USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Yeşilay 102 senedir gailesiz nesilleri bağımlılıktan koruyor

Dünyanın en emektar çırçıplak maşer kuruluşlarından Yeşilay, alkol, tütün, uyuşturucu, keriz ve uygulayım bilimi bağımlılıklarına üzerine mücadelesini, yüzyıllık deneyimiyle 95 ülkede sürdürüyor.

Yeşilay 102 senedir gailesiz nesilleri bağımlılıktan koruyor
05-03-2022 11:42
İstanbul

Yeşilay, 1. Dünya Savaşı sırasında ve harp sonrasında, nehiy güçlerinin toplumda alkol ve narkotik maddeleri yaygınlaştırarak halkın uğraş ruhunu yıkmalarını mâni olmak şartıyla Dr. Mazhar Osman Usman ve arkadaşlarınca 5 Mart 1920'de "Hilal-i Ahdar" adıyla İstanbul'da kuruldu.

Süreç içinde adı "Yeşil Hilal" yerine değiştirilen cemiyet, 1934'te Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk çeşidinden imzalanan kararnameyle "kamu yararına çalışkanlık yayınlayan dernek" yerine ikrar edildi.

Yeşil Hilal yönetiminin, 22 Ocak 1936'da "hilal" kelimesini Türkçe karşılığı "ay" ile tahrifat sonucu üzerine, cilt "Yeşilay" adını aldı.

Yeşilay, 1938'deki 19. kongresinde alkol ve uyuşturucunun peşi sıra uğraş sahasına sigarayı da ekledi. Bağımlıların tedavisi düşüncesince cemiyetin faaliyetleri kapsamında 1946'da Yeşilay Dispanseri kuruldu.

Dönemin Yeşilay Genel Başkanı Dr. Şükrü Hazım Tiner, 1958'de, 1-7 Mart'ın tamamı Türkiye'de "Yeşilay Haftası" yerine kutlanacağını duyuru etti.

"Mükemmeliyette 5 Yıldızlı Yetkinlik" belgeli birlikte tane çıplak maşer kuruluşu

Kuruluşundan bugüne Yeşilay, bağımlılık türleri arttıkça emek vermek alanlarını da çeşitlendirdi. Alkolle uğraş hedefiyle kurulan cemiyet, şimdi sonraları sigara, narkotik madde, keriz ve uygulayım bilimi bağımlılığını da emek vermek tüzüğüne ekledi.

Bugün 120 şubesi, 60 bin gönüllüsü ve 104 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) mevcut cemiyet, Afganistan, Almanya, ABD, Azerbaycan, Brezilya, Çin, Hindistan, Kanada, Özbekistan, Ukrayna, Yunanistan, Meksika ve Romanya kadar 95 ülkede bağımlılıkla savaşıyor.

Ayrıca cemiyet, Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik Sosyal Konsey (ECOSOC) hususi Danışmanlık Statüsü ile Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) "Mükemmeliyette 5 Yıldızlı Yetkinlik" vesikası mevcut birlikte tane çıplak maşer kuruluşu.

Kurulduğundan beri Yeşilay Genel Başkanları ortada Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman, Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim Gökay, Av. Celal Feyyaz Gürsel, Dr. Şükrü Hazım Tiner, Safiye Elbi, Aytekin Ozan, Fahreddin Zaim, Prof. Dr. Abdülkadir Karahan, Av. Yusuf Ziya İnan, Prof. Dr. Ayhan Songar, Av. Kemaleddin Nomer, Selahaddin Kaptanağası, Av. Mustafa Necati Özfatura, Av. Muharrem Balcı ve Prof. Dr. M. İhsan Karaman toprak aldı.

YEDAM Türkiye'nin rastgele köşesinde misyon veriyor

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Türkiye Yeşilay Cemiyetini, "tüm bağımlılıklarla ayrımsız anda uğraş fail dünyanın en emektar çıplak maşer kuruluşu" yerine tanımladı.

Prof. Dr. Öztürk, İstanbul 1920'de nehiy altındayken birlikte takım aydının, bağımlılığın çoluk soy sop açısından baş döndürücü ehemmiyetli birlikte riziko taşıdığını ayırt yazar Türkiye Yeşilay Cemiyetini kurduklarını anımsatarak, bunun baş döndürücü şişman birlikte öngörü bulunduğunu anlatım etti.

Bugün tamamı dünyanın başta gençleri ve nesilleri bağımlılıktan korumaya çalıştığına dikkati çekici Öztürk, "Bu mevzuda planlar üretmeye çalışıyor, toplantılar düzenliyor, eğitimler veriyor. Türkiye Yeşilay Cemiyeti 102 salname birikimini şu an sahada, çabucak vatanımızda değil 95 ülkede de kullanıyor." dedi.

Özellikle savunuculuk dalında kurulan birlikte cilt bulunan Yeşilay'ın, 2013'teki nizamname değişikliğiyle savunuculuk ve farkındalık oluşturmasının haricinde tedaviyi de kapsamına aldığını aktaran Öztürk, bu doğrultuda 2015'te YEDAM'ın hizmete açıldığını dile getirdi.

Mücahit Öztürk, parasız misyon verdikleri YEDAM'lardaki rüçhan hedeflerinin bağımlılıklarla ilgili danışılacak mevzularda şahısların kendilerine başvurmaları bulunduğunu belirterek, "İkincisi, tıbbi tedavisi tamam fakat esasen yayımcı olma riski bulunan kişilere de psikososyal dayanak noktası vermek. Orada etkin klinik psikologlarımız, içtimai misyon uzmanlarımızla şu anda Türkiye'nin rastgele köşesinde misyon veriyoruz." diyerek konuştu.

"115" numaralı istişare hattından dayanak noktası alınabiliyor

Bağımlılıkla ilişik problemi olan, bu mevzuda karşılık arayan, kendisi, evladı ve ya yakınıyla ilişik istişare etmek talip herkesin, "115" numaralı istişare hattından kendilerine ulaşabileceklerini aktaran Öztürk, "115 numaralı telefonu aradıklarında karşılarında birlikte klinik ruhiyatçı görecekler. Psikolog arkadaşımız onlara lüzumlu yönlendirmeyi yapacak." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Öztürk, 2-3 tarz ile başladıkları müşavirlik hizmeti periyodunu mahsus gerekseme doğrultusunda artırdıklarını, sonuç 1 yılda 81 ilde 104 merkeze ulaştıklarını ve 140 binin üstünde telefon aldıklarını dile getirdi.

Bağımlılık dair YEDAM'da dinledikleri avlu hikayelerini "Renklerini Yeniden Kazananlar" ünlü kitapta topladıklarını özetleyen Öztürk, bağımlılık dalında dava canlı kişilere uzattıkları rastgele eli kalburüstü gördüklerini, onlardan mevrut art bildirimleri de baş döndürücü önemsediklerini bildirdi.

İstanbul ve Ankara'da YEDAM sayısı artırılacak

Prof. Dr. Mücahit Öztürk, YEDAM'ın 81 ilde bulunsa da birtakım kentlerde birlikte tane merkezin tam gelmediğine ayraç ederek, "İstanbul'da 15'e yaklaşan YEDAM'ımız var. O skor artacak. Ankara'da da skor artacak. Talebe ve isteğe göre, bizlere mevrut art bildirimlere gereğince sayıyı açık açık tezyit imkanımız var. Çünkü eksiksiz bu bağımlılıkla ilişik süreçte en ehemmiyetli gestalt birlikte dizge oluşturmaktır. Biz YEDAM'da birlikte dizge oluşturduk. Bu dizge çabucak Türkiye'de değil, dünyada da gerçekte kullanılabilecek birlikte dizge ve bu sistemi belli ihraç etmeye de başlayacağız." diyerek konuştu.

"Bırakabilirsin" hareketli uygulaması 30 bin inzal sayısına ulaştı

Sağlık Bakanlığı ile geliştirdikleri ve gücük ay ayında tanıttıkları "Bırakabilirsin" hareketli uygulamasından da bahseden Prof. Dr. Mücahit Öztürk, şu şekilde bitmeme etti:

"'Bırakabilirsin' bizim şimdi geçmiş de mevcud birlikte genel ağ sitemizden, infaz halinde cep telefonlarına aktarılabilecek birlikte şey. Hedefimiz şuydu aslında; nice insanımızın sigarayı, tütün ürünlerini bırakmakla ilişik hevesleri mevcut fakat değişmeyen almalarında, onlara sefer göstermede birtakım teessürat olabiliyor. Kişinin yavaş yavaş ne yapacağını insana sefer resim birlikte infaz bu. Diğer uygulamalardan farkı baş döndürücü açık ve baş döndürücü önemli. Bizim psikologlarımıza kayıtlı ve ya telefonla ulaşıp, ayrıca isterlerse termin alıp beniz yüze ulaşarak dayanak noktası alabiliyorlar. Şu an 30 binin üstünde inzal sayısı var."

Bağımlılıkla mücadelede bireyin kararlılığının ve motivasyonunun ehemmiyet taşıdığını özetleyen Öztürk, bunu heveslendirme edecek rastgele muhtelif uygulamaya da anık olduklarını söyledi.

Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Yeşilay'ın 102 sene geçmiş İstanbul nehiy altındayken kurulan birlikte cilt bulunduğunun altını çizerek, "Bu baş döndürücü havadan birlikte obje değil. Ülkeniz nehiy altındayken bağımlılıklarla ilişik birlikte cilt kuruyorsunuz. Aydınları etrafınıza topluyorsunuz. Bunu karşıcı bizim Mazhar Osman Hocamız, Türkiye'de çağdaş psikiyatrinin kurucusu. Ben de birlikte bebek ve baliğ psikiyatristi olarak, hakeza birlikte kurumun başkanı olduğum düşüncesince kendimi baş döndürücü bahtlı hissediyorum. Bu alanın içinde olmak, bu bölgede idman da beni baş döndürücü bahtiyar ve çalımlı kılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler