soru gelmiştir. Testin geneline baktığımızda zorba ortak fıkra sorusunun haricinde kifayetli meydan bilgisi olan, öğrencilerin yapabileceği ortak imtihan bulunduğu görülmektedir.

“Uzun metinli ağdalı sorulara toprak verilmemiştir”

Matematik Bölüm Başkanı Taner Kayış: 2022 AYT aritmetik soruları ılımlı güçlükte ve kazanımlara akıllıca ortak halde hazırlanmıştır. Sorularda ifadeler enine boyuna açıkça ve anlaşılır olup derinlemesine metinli ağdalı sorulara toprak verilmemiştir. Geçen yıl ile karşılaştırıldığında soruların daha kolay bulunduğu söylenebilir. Düzenli ortak halde derslerini izlem ederek İmtihan çözen ve soruları satır satır okuyan rastgele ortak öğrencinin kandırıcı olabileceği ortak imtihan olmuştur. Matematik soruları ağırlıklı kendisine 11. ve 12.sınıfa ilgilendiren talim programlarına akıllıca ortak halde hazırlanmıştır. Sınavda 27 skor Matematik sorusu ve 13 skor Geometri (4 skor Trigonometri kazanmak üzere) sorusu toprak almıştır.

Geometri Bölüm Başkanı Ömer Arat: 2022 AYT Geometri sorularının 4 tanesi Trigonometri mevzusundan sorulmuştur. 11. ve 12. Sınıf Öğretim Programı çerçevesinde hazırlanmakta olan soruların üç tanesi Analitik Geometri ve dü tanesi Geometrik Cisimler mevzularını içermektedir. Trigonometri sorusunun haricinde sınavın küsurat sorularında üçgenle alakalı soru sorulmamıştır. Sorular, aktüel sahn problemleri ile ilişkilendirilmiş olup kifayetli kurda etkin öğrencilerin zorluk çekmeden yapabileceği niteliktedir.

“Hikâyeleştirilmiş dünkü çocuk sorulara da toprak verilmiştir”

Fizik Bölüm Başkanı Rafet Sayar: 2022 AYT Fizik soruları, riyazi muamelat gerektirmeyen, kazanımların günce hayatla ilişkilendirildiği, öğrencilerin kazanımlara değgin hâkimiyetini ölçen ve bilginin yorumlanmasını mucip niteliktedir. Soruların hepsi bilgiyi açımlama ve bilgiyi günce yaşamdan maruz sağlam süresince usa vurma etmeye zorlayan sorular halinde sorulmuştur. Hikâyeleştirilmiş dünkü çocuk sorulara da toprak verilmiştir. Orta güçlükte sorulardan oluşan sınavda, beklenildiği az daha 11. ve 12. Sınıf Fizik Öğretim Programları'nda toprak meydan konuların kazanımlarını içeren sorular sorulmuştur. Geçen yıl rastgele ortak dü dershane seviyesine ilgilendiren konulardan 7 fenalık soru çıkmak iken bu yıl 12.sınıf mevzularından 8 soru ve 11.sınıf mevzularından 6 soru sorulmuş bulunduğu görülmüştür. Sınavda müfredat dışı yahut tamlanan söve haricinde soru bulunmamaktadır. Sonuç kendisine 11.sınıf ve 12.sınıf mevzularına hâkim, kazanımları birlik kendisine özümsemiş, mevzuya değgin günce hayatla alakalı hayati örnekleri anlamış, derneşik ve kifayetli sayıda soru çözen öğrencilerin yapabileceği elleme ortak imtihan olmuştur.

“Geçen yıllara nazaran soruların ünitelerdeki mevzulara dağılımlarında farklılıklar toprak alıyor”

Kimya Bölüm Başkanı Yasemin Keskin Çinkaya: Fen Bilimleri testinin 13 skor kimya sorusunun 8 tanesi 11.sınıf, küsurat 5 tanesi ise 12.sınıf Kimya Dersi Öğretim Programı kazanımlarıyla uyumludur. Sınavda 9 ünitenin tümünden minimum birer skor soru toprak almasına rağmen geçen senelerden değişik kendisine soruların ünitelerdeki mevzulara dağılımlarında farklılaşmalar hücre çarpmaktadır. Elektrokimya ünitesinden emektar zamanlarda bulunduğu kabilinden gene 2 soru gelmiştir fakat rastgele ortak dü probleminin da Elektrokimyasallar Piller mevzusundan ve benzeri özellikte sorular bulunduğu görülmüştür. Aynı birim çerçevesinde hoppadak rastgele ortak yıl soru mevrut Elektroliz ve Redoks mevzularına da toprak verilmemiştir. Benzer ortak gestalt da Kimyasal Denge ünitesinde hücre çarpmaktadır, rastgele ortak yıl AYT Kimya testinde toprak meydan Asit-Baz mevzusuna bu yıl toprak verilmemiştir. Ayrıca Organik Bileşikler birimi çerçevesindeki 2 probleminin da emektar senelerden değişik kendisine Hidrokarbonlar namına Fonksiyonel Gruplar ünitesinden sorulması yeğleme edilmiştir. Sınavın 11.sınıf düzeyindeki 8 sorusu, kolay ve ılımlı dozaj zorluktadır buna rağmen mevzuyu elleme kavramış öğrencilerin yapabileceği bilgileri ve formülleri de içermektedir. Tüm soruların kestirmece ½ si muamelat becerisi mucip sorulardır. 12.sınıf düzeyinde sorulmuş 2 soru enine boyuna belirleyici niteliktedir ve çabucak baş döndürücü avantaj gayesi ayrımsız soruda ölçülmektedir. Nernst Eşitliği kullanılarak çözülmesi muhtemel geçmiş soruda öğrencilerin başkaca logaritmik muamelat becerisi de ehemmiyet bildirme etmedir. Diğer belirleyici soruda ise Aldehitlerin ayıraç tepkimesi sorgulanırken, derinlemesine senelerdir sınavlarda yoğun görmediğimiz mol-hesaplama ve çatı izomerliği de ayrımsız soruda sorgulanmıştır. Kimya testine umumi kendisine bakılınca dünkü çocuk soru içermeyen, alışılmış tipte sorulardan oluşan, aracısız bilgiyi ölçen, tahminlerimiz doğrultusunda öngördüğümüz ve sınavlarımızda da çoğunlukla sorguladığımız kazanımları ölçen sorularımızla da faziletkâr miktarda koşutluk gösterdiği görülmektedir. Sınavda toprak meydan kimya sorularının 2021_YKS'nin AYT kimya sorularıyla karşılaştırıldığında azda olsa farklılıkları olsa da söve ve külfet kuru itibarıyla iri seviyede koşutluk gösterdiği başkaca YKS tedbir sürecinde derneşik ve düzenlenen etkin dijital meydan öğrencilerinin de baş döndürücü da zorluk çekmeden çözebileceği nitelikte, asliye bilgelik ve maharet düzeyine seslenme eden, açık, anlaşılır bulunduğu söylenebilir.

Biyoloji Bölüm Başkanı Melike Kılıç: Biyoloji soruları MEB Biyoloji Dersi Öğretim Programı'na akıllıca olup 11. ve 12. Sınıf müfredatına ilgilendiren kazanımlar kararlı halde toprak almıştır. Biyoloji testi, öğrencilerin asliye bilgilerini sorgulayan, haydi haydi yapabilecekleri sorular içermesinin yanı esna algılama düzeyinde bilgilerin sorgulandığı, nazarıitibar talip ve değerlendirme yapmalarını mucip özellikte sorular da içermektedir. "Komünite Ekolojisi'' mevzusuna ilgilendiren sorudaki “avcılık baskısı” ifadesi yapılacak değişik yorumlarla falsolu yanıta yönelmeye bozukluk olabilir. Ayrıca “Enzim kendisine fariza özne RNA molekülleri bulunmaktadır.” bilgisi bu yıl geçmiş el sorgulanmıştır. Zorluk kuru itibarıyla sınava elleme hazırlanmakta olan öğrencilerin ferah ferah çözebileceği kolay ve ılımlı dozaj soruların yanı esna “kan pH değerinin düşmesine ilişkin hemoglobinin müvellidülhumuza doygunluğu” ile alakalı soruda bulunduğu kabilinden akıllıca yorumlanması müstelzim ve nazarıitibar talip sorular eleyici olabilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler