Ukrayna'da savaş dolayısıyla boşaltma edilenlerin muvakkat durağı: Dnipro'daki kamplar

Savaşın bitmeme etmiş olduğu Ukrayna'da çatışmaların sürdüğü bölgelerden boşaltma edilen ve gidecek noktayı olmayanlardan ortak kısmı, ülkenin Dnipro kentinde kurulan merkezde anlaşılan ortak müddet kalarak, buradan şimdi emin yerlere gitmeye çalışıyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Dnipro

Ukrayna'nın cephe hatlarına benzeyen yaşayan, düzenlilik yardımıyla boşaltma yapılmak durumunda kalanların birlikte bölümü evvela Dnipro'daki kamplara yerleştiriliyor, hâlâ sonraları da buradan emniyetli yerlere yönlendiriliyor.

Kamplara, savaş başladığında başta Harkiv, Herson, Zaporijya, Mariupol üzere şehirlerden boşaltma edilenler gelirken, akıbet devirde Donbas'tan gelenlerin sayısında artma görülüyor.

Yerel gönüllüler, arsıulusal iane kuruluşları ve vatandaşların bağışlarıyla kurulan merkezlerde kalanlara duracak toprak ve kemirmek verilirken, gidecek bölgeleri sıfır ailelerin de emniyetli yerlere gitmelerine asistan olunuyor.

Dnipro'da, savaşın başlamasından beri 1500'e benzeyen bireyin kaldığı, adı "Zatişniyi Kutoçok" bulunan ve Türkçe "Sakin birlikte Yer" anlamına mevrut merkezin yöneticisi 36 yaşındaki Anna Kolaşnik, AA muhabirine buradaki faaliyetleri anlattı.

Savaş dolayısıyla Harkiv kentini vazgeçme eylemek durumunda artan ve oğlu ile Dnipro'ya mevrut Kolaşnik, aylardır bu merkezde vazifeli bulunduğunu kaydetti.

Kolaşnik, savaşın başladığı evvel zamanlarda ülkenin ayrışık bölgelerinden boşaltma edilenlerin merkeze sığındığını belirterek akıbet aylarda ise hâlâ baş döndürücü Donbas'tan gelenlerin buraya başvurduğunu aktardı.

Bahmut, Kramatorsk, Slavyansk ve Seversk şehirlerden mevrut ve gidecek bölgeleri olmayanların merkeze yöneldiğini kail Kolaşnik, Rus ordusunun kontrolüne geçmeden evvela Lisiçansk ve Severodonetsk'ten de vatandaşların geldiğini belirtti.

Bu insanların hamam çatışmaların yaşandığı yerlerden eşyalarını caba yanlarına almadan geldiklerini tamlayan Kolaşnik, "Buraya gelip evvela dinleniyorlar. Sonra nereye ve kesinlikle gideceklerine değişmeyen veriyorlar. Bazıları akrabalarına, ötekiler ise ülke dışına gidiyor." dedi.

Kolaşnik, "Bugüne genişliğinde 1500'e benzeyen kişiyi ağırladık. Ayrıca daima kalanlar da oluyor. Engelliler ve hali ağırbaşlı olanlara müddetsiz toprak veriyoruz." niteleyerek konuştu.

7 yaşındaki Maria'nın düşsel savaşın bitmesi

Ailesiyle 3 güneş evvela merkeze yerleşen 7 yaşındaki Maria Didenko, daima iklim saldırılarının yaşandığı Bahmut'tan geldiklerini söyledi.

Didenko, "Savaşın bittiğini ve evime arka dönmeyi görüntü ediyorum. Büyüyünce hekim iktisap eylemek istiyorum. Normal birlikte avlu görüntü ediyorum."

Didenko'nun babası 49 yaşındaki Vladislav da Bahmut'tan boşanmak durumunda kaldıklarını kaydederek "Orada eğlenmek baş döndürücü tehlikeliydi. Kızımız düşüncesince endişeleniyorduk." dedi.

Vladislav nereye gideceklerini, nerede kalacaklarını bilmedikleri düşüncesince ailesi ile bu kampa sığındıklarını, ne yapacaklarına burada değişmeyen vereceklerini söyledi.

Engelli evladı ile merkezde kalıyor

Serebral palsi hastalığı bulunan 15 yaşındaki kızı ile 15 Haziran'da Dnipro'ya geldiğini tamlayan 37 yaşındaki Viktorya Guşina, bugüne genişliğinde bu merkezde kaldıklarını anlattı

Kampın şahısların iare adresi olsa da hali ağırbaşlı olanların daima kalmasına müsaade verildiğini anlatım fail Guşina, "Kızım özürlü bulunduğu düşüncesince durumumun farkındalar. Bu sebepten dolayı kalmamıza müsaade verdiler. Bunun düşüncesince minnettarız." niteleyerek konuştu.

Guşina, derin saldırıların yaşandığı Lisiçansk'tan boşanmak durumunda kaldıklarını dile getirerek "Mermiler, füzeler yanımıza düşüyordu. Kızım sığınakta oturuyordu sürekli. Ben de dışarıda kemirmek hazırlıyordum. Şehirde doğal kavara yoktu. Herkes yemeğini dışarıda hazırlıyordu." dedi.

"Evden boşanmak tekaüt oldu, birlikte hafta süresince ağladım"

Sıcak çatışmaların yaşandığı Donetsk cephesine benzeyen yaşadıkları şehirden 2 kız evladı ile boşaltma edilen 43 yaşındaki Voktorya Kovalova, kocasının beyaz zehir ocağında çalışırken seneler evvela geçirdiği birlikte sarsıntı sebebi ile selamünkavlen bulunduğunu belirtti.

Kocasının şimdilik evlerinde kalmayı yeğleme ettiğini tamlayan Kovalova, "Eşim evde eğlenmek istiyor. Akrabalar ona bakıyor fakat esas hedefim onu da yanımıza getirmek." ifadelerini kullandı.

Evden ayrılmanın akıbet aşama tekaüt olduğunu, arka dönmeyi görüntü ettiğini dile getiren Kovalova, "Bir hafta ağladım buraya gelmeden önce. Şimdi burada (Dnipro) ev kiralamaya çalışacağız." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

5. İslami Dayanışma Oyunları’nın açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi

2022-08-10 09:03 - Spor

A Milli Erkek Voleybol Takımı 5. İslami Dayanışma Oyunları'na galibiyetle başladı

2022-08-09 23:04 - Spor

Ay-yıldızlılar, İslami Dayanışma Oyunları’nda zirvede

2022-08-10 04:04 - Spor

Ukrayna'da savaş dolayısıyla boşaltma edilenlerin muvakkat durağı: Dnipro'daki kamplar

2022-08-10 12:04 - Yaşam

Akçakoca huy ve çokluk tutkunlarını ağırlıyor

2022-08-09 20:04 - Yaşam

Fenerbahçe, Slovacko maçının hazırlıklarına başladı

2022-08-10 03:02 - Spor

Rıza Çalımbay: 'Taraftara çok ihtiyacımız var'

2022-08-09 18:04 - Sağlık

Avrupa şampiyonu boksör, Türk menajere emanet

2022-08-09 22:05 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5. İslami Dayanışma Oyunları'nı başlattı

2022-08-10 02:03 - Spor

Bakan Nebati: Finansal istikrarı zedeleyici türden izahat vatanseverlikten uzaktır

2022-08-10 00:03 - Ekonomi

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam