Harkiv'de nikahlar savaşın gölgesinde kıyılıyor

Ukrayna'nın doğusunda toprak düzlük Harkiv şehrinde muharebeye karşın sahn bitmeme ediyor. Savaşın gölgesi altında Harkivli çiftler, hayatlarını birleştirmek düşüncesince nikah merkezlerinin alternatifini tutuyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Harkiv

Başkent Kiev'in arkası sıra Ukrayna'nın en şişman ikinci şehri bulunan Harkiv, Rusya sınırına tahminî 45 kilometre mesafede toprak alıyor.

Harkiv, savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana, muharebenin en ağırbaşlı hissedildiği şehirlerin başlangıcında geliyor. Rus güçlerinin yoğun pıtrak roket ve roketlerle gaye almış yer aldığı Harkiv'de sahn rastgele şeye karşın bitmeme ediyor.

Hayatın bitmeme ettiğinin en ehemmiyetli işaretlerinden birisi de nikahlar.

Harkiv site merkezinde toprak düzlük nikah dairesinde çiftler münavebeli cezaevi girerek hayatlarının en bahtiyar anını savaşın gölgesinde de olsa yaşamaya çalışıyor.

Resmi nikah merasiminin yapıldığı yapının içerisine muhtemel roket yahut roket saldırısı tehdidi dolayısıyla kadın ve damattan ayrıksı kimsenin girmesine müsaade verilmiyor. Gelin ve damadın yakınları, arkadaşları, nikah merkezinin haricinde yanlarında getirdikleri çiçeklerle çiftlerin hariç çıkmasını bekliyor.

Nikah kıyılıp yüzükler takıldıktan sonradan çiftler hariç çıkarak yakınları ve akrabalarıyla bu bahtiyar günlerini kutluyor.

Savaş da olsa gelenekler unutulmuyor. Gelin ile damat, on paralık ayrılmasınlar niteleyerek kollarından Ukrayna'ya katışıksız işleme işlemelerin yer aldığı alkan ortak bezle birbirlerine bağlanıyor. Gelin ve damada evde pişirilen nan ağırlama ediliyor.

"Koşullara bakmayarak hayalimizi gerçekleştirmeye değişmeyen verdik"

Harkiv'de hayatlarını birleştiren Kurilo Ihor ve Lushnikova Yila çifti, martta düğün yapmayı planladıklarını fakat savaş dolayısıyla gerçekleştiremediklerini tabir etti.

Gelin Lushnikova, savaş başladıktan çelimsiz müddet sonradan Harkiv'den ayrılarak ilk oldukça hâlâ emin bulunan Ukrayna'nın batısına, sonradan da Avrupa'ya geçti, tahminî 3,5 ay Avrupa'da kaldıktan sonradan baştan Harkiv'e döndü.

Damat Kurilo ise mayıs ayında fahri kendisine Ukrayna ordusunda cankurtaran şoförlüğü yaptı.

İnternetten tanışan ve hâlâ sonradan dost bulunan çift, savaş boyunca yaşadıklarını ve geleceğe müteallik planlarını AA muhabirine anlattı.

Savaşın başlaması dolayısıyla martta yapmayı planladıkları düğünü savsaklamak mecburiyetinde kaldıklarını tamlayan Kurilo, şunları söyledi:

"Mart ayına düğünümüzü planlamıştık. Fakat savaş yaşamımıza özlük düzenlemelerini getirdi. Başka ortak ülkenin işgali sonucunda planlarımız değişti. Kız dostum dirilik güvenliği düşüncesince Avrupa'ya gitti, ego burada kaldım. Daha sonradan o art döndü. Koşullara bakmayarak hayalimizi gerçekleştirmeye değişmeyen verdik ve ailemizi nikah ile resmileştirmek düşüncesince aşama attık."

"Ukrayna utku elde edecek"

Kurilo, harbe karşın geleceğe müteveccih projeler yaptıklarını dile getirerek, "Çocuklarımız olsun istiyoruz. Sevdiğim işle mücadele eylemek istiyorum. Ortaya çıkan şeylere karşın bunlar bizi banko durdurmuyor. Büyük planlarımız var. Ukrayna banko ayakta kalacak ve utku elde edecek." niteleyerek konuştu.

Savaş dolayısıyla ilk yaşamış yer aldığı şehri sonradan da ülkesini ayrılma eylemek mecburiyetinde artan kadın Lushnikova, şunları anlattı:

"Ukrayna'da nelerin olacağını anlamıyorduk. Avrupa'da 3,5 ay bulunduk, hâlâ sonradan art döndük. Çünkü sevdiğim insanı kullanmak istiyordum, Ukrayna'da, cana yakın şehrimizde geleceğimizi ihdas yapmak istiyorduk. Şimdi, elbette ki, topu topu alışılagelen insanoğlu korkuyorlar. Roket ve gayrı şeylerden hepsi korkuyor lakin gerek istemez buna da alışıyorsun. Yine de rastgele devir teyakkuzda oluyorsun, çevrene bakıyorsun sürekli."

Erkek arkadaşıyla ayrı kaldıkları zamanın aşırı mütekait bulunduğunu dile getiren Lushnikova, şöyleki bitmeme etti:

"İletişim kuramıyorduk. Uzun müddet yanıt alamıyordum. Kavga ediyordum. 'En azından gayrisıhhi günde ortak el bana yanıt veremiyor musun?' niteleyerek soruyordum. 'Her şeyin amacında bulunduğunu anlayabilmem düşüncesince en azından ortak çelimsiz ileti yahut tebessüm göstergesi gönder.' diyordum. İlk günlerde bu yüzden aşırı gürültü ediyordum lakin hâlâ sonradan anladım ki bulunmuş yer aldığı yerle ait kendisine iletişime geçmesi kendisi düşüncesince kazalı olabilirmiş."

Haftanın Öne Çıkanları

Spor Toto Süper Lig: Kayserispor: 1 - Antalyaspor: 0

2022-09-11 22:02 - Spor

Ata tohumundan yetiştirilen "Yeşilçomlu kavunu" piyasaya inmeden müşteri buluyor

2022-09-13 20:03 - Ekonomi

Taha Akgül, Dünya Güreş Şampiyonası’nda finalde

2022-09-15 21:02 - Spor

Beşiktaşlı Josef, MKE Ankaragücü maçından sonradan almış olduğu cezaya gözyaşlarıyla itiraz etti

2022-09-10 17:02 - Spor

Ünlü oyuncudan annesine en acı görev

2022-09-09 18:01 - Magazin

Dünya Şampiyonası’nda bir bronz da Ali Cengiz’den

2022-09-11 23:02 - Spor

İkiziyle aynı kaderi yaşamaktan akıbet anda kurtarıldı

2022-09-13 15:03 - Sağlık

Çocuğu okula başlayan ailelere altın niteliğinde tavsiyeler

2022-09-14 21:03 - Eğitim

Adam David Murray: 'Pozisyon penaltı olmalıydı'

2022-09-12 23:02 - Spor

Harkiv'de nikahlar savaşın gölgesinde kıyılıyor

2022-09-16 12:04 - Yaşam

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam