USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Zamanla yarışan ambulans şoförleri, duyarsız sürücülerin engeline takılıyor

Acil hallerde marazlı ve yaralılara erişmek düşüncesince giderek yarışan ambulans şoförleri, devir hin duyarsız sürücülerin araçlarını kusur otopark yeri etmeleri ve sefer vermemeleri zımnında çetin anlamış olur yaşarken, 10 senedir ambulans şoförlüğü fail Furkan Yıldır

Zamanla yarışan ambulans şoförleri, duyarsız sürücülerin engeline takılıyor
18-07-2022 15:04

Aydın genelinde dertli ve çabuk hastalara karışma ederek aralıksız demeden görevlerini hesabına getiren 112 Acil Servis ekipleri, iri ortak cansiparane sahn kurtarmaya bitmeme ederken, trafikte ve pestil yakınları ile yaşadıkları teessürat da ekiplerin işlerini yapmasına engel oluyor. Aydın İl Sağlık Müdürlüğü içerisinde 10 senedir Sürücü Acil Tıp Teknisyeni namına fariza önleyen Furkan Yıldırım, vatandaşların hâlâ duygun olmalarını istem ederek “Unutmayalım ki, bizi engelledikleri rastgele saniye pestil yahut yaralının hayatından çalınan ehemmiyetli dakikalardır” dedi.

Sürücü Acil Tıp Teknisyeni Furkan Yıldırım, Aydın genelinde 2021 yılı içerisinde 180 bin çabuk olaya karışma ettiklerini tabir ederek, “Sağlık Müdürlüğümüzün içerisinde 47 adet ambulans, 3 adet motorize ambulans kazanmak kıl payı 50 ekiple iş vermekteyiz. 112 olarak, sayrılarevi önceleri çabuk afiyet hizmetlerinin en iri ekipmanlarını oluşturuyoruz. 2021 yılı içerisinde 2 bin tanesine motorize ambulans kazanmak kıl payı 180 bin olaya karışma ettik. Aydın'da hep 650 personel ile iş vermekteyiz. Bunların 160 tanesi sürücü namına fariza yapmakta ve ego engelleme hepsi sürücülerimiz ati sürüş teknikleri eğitimi alarak bu mesleği yapıyoruz. Anonsu aldığımız andan itibaren 80 saniye kabil endamsız ortak müddette olaya çıkmak oluyoruz” dedi.

“Kendi yakınları da olabilir”

Ambulanslarla vakalara erişim sürelerinin dirimsel ehemmiyet taşıdığına nazarıitibar çekici Yıldırım; “Hastane öncesinde hastanın yahut yaralının en dobra biçimde stabilizasyonunun sağlanarak hastanelere transferlerinin sağlanması açısından iri ehemmiyet taşıyoruz. Bunu da iri ortak soğukkanlılıkla hesabına getirmemiz gerekiyor. Mesleğimizin itidal mucip ortak tarafı mevcut ve sevmeden yapılabilecek ortak iş değil. Gün içerisinde birtakım teessürat ile karşılaşabiliyoruz. Belirli problemlerle başlangıç geçirmek zorundayız. Sivil vasıtaların kesintili oluşturduğu parklar, sokakların ters bulunduğu noktalarda hastalara ulaşmamız dair etkiliyor. Mesleğimizin en ehemmiyetli unsuru fenomen hesabına ulaşmamız bulunduğu düşüncesince sürücülerin ambulansları görmüş bulunduğu devir duygun davranıp kere vermeleri, bizim hastalara hâlâ çabuk ulaşmamızı sağlayacak. Unutulmamalıdır ki bu hastalardan ortak tanesi olup bitenleri olmaksızın kişi yakınları da olabilir. O nedenden dolayı şoförleri ve vatandaşlarımızı hâlâ duygun olmaya çağırma ediyoruz. Ayrıca, afiyet çalışanları namına ambulansın ön kabininde izlediğimiz durumlarda, 'Ambulansta pestil yokken hastalık siren çalıyorsunuz?' kabil tepkilerle karşılaşıyoruz. Ancak işimizin en rüçhan ve çabuk bölümü hastaya erişim sürecidir. Ne derece çabuk ulaşabilirsek otama süreci de o derece çabuk başlamış olur. O nedenden dolayı bizleri ambulans zarfında gördüklerinde pestil bulunmayan diyerek kere vermemezlik yapmasınlar. Olay hesabına saniyelerle geç kalmamız üstelik hastanın yitirilmesine yahut muktezi enerjik tedaviyi alamamasına sebebiyet verir. Seyir biçiminde yaşadığımız sorunların yanında pestil yakınlarıyla girdiğimiz diyaloglar da hizmetimizin standardını yavaşlatmakta. Unutmasınlar ki bizimle girdikleri rastgele boş diyalog ve tartışma, kişi yakınlarının hayatlarından çaldıkları ehemmiyetli dakikalardır” ifadelerini kullandı.

Mesleğe önceki başladığı anlarda görmüş bulunduğu manzaralar karşısında müşkülat yaşadığını tabir fail Yıldırım, “Bu mesleğe başlamadan ilkin fotoğrafına bakmaya üstelik dayanamadığımız durumlarla karşılaştığımız nice an oldu. Tabi bu beni mesleğe başladığım önceki zamanlarda zorlasa da kılgı yaptıkça, kendimizi hem dizge içi eğitimler ile aynı zamanda kılgı namına olaylarla geliştirdikten sonraları bu mesleğin dayanılabilirliği arttı” şeklinde konuştu.

“Acil boyut araçlarına erinç duygun olalım”

Ambulansın ardına takılan sürücülere de “duyarlılık” çağrısı önleyen Yıldırım, “Ambulans kere açtıktan sonraları peşimize takılan sürücülerle bulunmaz de olsa karşılaşıyoruz. Hem kişi hayatlarını hem trafikteki başka vatandaşları aynı zamanda ambulansın zarfında mevcut hastanın yaşamını tehlikeye attıklarını bilmelerini isterim. Belki onların ulaşacakları yere az buçuk geç varmaları mesele dokuma etmeyecektir, fakat bizim afiyet hizmeti verdiğimiz hastanın o an hizmete ne derece gereksinimi olduğunu, yaşama tutunabilmek düşüncesince bize gerekseme bulunduğunu unutmasınlar. Bütün yurttaşlarımıza çağrıda mevcut kazanmak istiyorum. Bir devir gereksinimi olanın siz olmayacağının tek garantisi yok. Bu nedenle ambulanslara ve çabuk boyut araçlarına erinç hâlâ duygun olmaya çağırma ediyorum” dedi.

Uğur Eser

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler