'Yolların Sultanı' tırıyla kentler ortada uzay gemisi dokuyor

İzmir'den İstanbul'a ağırlık haiz tırın oyuncaklar, göz parfümleri ve ayrışık aksesuarlarla renklenen çoban kabininde oturan Sultan Özdemir, sonu gelmeyen yollara kadının emeğini, cesaretini ve ustalığını nakşediyor.

Yaşam - 2 yıl önce

İzmir

Uşak'ta canlı 10 yaşındaki kızına bulunan hasretini, çoğunlukla dinlediği Neşet Ertaş türküleriyle harmanlayan 5 salname tır şoförü Özdemir, yolda kendisini başkalık fail sürücülerin selamına klakson çalarak yanıt vermeyi boşlama etmiyor.

İş yaşamına rüştiye yıllarında fabrikada iştirakçi şekilde başlayan, er evlenerek 20 yaşlarında kız bebek sahibi bulunan Sultan Özdemir, 5 sene evvel eşinden ayrılarak namına dünkü ortak avlu çizdi.

İş aramış olduğu tam ortak geri hizmet firmasıyla mülaki Özdemir, tır şoförü arandığını öğrenince evvel üzüldü. Firma yetkililerinin cesaretlendirmesiyle "neden olmasın" niteleyerek yola koyulan Özdemir, evvel kamyon kıymetlendirmek düşüncesince lazım bulunan C sınıfı, peşi sıra tır kullanabilmek düşüncesince maksut CE sınıfı ehliyeti aldı.

5 sene evvel akıl ve heyecanla oturmuş olduğu tırın çoban koltuğunda çağ geçtikçe uzmanlaşan Sultan Özdemir, kadın eli yapışık tırıyla kentler ortada binlerce kilometre kere yapıyor.

Evi şekilde görmüş olduğu tırında ömrü geçen, koyu iş temposu dolayısıyla memleketindeki evine 3-4 ayda ortak gidebilen Özdemir, yazları ise 10 yaşındaki kızını yanına alarak icra ettiği yolculuklarla hasretini dindirmeye çalışıyor.

Tırının bakımlarını yapan, ıvır zıvır arızalarına engelleme eden, dorseyi söküp müstear ve ağırlık inzal kabil işlerin üstesinden ortak tane başına gelebilen "Yolların Sultanı", koca meslektaşlarından da dayanak görüyor.

Yurt dışına hazırlanıyor

Yakın sürede dünya dışına da ağırlık taşımaya hazırlanmakta bulunan Özdemir, İzmir-İstanbul yolculuğu esnasında AA kadrosunu tırında ağırladı.

Özdemir, kadın düşüncesince ayrışık zorlukları mevcut işini istekle yaptığına, iş hayatında kadın koca ayrımının kalkmaya başladığına nazarıitibar çekti.

Bazen önyargılı tepkilerle karşılaştığını ancak genellikle desteklendiğini özetleyen Sultan Özdemir, şöyleki konuştu:

"Çalışmak isteyene değme toprak iş, dediğimiz ortak fenomen var. Benim memleketimde iş olanağı az buçuk kısıtlı. Bir yakınım zat firmasında şoför arıyormuş, tır bulunduğunu yanlışlıkla başladım. Sonrasında da istekle hazırlamaya başladım. 5 yılım sona erdi ancak derinliğine seneler da bitmeme ederim sanarak düşünüyorum. Çünkü istekle yapıyorum."

Türkiye'nin değme namına gittiğini, benzeyen sürede dünya dışına çıkmayı da hedeflediğini dile getiren Özdemir, içtimai medyayı koyu şekilde kullandığını, icra ettiği paylaşımlara nice hanımdan müspet dönüşler aldığını kaydetti.

"Şişe, taş fırlatanlar da var"

Özdemir, hikayesinin öbür hanımları da cesaretlendirmesini dilediğini vurgulayarak, yaşama ve işine bakışını şöyleki anlattı:

"Tır şoförü olduğum düşüncesince nereye gideceğim, ne devir döneceğim mahsus olmuyor. Sürekli yollardayım, tır benim evim gibi, karavan yaşamı ortak nevi. Tabii bu işin zorlukları var, bedava değil tenekenin zarfında yaşamak. Ama işin elleme tarafı da değme yere gidiyorsun. Çevre ediniyorsun, arkadaşların oluyor.

Bizim kadın şoförler şekilde WhatsApp grubumuz var, tır şoförü şekilde Türkiye'de şu anda ortak tane olduğumu düşünüyorum. Ama dünya dışına etkin Türk hanımlar mevcut inşallah da çoğalırız.

Genelde elleme tepkiler alıyorum, noktayı geliyor çirkin tepkiler de alıyorum. İşte 'kadın bu işi yapar mı', 'kadın kadınlığını bilsin' filan gibi. Bence mesleğin hanımı bayı sanarak başkalık edilmesi absürt olur. Her dizge yapılabilir. İyi tepkiler derece çirkin tepkiler de alıyorum. Yolda giderken alkışlayanlar, kutlama edenler mevcut ancak şişe, taş fırlatanlar da var. Bir baydan hemşire, lokanta oluyorsa bozukluk hanımdan tır şoförü olmasın. Ülkemdeki kişilerin desteklerini bekliyorum. Çalışmak, hakkında teri açığa vurmak kusur değil. Asalak olmaktansa değme mesleğin yapılması icap ettiğini düşünüyorum."

Tırın iri olması, yolların durumu, aksi iklim koşulları kabil zorlukların mesleğin cilvesi bulunduğunu özetleyen Özdemir, dalmak düşüncesince sakıncasız toprak bulmanın devir hin kendisini yorduğunu aktardı.

En iri amacının kızını en elleme biçimde esermek bulunduğunu vurgulayan Sultan Özdemir, şunları kaydetti:

"Okul devri kızım babasında, gökçe gökçe edebiyat da esir kalıyor. Benimle değme yere gidiyor, etraflı şehirleri geziyor. Tabii devir hin sıkılmış olduğu oluyor. Ama bu açıdan bahtlı bulunduğunu düşünüyorum, zira nice noktayı görebiliyor. Gittiğim yerlerdeki güzellikleri keşfetmeyi, doğayı keşfetmeyi seviyorum. İşte olunca en baş döndürücü kızımı özlüyorum, o da beni özlüyor. Ama avlu şartları... Yüksek hedefleri bulunan ortak insanoğlu değilim ancak başkalarına kadın olmamak düşüncesince de idman zorundayız."

Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Nebati: “Vatandaşlarımızı gıda enflasyonuna karşı korumakta kararlıyız”

2022-08-14 19:04 - Ekonomi

Hollywood yıldızlarına eğitim veren ‘Sifu’, köyünde alabalık tesisi açtı

2022-08-17 11:04 - Magazin

Alanyaspor artık Corendon ile anılacak

2022-08-14 23:05 - Spor

Libya'nın başkenti Trablus'taki biricik Türk berber, arbede dönemlerinde üstelik ülkeyi ayrılma etm

2022-08-15 16:05 - Yaşam

Otizmli efrat yaşamı 'Bizim Ora'da öğreniyor

2022-08-15 19:03 - Yaşam

Assan Panel’in Türkiye’deki tüm tesisleri sıfır atık belgesi aldı

2022-08-15 21:04 - Ekonomi

Düğün yapamayan çift, balayında çıktıkları Karadeniz turuna gelinlik damatlıkla katıldı

2022-08-10 19:05 - Yaşam

Çorak araziye kurduğu meyve bahçesiyle turizme de fariza kılmak istiyor

2022-08-10 15:06 - Yaşam

'Yolların Sultanı' tırıyla kentler ortada uzay gemisi dokuyor

2022-08-17 13:05 - Yaşam

Güneydoğu'da kavurucu sıcaktan bunalanlar Sinek Çayı ve Kanyonu'nda serinliyor

2022-08-13 17:08 - Yaşam

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam