Hem hekimlikte hem sporculukta çiğin omuza çalışıyorlar

Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi kardiyoloji biriminde baş başa etkin Samet Uysal ve Barkın Kültürsay, "Koşuyolu Heart Team" adını verdikleri takımlarıyla da triatlon yarışlarına katılıyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Istanbul

Kardiyoloji asistan hekimleri Samet Uysal ve Barkın Kültürsay, dal omuza çalışmış oldukları hastanenin yanı esna spor dalında da dobra indinde ekipman oluşturuyor.

Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kardiyoloji biriminde 2019'da indinde araya mevrut Uysal ve Kültürsay'ın iş sırasında oluşan dostlukları, sporla bulunan bağlarını öğrenmeleriyle toy indinde format kazandı.

Biri koşun ile çiftteker gayr ise yüzmede nice defa muvaffakiyet elde fail lisanslı sporcular, hastanede yöntemleri kesiştikten sonradan indinde ekipman kurarak yüzme, koşun ve çiftteker etaplarından oluşan triatlon sporunu hazırlamaya değişmeyen verdi.

Koşu ve bisikletle uğraşan Uysal ile yüzmeyle ilgilenen Kültürsay, dip emek vermek tempolarından artan vakitlerde, idman hazırlamaya başladı.

Ekip, "Koşuyolu Heart Team" adıyla katıldıkları ve 2021'de evvel defa kıtalararası meydana gelen Oral B İstanbul Boğaziçi Triatlon Yarışları'nda üçüncülük elde etti.

Farklı maratonlarda da arak döken ikili, etraflıca ara yarışlarında kadar elde etmeyi amaçlıyor.

"Nöbetten çıkıp uyumanız gerekirken benim koşmam gerekiyordu"

Samet Uysal, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, 2010'da İstanbul Tıp Fakültesi'ni kazanması zımnında Bursa'dan İstanbul'a geldiğini anlattı.

Öğrencilik hayatında kilogram almaya başladığını, ailesi İstanbul trafiğinden ötürü burada çiftteker sürmesini istemediği düşüncesince koşuya yöneldiğini dile getiren Uysal, evvel koşusunu Zeytinburnu sahilinde yaptıktan sonradan bunun indinde alışmışlık durumuna dönüştüğünü söyledi.

Hiçbir tecrübesi olmamasına rağmen 2014'te İstanbul Yarı Maratonu'na katıldığını, en sonuç 100 kilometre ultra maraton koştuğunu tabir fail Uysal, öğrenciyken ve kardiyoloji asistanıyken koşmaya saat ayırmasının çetin bulunduğunu anlatarak, şöyleki bitmeme etti:

"Nöbetten çıkıp uyumanız gerekirken benim koşmam gerekiyordu. Çünkü apayrı vaktim kalmıyordu. Nöbet sayılarım azalıp, antrenmanlarım artmaya başlayınca, vaktiyle dönmek düşüncesince katıldığım koşularda bu kere dereceler, madalyalar, ödüller almaya başladım."

Eğlence isteyerek katıldıkları müsabakada üçüncü oldular

Asistan hekim Uysal, ekipman arkadaşı Kültürsay ile tanışıklık hikayelerinin hastanede başladığını, Kültürsay'ın önerisiyle koşun ve antrenmana beraberce çıkmaya başladıklarını söyledi.

Daha sonradan arkadaşının triatlonda ekipman olmayı öneri ettiğini dile getiren Uysal, "Başta önemsemedim. 'Koşu ve çiftteker yarışlarım var. Buna nite gireceğiz?' sanarak aklımda gelişememiş plana attım. Ama havalar da ısınınca 'Deneyelim, hastalık olmasın. Hem de hastanemizin ismini zikretmiş oluruz.' dedik. Koşuyolu Heart Team namına indinde ekipman kurduk." ifadelerini kullandı.

Samet Uysal, 2021'de planlı İstanbul Boğaziçi Triatlonu'nda, Kültürsay'ın yüzme aşamasını tamamladığını, kendisinin de çiftteker ve koşuyu bitirdiğini, böylelikle gözyaşı grubu kategorisinde üçüncülük elde ettiklerini kaydetti.

"Bu dobra indinde takım"

Asistan hekim Samet Uysal, Kültürsay ile ekipman arkadaşlıkları kendisince "Artık indinde elmanın dü ½ si kabilinden olduk." diyerek, şunları kaydetti:

"Barkın başlıyor, ego devamını getiriyorum. O da aşırı dobra indinde yüzücü. Koşu ve bisiklete de az buçuk benim zorumla başladı. Onda da şu an hamle kaydetmeye başladı. Birbirimizi zait gelişememiş bildirimlerle uyardığımız düşüncesince daim 'şunu da yapalım, buna da katılalım' moduna giriyoruz. Bir de kurumun ismiyle bunu yapınca, hekim çevresinden de 'biz de sizinle gelelim koşalım, yüzelim' gelişememiş bildirimleri aldık. Bu dobra indinde takım."

Spor deneyimlerini duygu hastalarına aktarmayı hedefliyorlar

Kardiyoloji asistan hekimi Barkın Kültürsay da Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 2010'da izinli olduktan sonradan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsü'nde öğrenime başladığını söyledi.

Yatay geçişle 3 sene evvela Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine geldiğini tamlayan Kültürsay, kısanın arkası esna etraflıca mesafe, İstanbul ile Çanakkale boğazları kabilinden bariz denizlerdeki yarışlara katıldığını kaydetti.

Koşuyolu'nda çalışmaya başladığında Uysal ile iş yakalayıp bilimsel nitelikli icraat yaptıkça arkadaşlıklarını dışarıya taşıdıklarını dile getiren Kültürsay, sporda indinde araya gelişlerini kardiyolojiyle de ilişkilendirdiklerini belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Kalp yetersizliği olan, duygu krizi geçiren, Kovid sonrası bileşimli kan dolaşımı dayanak noktası aletine ilişkin bulunan hastalar var. Bunların taburcu olduktan sonradan işlevsel kapasiteleri aşırı çirkin oluyor. Kardiyak iyileştirme ve özellikle egzersizin bu hastaların toparlanmasında aşırı ehemmiyetli noktayı var. Biz de 'Spor deneyimimizi, tecrübemizi hastalara nite aktarabiliriz?' sanarak düşünmeye başladık. Hastanenin de kardiyak iyileştirme olanağı var. Basit egzersizler, hem hayat standardını bariz belirgin çoğaltma aynı zamanda hastalığın ilerleyişini kısıntı olanağı sağlıyor. Biz de 'Tecrübemizi hastalarımıza nite aktarabiliriz?' sanarak düşünüyorduk. Tecrübemizin ve spordaki birikimimizin buna aşırı katkısı oldu. İleride de bu alanla alakadar olmak istiyoruz. Özellikle duygu yetersizliği olan, duygu krizi nâkil hastaların egzersizle hayat standardını nite artırabiliriz, bunu hedefliyoruz."

Kalp anatomisine bilge olmaları, antrenmanlarda kâr sağlıyor

Kültürsay, hastanenin duygu kadrosunun ismiyle muhtemel olduğunca topu topu yarışlara katılmayı düşündüklerini belirtti.

Yüzme, koşu, çiftteker ve triatlonda hem farkındalık yaratacaklarını aynı zamanda sporu şimdi da geliştirebileceklerini tabir fail Kültürsay, "Çünkü kardiyoloji ve duygu çeşit fizyolojisine, anatomisine hakimiz. Antrenman teknikleriyle ilgilendiren farklı, toy şeyler bulabiliyoruz. Üstüne katmak aşırı hazırlop oluyor. Bu biçimde hem kendimizi geliştiriyoruz aynı zamanda şimdi sonradan bunu hastalara nite uyarlayabiliriz, sanarak düşünüyoruz. O yüzden, şimdi şişman konkur hedeflerimiz var. Belki şimdi uzun, engin yarışları, kıtalararası yarışlar olabilir. Bunlara katılmayı düşünüyoruz." sanarak konuştu.

Uysal'ın duygu yetersizliğiyle, kendisinin ise akciğer tansiyonu ve öteki duygu hastalıklarıyla ilgilendiğine dikkati çekici Kültürsay, kardiyak rehabilitasyona aşırı gerekseme mahsus 2 bölgede da birbirlerini tamamladıklarını kaydetti.

Kültürsay, "O çiftteker ve koşuda aşırı iyiyken ego kendimi çıtırbom görüyorum. Ben de birlik aksine kadrosu yüzmede indinde biçimde tamamlıyorum. O sebepten dobra indinde kadro olduğumuzu düşünüyorum." biçiminde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin 'Turcorn'ları evren devleriyle yarışıyor

2022-03-09 12:48 - Teknoloji

Yatağa bağımlı hastalar düşüncesince geçmiş el evde sağlık raporu düzenlendi

2022-03-11 12:24 - Sağlık

Arda Güler ilk golünü kaydetti

2022-03-13 22:00 - Spor

MHK Başkanı Gündoğdu, soruları yanıtlayacak

2022-03-09 13:25 - Spor

Türkiye'nin gök sektöründeki yatırımları savunma piyasasına de ivme katacak

2022-03-10 12:34 - Ekonomi

Türk cerrah 17 ülkede hekimleri eğitip küçüklere felah dağıttı

2022-03-14 11:55 - Sağlık

Belediye başkanından ‘Bergen’ filmi hakkında açıklama

2022-03-07 13:12 - Magazin

Fotoğraf meraklısı diş hekimleri, keyif mensuplarının Kovid-19 mücadelesini görüntüledi

2022-03-14 12:22 - Sağlık

Tuğba Ekinci'den Demet Akalın'ı kızdıracak açıklama

2022-03-09 17:34 - Magazin

Türkiye'nin 'özel görev uçaklarında' eş imzası

2022-03-08 11:58 - Yaşam

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam