USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Yaşama şansı yok' denilen çocuk ana karnındaki operasyonla yaşama tutundu

Mersin'de eşsiz tanıdık "amniyotik band sendromu" dolayısıyla vücuduna kordonlar dolanan ve "yaşama şansı yok" denilen Elif Vera bebek, 16 haftalıkken ana karnında meydana getirilen cerrahi operasyondan kestirmece 5 ay sonradan dimdik halde dünyaya geldi.

'Yaşama şansı yok' denilen çocuk ana karnındaki operasyonla yaşama tutundu
09-01-2022 13:59
Mersin

Tarsus ilçesinde canlı Hayrunnisa ve Mehmet Polat çifti, ikinci çocuklarını kucağına kabul etmek düşüncesince görüntü kurarken, başvurdukları hastanede bebeklerine "amniyotik band sendromu" (Anne karnında bebeğin ortamında yüzmüş olduğu amniyon sıvısı ile kırcı amniyon zarının, bebeğin el, kadem yahut başına dolanması ve ya yapışması) tanısı konuldu.

Doktorlar, bebeğin nesil kordonu ve katışıksız eline dolanan "band" (zar) dolayısıyla geçinme şansı bulunmadığını belirterek, gebeliğin sonlandırılmasını istedi.

Televizyonda kişi durumlarında bulunan ve bebekleri mıhlı halde dünyaya mevrut ortak ailenin haberini izleyen Polat çifti, Antalya'da Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru ile irtibata geçti.

Aileye, araştırmalarda bebeğin dirimsel riski bulunmuş olduğu ve doğsa üstelik katışıksız kolu olmaksızın dünyaya geleceği belirtildi. Kumru ve ekibi, bu riske karşın hususi cihazlarla ana karnındaki bebeğe dolanan kordonları kesip çıkardı.

Polat çifti, bu cerrahi müdahalenin ardından, gebeliğin 37. haftasında mıhlı halde dünyaya mevrut kız bebeklerini kucağına almanın mutluluğunu yaşadı.

"Bu bizim mucizemiz"

Hayrunnisa Polat, AA muhabirine, ortak ana kendisine aşırı çetince vakitler geçirdiğini söyledi.

Süreç bünyesinde hem bedeniyle bununla beraber ruhen aşırı yorulduğunu özetleyen Polat, kavuştuğu bebeğinin keyif durumunun elleme bulunduğunu belirtti.

Polat, bebeklerine Elif Vera adını koyduklarını tabir ederek, şöyleki konuştu:

"İlk ilkin aşırı korkuyordum, ne olacak diye. Şimdi sıkıntımız yok, bebeğimizin gelişimi güzel. Doğumdan sonraları bebeğimi doğrudan kucağıma alamadım. Bir hafta kuvözde kaldı. Doğduğunda yalnızca sesini duydum. Kuvöze gittiğimde değişik hissiyat hissettim. Kucağıma aldığımda aşırı ağladım. Mutluydum, ayrı ortak mutluluk. Normal doğum yaparsın, on paralık başağrısı olmaksızın bebeğin dünyaya selamet fakat bu derece sıkıntıdan sonraları ana olmak... Hem o yıprandı hem ben. Bu bizim mucizemiz. Çok bahtiyar olduk. Bir çocuk deyip geçmemek lazım. Onun da canı, ruhu var. Allah'ın izniyle hakeza elleme ortak obje dünyaya geldi."

"Eşim ve kızım düşüncesince aşırı endişeleniyordum"

Baba Mehmet Polat, eşinin rutin kontrollerinde bebeklerine "amniyotik band sendromu" tanısı konulduğunu ve bu bir hale aşırı üzüldüklerini dile getirdi.

Zor eyyam geçirdiklerini tabir fail Polat, canlandırma konulduğunda kendilerine gebeliğin ya sonlandırılması icap ettiğini ve ya bebeğin hastalıklı doğmuş riskini hücre almaları icap ettiğinin bildirildiğini aktardı.

Polat, doğrudan değişmeyen vermediklerini ve ortak düş beklediklerini anlatarak, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Allah'tan düş kesilmez derler. Biz de doğrudan değişmeyen vermedik. Ne olursa olsun çocuğumuzu kucağımıza kabul etmek istiyorduk. Kötü ortak duygu. Kimsenin başına gelmesini istemeyiz. Ufacık ortak şansımız, umudumuz düşüncesince Antalya'ya gittik. Ameliyat sırası aşırı sıkıntılıydı. Yaklaşık 3 çağ sürdü. Eşim ve kızım düşüncesince aşırı endişeleniyordum. Selahattin öğretmen ameliyattan çıktığında ameliyatın aldatıcı geçtiğini söyledi. Ondan sonraları 24 saatlik müddet de aşırı zordu. Kontrole gittik. Hocamız, korkulacak ortak durumun olmadığını anlattı. O devir içimiz rahatladı. Çok sevindik. İlk çocuğumuzda bu çeşit teessürat yaşamadık. İkinci çocuğumuzu merakla bekledik. Kolu elbette olacak, cerrahi dahil elbette geçecek? Şu an ortak başağrısı görünmüyor."

Polat, şu an 5 maaş kızının mıhlı bulunduğunu belirterek, "Normal ortak doğum ergin üzere bebeğimizin sağlığı yerinde. Bir kolu az buçuk edilgen fakat konuştuğumuz etibba var. 'O da geçecek' diyorlar. Doktorlarımıza aşırı teşekkürname ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Bu olaylara genel anlamda gebeliğin sonlandırılması önerilir"

Prof. Dr. Selahattin Kumru da nesil kordonuna "band" dolandığında çocuk büyüdükçe kordondan müvellidülhumuza geçişi olmayacağından evlatların kaybedildiğini aktardı.

Aile kendilerine başvurduğunda bebeğin katışıksız kolunda aşırı ortak tomar ödem ve atardamardan dem akışının bulunmadığını dile getiren Kumru, bebeğin "band" dolanan kolunun öteki kolundan üç kıvrım henüz önemsiz bulunduğunu kaydetti.

Kumru, ana karnından cerrahi dahil sonrası su gelmesinin, er doğum riski bulunduğunu bildirerek, "Fetoskopi yöntemiyle alıcı sayesinde bebeğin bulunmuş olduğu amniyotik boşluğun, suyun içerisine girdik. Göbek kordonuna ve ortak iki sefer dirseğine dolanan bandı keserek çıkardık. Bebek mıhlı halde dünyaya geldi. Sağ elinde akıntı kısıtlılığı dolayısıyla yalnızca hikmet tedaviye gereksinimi var." niteleyerek konuştu.

Literatüre girmesi düşüncesince "bu enteresan vakayı" ilmî dergiye gönderdiklerini, "amniyotik band"ın doğumlarda 3-10 binde ortak görüldüğünü tamlayan Kumru, "Bu fenomen üzere olanlara genel anlamda gebeliğin sonlandırılması önerilir. Aileye hamilelik sonlandırma önerildikten sonraları ana karnında dahil edip, bebeklerini keyif ortak halde kucaklarına almaları hakkıyla tansık üzere oldu." dedi.

Kumru, sigara kullanan, bap bağımlısı bulunan yahut kafeini ortak tomar tüketen bayanların "amniyotik band sendromu" noktasında riziko taşıyabildiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler