USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Depremzedelere müteveccih aşı emekleri bitmeme ediyor

Depremin geçmiş haftasında alana gönderilen 80 bin 516 kazıklı humma aşısı, 3 bin düze kazıklı humma serumu sevkiyatı gereksinimler doğrultusunda artarak sürdü.

Depremzedelere müteveccih aşı emekleri bitmeme ediyor
07-03-2023 14:07
Ankara

Sağlık Bakanlığınca, 6 Şubat'ta meydana mevrut Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, bölgedeki yaralılar, çöküntü tahammül çalışmasına katılanlar ve başka illere irsal edilen depremzedelere özellikle kazıklı humma iktisap etmek kabilinden mukteza aşıların yapıldığı belirtildi.

AA muhabirinin Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünden edinmiş olduğu bilgiye göre, goril esenlik hizmetleri ortamında ehemmiyetli birlikte toprak tutan, olgunluk ve çocukluk zamanında baş döndürücü sayıda çor riskinden esirgeyici aşı, kıyamet dönemlerinde de ahali sağlığının korunması açısından ehemmiyet taşıyor.

Bu kapsamda Kahramanmaraş merkezli depremler sonra özellikle kazıklı humma aşısı iktisap etmek kabilinden kuduruk ve başka aşılara gerekseme arttı.

Sağlık Bakanlığınca, bölgedeki bulunan aşıların durumunun hızlıca belirlenmesi, mukteza hallerde aşıların emniyetli birlikte yere nakledilmesi, emniyetli sınırlardan çıkmak aşıların emniyetli biçimde imha edilmesi, alana gerekseme mahsus aşıların birlikte zamanlar sevkiyatı düşüncesince harekete geçildi.

Yaklaşık 13,5 milyon kişiyi etkileyen depremler sonrası, Aşı İle Önlenebilir Hastalıklar Dairesi çeşidinden en çelimsiz sürede, alanda fariza yapan, kendisi de depremzede bulunan esenlik mensupları ile iletişime geçilerek gestalt değerlendirmesi yapıldı. Durum değerlendirmesi kararında bölgenin gereksinimleri belirleme edildi. Aşı gereksinim duyan illere icap mahal illerden gerekse Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün anne deposundan aşı hazırlık edildi.

Bu kapsamda, depremin önceki haftasında alana gönderilen 80 bin 516 kazıklı humma aşısı, 3 bin düze kazıklı humma serumu sevkiyatı, gereksinimler doğrultusunda daim artarak sürdürüldü. Hem alana aynı zamanda yaralıların irsal edilmiş olduğu illere stoklara ek namına kazıklı humma aşısı gönderildi.

Türkiye'nin ciharıyek yanından görevlendirilen ekipler, mahallelere, köylere ve personelin bulunmuş olduğu bölgelerde aşılama yaptı.

Bebek ve çockların çocukluk zamanı aşıları da yapılıyor

Bunun birlikte alanda kuduruk riskine huzur da harekete geçildi. Belirlenen gereksinimler delik uğrunda bulundurularak, kuduruk aşısı sevkiyatı da gerçekleştirildi.

Sağlık Bakanlığınca, depremlerde geniş de olsa yaralananların kazıklı humma aşısını boşlama etmemeleri gerektiği uyarısında bulunulmuş oldu ve aşı temininde birlikte sıkıntının olmadığının altı çizildi.

Süreç süresince tetanos-difteri, kuduruk aşısının birlikte bölgenin ve yaralıların irsal edilmiş olduğu alanların stokları desteklenerek, menenjit, kazıklı humma antiserumu da gönderildi. Ayrıca alanda bulunan çocuk ve evlatların çocukluk zamanı aşılaması yapıldı.

Bebek ve evlatların çocukluk zamanı aşıları, alanda kurulan badiye hastanelerinde yahut irsal edildikleri kentlerde gerçekleştirildi. İl esenlik müdürlüklerince dolgun hayat sahalarına yerleştirilen depremzede yüklü ve bebeklerin az aşıları tamamlandı.

"Bölgede aşı yığılım ve kullanımı, bağlanmış eşya dibine alındı"

Bölgede, aşıların bozulmaması düşüncesince iri ehemmiyet haiz korunum şartları sağlandı ve aşıların güvenliği strateji edildi.

Yapılan icraat kararında Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman dışındaki kentlerde aşıların muhafazası, uygulanması ve elektronik ortamda kayıtları, "Aşı Takip Sistemi" üstünden sağlandı.

Aşı stokları ve kullanımları, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da ise günce namına sürecin başlangıcında görevlendirilen personelle görüşülerek, bağlanmış eşya dibine alınarak strateji edildi.

Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde Halk Sağlığı Yönetim Sistemi'nden (HSYS) data girişini sağlayabilmek düşüncesince başka illerden yardıma revan insanlara gittikleri ilde yürütüm yapabilmelerini bildirmek amacıyla Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü ile bağlantı kurularak, çabuk birlikte biçimde mukteza platformlarda izin tanımlanması sağlandı.

Ayrıca Kovid-19 aşı data girişlerinin sağlandığı hareketli "AŞILA" uygulamasını, bölge özelinde kâffesi aşılara açım emek harcaması başlatıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler