USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Yumurtalık ve prostat kanserlerini havi "Genetik Tanı Uzlaşı Raporu" yayımlandı

Gen yapısının, rahatsızlıkların seyri dair ehemmiyetli bilgiler verdiğinden yola çıkan gelişigüzel bir tanesi dalında bilirkişi 5 dernek, müşterek araya gelmiş olarak Türkiye'de evvel el mebiz ve prostat kanserini havi "Genetik Tanı Uzlaşı Raporu"nu hazırladı.

Yumurtalık ve prostat kanserlerini havi
26-09-2022 17:00
İstanbul

Gen yapısının, rahatsızlıkların seyri dair ehemmiyetli bilgiler verdiğinden yola çıkan gelişigüzel bir tanesi dalında bilirkişi 5 dernek, önce kere birlikte araya gelmiş şekilde AstraZeneca Türkiye'nin şartsız yardımı ile Türkiye'de önce el mebiz ve prostat kanserini havi "Genetik Tanı Uzlaşı Raporu"nu hazırladı.

Rapor, Patoloji Dernekleri Federasyonu'nu temsilen Prof. Dr. Alp Usubütün, Tıbbi Genetik Derneği Başkanı Doç. Dr. Taha Bahsi, Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Fuat Demirkıran, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit ve Türk Üroonkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Güven Aslan'ın katılımıyla planlı matbuat toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı.

Raporda, mebiz ve prostat kanserleri ile ilişik ehemmiyetli araştırı sonuçlarının birlikte hastalığın tanısına, kalıtım bilimi testlerin önemine, bu testlerin kimlere yapılması gerektiğine ve izlenmesi müstelzim minval haritasına arazi verildi.

Her dört mebiz kanserinden birinin sebebinin kalıtımsal bulunduğu tamlanan raporda, prostat kanserinin de kalıtımsal emcek ve mebiz kanseri ile münasebetli olduğuna ayraç edildi.

Türk Üroonkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Aslan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, başta bugünlerde emcek kanseri özelinde başlamış bulunan kalıtım bilimi testlerin otama ve teşhisteki öneminden sonradan nice kanser türünde de kalıtım bilimi özelliklerin, mutasyonların öneminin ortaya çıktığını belirtti.

Aslan, prostat kanserinin baylarda en kalın tanıdık ikinci kanser bulunduğunu ve bu parasız gruplarının yüzdelik 15'inde birlikte kalıtım bilimi değişinim oluştuğunu, bu kalıtımsal özelliklerin ortaya çıkarılmasının er kişileştirme itibarıyla akıbet basamak ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Bunun hoppadak er kişileştirme itibarıyla değil, hastalığın tedavisinin yönlendirilmesi açısından da akıbet basamak altın olduğuna ayraç fail Aslan, şunları kaydetti:

"Çünkü tığ biliyoruz ki muhtemelen kalıtım bilimi nitelikleri bulunan hastaların otama seçimlerinde, otama yanıtları aşırı ayrımlı olabiliyor. Dolayısıyla da riziko gruplarında kesinlikle kalıtım bilimi testleri yaparak hem er teşhisle ilişik adımları elan aceleci atmamız geçişsiz aynı sürede otama seçimlerinde bireyselleştirilen, şu demek oluyor ki şahsi tedavilerin tarzı açısından da bu testlerden yararlanmamız gerekiyor. Tabii ki topu topu hastalar değil, riziko grupları... Kimler bunlar? Ailesinde dü yahut elan birlikte tomar bireyde prostat, meme, yumurtalık, pankreas kanseri bulunan insanların elan ilgi etmesi gerekiyor. Kanserde kalıtım bilimi intikal akıbet basamak önemli. Biz bugünkü teknolojilerimizle muhtemelen hastalıklarda, başta kanserlerde ne kalıtım bilimi özelliklerin, bozulmaların, değişikliklerin bulunduğunu saptama edebiliyoruz. Bugün düşüncesince emcek kanserinde başta muhtemelen birlikte noktaya gelinmiş halde ancak bugünkü toplantımızın da anne konusu bulunduğu kabilinden hem mebiz aynı sürede prostat kanserlerinde de kalıtım bilimi intikal hastaların yüzdelik 15-20'sini etkileyen birlikte süreç. Dolayısıyla prostat kanserleri baylarda en kalın tanıdık ikinci kanser ve aşırı kalın görülüyor. Erken kişileştirme edilmediği noktada ölümsek olabiliyor. Prostat kanserinde hoppadak er tanılama değil, otama tarzı ve yönlendirmesinde de kalıtım bilimi tebeddülat ve mutasyonlar akıbet basamak önemli. Bugün düşüncesince otama sonucu verirken ferdî otama seçimlerinde kalıtım bilimi özelliklerden yararlanıyoruz ve bizlere kösemenlik yapıyor."

Aslan, seçme parasız gruplarında kalıtım bilimi testlerin yapılmasında üstünlük olduğuna ayraç ederek, "Biz bugün Genetik Tanı Uzlaşı Raporu'nda hem patolojiden hem klinik branşlar şekilde aynı sürede kalıtım bilimi namına memleketimizdeki bu konudaki çıkışlı cemiyetler şekilde birlikte araya gelmiş şekilde birlikte kılavuz, emare hazırladık. Bu emare yardımıyla hem hastalarımıza 'Ben riziko altında mıyım? Ne yapmam lazım, nereye başvurmam lazım?' sorularının yanıtını akıllıca ita olanağı olacak. Aynı sürede biz terbiye dernekleri olduğumuz düşüncesince bünyemizde bulunan meslektaşlarımıza da 'nasıl yapmalıyız, birtakımı seçmeliyiz, ne testi ne devir yapmamız ve bu testlerin kararına layıkıyla ne tedaviye yönlenmemiz lazım' cevaplarını da bu emare yardımıyla verebileceğiz." sanarak konuştu.

"Testler vatanımızda çalışılabiliyor, hastalar ferah ferah erişebilir"

Tıbbi Genetik Derneği Başkanı Doç. Dr. Bahsi de kılavuzun içeriğine bakılınca histopatolojik tanılama sürecinden otama basamaklarına genişliğinde ezcümle vurgular olduğunu, mavera taraftan nice soruya ve cevabına değinildiğini söyledi.

Bahsi, "Testler vatanımızda çalışılabiliyor, hastalar ferah ferah erişebilir. Testler elbette ki öncesinde kesinlikle tıbbi kalıtım bilimi hekimlerinden kalıtım bilimi istişare alınarak planlanmalı. Bu mevzuda yurt şekilde ehemmiyetli birlikte sıkıntımız yok. Bundan ahir süreçte kanserde dünkü kalıtım bilimi nedenler, genetiğe hedeflenmiş tedaviler ortaya çıkıyor. Her ay görülmemiş birlikte deva FDA onayı alıyor, gayesi de birlikte değişinim oluyor. Dolayısıyla bunun kalıtım bilimi testlerle bu arada tedavinin planlanması biçiminde elan artarak gideceğini düşünüyoruz." biçiminde konuştu.

Hasta yahut yakınlarının ilgi etmesi müstelzim noktanın hakkıyla riskli fert ve aileleri ortaya koyup onların icap tanılarının sağlanması ve ya kanserden korunmasının yollarının belirlenmesi bulunduğunu aktaran Bahsi, şunları kaydetti:

"Tabii gelişigüzel kanserde kalıtım bilimi alışkanlık olsa güçlü bu beklenen değil. Özellikle meme, mebiz kanseri kabilinden bireyin hayatında hayati önemi sıfır organların kanser riskini haiz bireylerde koruyan tedbirler kabul etmek mümkün. Bunun haricinde çıkarılması beklenen sıfır dokular, organlar içinse er taramalarla, er tanının şeklini saptama açısından da kalıtım bilimi risklerin belirlenmesi enine boyuna önemli. İleri evrede tutulmuş birlikte kanser hastasıyla er etapta tutulmuş birlikte hastanın hem hayat konforu hem otama maliyetleri aynı sürede esenlik giderleri açısından ağır farklar ortaya çıkıyor. Dolayısıyla er tarandığı devir hoppadak cerrahi tedaviyle ihtimal parasız otama olabilecekken, geç yakalandığında geçici hizmet süreçlerine genişliğinde revan bağlam ortaya çıkmış bulunduğu düşüncesince er tarama enine boyuna önemli. Bu kılavuzla hem hekimlerimiz hem hastalar bazında kansere yatkınlıkla ilgili durumların farkındalığının artırılması, bilinmesi, ailesinde mebiz ve prostat kanseri bulunan insanların civarlarında da bu riskin olabileceğinin ortaya konulması ve buna müteveccih koruyan tedbirlerin katılması amaçlanmaktadır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler