Türk cerrah 17 ülkede hekimleri eğitip küçüklere felah dağıttı

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Afşarlar, Sağlık Bakanlığının görevlendirmesiyle binlerce çocuğa cerrahi dizi eylem yaparken bilim ve birikimini de domestik hekimlerle paylaştı.

Sağlık - 2 yıl önce

Çorum

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağatay Evrim Afşarlar, Sağlık Bakanlığı organizasyonuyla 10 yılda 17 ülkeye icra ettiği 40'tan nezdinde tomar ziyarette binlerce evladı sağlığına kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyor.

Afşarlar, 2011 senesinde fariza icra ettiği hastanenin başhekiminin daveti ile Sağlık Bakanlığının dünya dışı görevlendirmelerinden haberli oldu.

Bir ekip doktorla beraberce geçmiş şekilde Moldova'ya revan Afşarlar, Kovid-19 salgını başlangıcına denli Bakanlık projeleriyle bulunmuş yer aldığı 17 ülkede binlerce evladı cerrahi müdahale etti.

Hitit Üniversitesi ile Özbekistan Ulusal Çocuk Hastalıkları Merkezi ortada imzalanan ortaklaşa iş protokolü kapsamında 5 kere Özbekistan'a revan Afşarlar, burada da yukarı dozaj bilim ve deneyim mucip 200 yöresinde cerrahi dizi eylem yaptı.

Afşarlar, gittiği ülkede küçüklere felah dağıtmasının yanı esna bilim ve birikimlerini yerli hekimlerle paylaşarak o alanda çocuk cerrahisinin büyümesine de yardım sundu.

"Çocuklara asistan olmaktan afiyet alıyorum"

Afşarlar, AA muhabirine, mevrut dünya dışı rolü tekliflerini küçüklere asistan kazanmak hesabına kıvançla ikrar ettiğini, başkaca Türkiye'yi temessül etmenin gururunu yaşadığını söyledi.

Bugüne denli Moğolistan, Bangladeş, Pakistan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Irak, Yemen, Cibuti, Somali, Sudan, Moritanya, Kenya, Kosova, Moldova (Gagavuz Özerk Yeri) ve Özbekistan'da 40'dan nezdinde tomar programa katıldığını tamlayan Afşarlar, şöyleki bitmeme etti:

"Çocuklara asistan olmaktan afiyet alıyorum. Son 10 yılda 17 ayrımlı ülkeye 40'tan nezdinde tomar ziyaretim oldu. Gittiğim devletlerde evlatları kontrol ve otama ile kalmıyorum. Çocuk cerrahisindeki bilim ve tecrübelerimi o ülkedeki hekimlere de aktarıyorum. Amacım sadece oradaki hastaların sorununu halletmek değil, sürekli işler yapmak. Dolayısıyla oradaki hekimleri yetiştirmek, tecrübelerini tasarruf etmek gerekiyor. Bu manada gittiğimizde yerli doktor arkadaşlarla beraberce çalışıyoruz."

Yurt dışı görevlerinde çocuklarda eşsiz tanıdık hastalıklarla da karşılaştığına ayraç fail Afşarlar, "Afrika'da Cibuti, Somali, Sudan, Moritanya kabil nice ülkeye gittik. Oralarda illa doktor mevcut fakat çocuk cerrahisi baş döndürücü spesifik nezdinde branş. Her yerde olmuyor." diyerek konuştu.

Yurt dışı programlarına artık da bitmeme etmeyi planladığını aktaran Afşarlar, "Görevli gittiğimiz coğrafya, Asya, Afrika, Balkan ülkeleri. Buralar bizim nezdinde vakitler buyana kıstak bağımızın yer aldığı ülkeler. Oralara gittiğimizde ülkemizi temessül etmenin gururunu yaşıyoruz. Türk hekimlerinin ne denli tam bulunduğunu oralarda ifşa etmek adına, türkiye ve bayrağımız hesabına alım çalım donör nezdinde tablo." ifadelerini kullandı.

Afşarlar, dünya dışı programlarında onlarca hususi anne tanık yer aldığı belirterek, şunları dile getirdi:

"Gideceğimiz ülkedeki yerli hekimlerle bağlantı sağlıyoruz. Göreceğimiz hastaların sıralaması geliyor fakat arada sırada tahminde sıfır aceleci olaylarla da karşılaşıyoruz. Afganistan'a yaptığımız nezdinde programı unutamıyorum. Giderken götürdüğümüz ekipmanlarımızı, sarfiyat malzemeleri hastaneye yerleştirirken ateşin silahla vurulan 8-9 yaşında nezdinde eş evladı geldi. Acil ameliyata aldık, tedavisini yaptık ve kılıç Türkiye'ye dönerken de taburcu ettik. Ekipteki her insanın hatırlamış yer aldığı iyi nezdinde anı. Birçok anımız mevcut tabii fakat hafızamda en baş döndürücü bu fenomen toprak edindi. O an kılıç orada olmasaydık ihtimal de çocuk yaşamını kaybedecekti."

"Yalnızca Özbekistan'daki ziyaretlerimizde nezdinde yılda tahminî 200 cerrahi müdahale yaptık"

Hitit Üniversitesi ile Özbekistan Ulusal Çocuk Hastalıkları Merkezi ortada ortaklaşa iş protokolü imzaladığını kail Prof. Dr. Afşarlar, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda güzeşte sene 5 kere Özbekistan'a işyar gittim. Oradaki hekimler de devir hin Çorum'a gelip, üniversitemizin tecrübelerinden yararlandı. Yalnızca Özbekistan'daki ziyaretlerimizde nezdinde yılda tahminî 200 cerrahi müdahale yaptık. Bunların bütünü özellikli, ağırbaşlı ameliyatlar. Dolayısıyla gelecek deneyim mucip ameliyatlar. Orada henüz ilkin yapılmayan, başta pankreas tümörüne müteveccih baş döndürücü cerrahi müdahale yaptık. Oradaki doktor arkadaşlarımızla beraberce yapmıştık, yakında geçmiş kere kendileri de bu ameliyatı yaptı. Bu iyi nezdinde şey. Sonuçta balık vermekten artma balık tutmayı belletmek baş döndürücü henüz güzel. Kalıcı nezdinde bakım bırakmış olduk."

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin 'Turcorn'ları evren devleriyle yarışıyor

2022-03-09 12:48 - Teknoloji

Yatağa bağımlı hastalar düşüncesince geçmiş el evde sağlık raporu düzenlendi

2022-03-11 12:24 - Sağlık

Arda Güler ilk golünü kaydetti

2022-03-13 22:00 - Spor

MHK Başkanı Gündoğdu, soruları yanıtlayacak

2022-03-09 13:25 - Spor

Türkiye'nin gök sektöründeki yatırımları savunma piyasasına de ivme katacak

2022-03-10 12:34 - Ekonomi

Türk cerrah 17 ülkede hekimleri eğitip küçüklere felah dağıttı

2022-03-14 11:55 - Sağlık

Belediye başkanından ‘Bergen’ filmi hakkında açıklama

2022-03-07 13:12 - Magazin

Tuğba Ekinci'den Demet Akalın'ı kızdıracak açıklama

2022-03-09 17:34 - Magazin

Türkiye'nin 'özel görev uçaklarında' eş imzası

2022-03-08 11:58 - Yaşam

Baykar Teknoloji Lideri Bayraktar, AKINCI'nın dünkü yükseklik rekorunu duyurdu

2022-03-11 21:07 - Teknoloji

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam