USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

Diş Hekimi Dr. Melih Şengül, '' Deprem ile beraber; dişlerini sıktığının bilincinde caba sıfır eşhas düşüncesince bu gidiş ayırt edilir oldu. Travma hücumu esnasında dölüt konuma çekilerek, bükülme ve dişlerini şet kişiye saf ruh bilimsel defans mekanizmasıdır'' dedi

'Travmalar diş sıktırıyor'
07-03-2023 18:07

Toplum arasında iyice münteşir tanıdık diş şet sorunu; sarsıntı ile tetiklenen sarsıntı ve fikir hasebiyle henüz aşkın görülmeye başladı. İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Diş Hekimi Dr. Melih Şengül “Diş şet ve lafazanlık rahatsızlıkları, topluluğu pandemi kadar sarmış ve serilmiş durumda. COVID esnasında şahısların beraberinde taraftan evden çalışması, öteki taraftan maraz endişesi taşıması tasa ve korkuyu arttırmış; bu da diş şet şikayeti bulunan hastaları henüz aşkın görmemize kez açmıştı. Şimdi de sarsıntı hasebiyle benzeşim beraberinde gidişat yaşıyoruz. Mevcut diş şet sıkıntısı bulunan ve otama ettiğimiz hastalarımız sarsıntı sonra sorunları tetiklenmiş ve şikâyetleri kalık halde art gelirken, henüz evvel diş şet şikayeti sıfır kişide de bu semptomlar görülmeye başladı. Bizim kadar ruhsal gerilim payı faziletkâr toplumlarda umumi kendisine diş şet şikâyeti henüz aşkın görülüyor" dedi.

Dr. Şengül, laflarına şu halde bitmeme etti: ''Diş şet şikâyeti umumi anlamda biyopsikososyal sebeplere dayandırılır. Belirli vakitlerde artım gösterir. Deprem ile beraber; dişlerini sıktığının bilincinde üstelik sıfır şahıslar düşüncesince bu gidişat ayırt edilir oldu. Travma hücumu esnasında dölüt konuma çekilerek, bükülme ve dişlerini şet kişiye saf ruh bilimsel defans mekanizmasıdır.''

Dr. Şengül, “Zor hallerde söylediğimiz ve şuuraltı kodlamamızda mevcud “Sık dişini, bu da geçer” deyimi esasta kusursuz kendisine içre bulunduğumuz vaziyeti açıklıyor. Psikolojik kendisine diş sıkmamız müstelzim bağlam artıkça, fizyolojik kendisine da dişimizi henüz beraberinde tomar sıkıyoruz. Stresli senelerde gündüz arasında yahut şeb dişlerde şet görülebilir” niteleyerek depremin bu şikâyetleri artırdığına da ilgi çekti.

“Çocukluk travmaları diş sıkmaya kez açabilir”

“Diş şet beraberinde maraz değil beraberinde sonuçtur; altında yatan ruh bilimsel ve fiziki nedenlere beslemek gerekir” diyen Dr. Şengül, “Çene ve dişler ortopedik kendisine aklık kapanmıyorsa; iskelet, lafazanlık düşüncesince akilane beraberinde kapanış vermiyor yahut ortopedik bozuk para var ise diş şet ortaya çıkabilir. Bu esbap haricinde psiko-sosyal faktörler de var. Çocukluk travmaları, familya baskısı, doğacak kaygısı, anksiyete, korkular; antidepresan, içki ve ya husus kullanması diş şet miktarı ve sıklığını artırabilir” biçiminde konuştu.

“Diş zehretmek sert aşkın maraz riskini artırıyor”

Diş sıkmanın apayrı hastalıklara kez açabileceğini vurgulayan Dr. Şengül, “Diş sıkmaya elden dişleri zehretmek kendisine geçilmek gerekir. Temelde apayrı beraberinde yorgunluk yardımıyla beraberinde son kendisine önümüze gelebilir. Yakın da ve ya ırak sert aşkın hastalıkla baş başa ferdin kendisinin üstelik ayırt etmediği diş şet sıkıntısı beraberinde arada olabilir. Diş sıkmak, dişler üstünde kırılmalar, çatlamalar, aşınmalar yapabileceği gibi; diş hitit yer dokularında, diş hitit çekilmeleri yapabilir, ağzın içerisindeki okşayıcı dokular üstünde negatif tesirleri vardır. Başta aşınım kendisine görülür. Ağızda şayet beraberinde dolgu, restorasyon, güreşçi köprüsü var ise ilenme olabilir; dişin kendisi bile kırılabilir. Çene eklemleri üzerinde, kasların baş döndürücü gelişmesinden yüzdelik simetrisiz gelişmeler yaşanabilir. Estetik kendisine kaynak bozukluğu yaşanabilir. Gece kaslar çalışmaya bitmeme etmiş olduğu için, bitkin uyanılmasına; koyu uykusuna geçilemediği kadar hab bozukluğu kadar problemlere illet olabilir. Hayat kalitesi şişman seviyede düşerken umumi dünyadaki performansı da düşürebilir. Diş sıkmaya etmen bulunan faktörler, devir arasında postürün bozulmasına kez açan hastalıklara da illet olabilir” niteleyerek konuştu.

Egzersizler işe üstünlük mı?

Dr. Şengül, laflarını şu halde sonlandırdı: ''Kasları rahatlatıcı bir takım idman ve metotlar bulunan fakat unutulmamalı ki bunların hiçbiri otama gayeli değil. Diş hekimi kabilinden önerilecek ve lafazanlık kaslarını kuvvetlendiren bazısı egzersizler diş sıkmayı azaltabilir. Ancak yegâne başına idman kifayetli olmayacaktır. Kalıcı salah düşüncesince nedenleri bulunarak tedavinin planlanması gerekir. Geçici beraberinde deşarj düşüncesince adale masajları kâr verebilir. Vücudumuzda agonist ve yağı dediğimiz birbirinin zıddı dü çeşit adale vardır. Her adale kişi zıddı ile çalışır. Kapatıcı kasının açım kası da var. Sürekli kapatıcı adale aktifse açım kası inaktif oluyor. Açıcı kasları kuvvetlendirdiğimizde, diş şet alışkanlığında azalmalar görülebilmektedir. Ağız açım kaslarını kuvvetlendirdiğimizde şet azalıyor.”
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler