USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Yaşadığınız enflüanza değil Kovid-19 olabilir' uyarısı

Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Tülek, "Şu an Kovid-19 kaynaklı en kesif gördüğümüz tablo, az daha ortak dumağı yahut bol yukarı teneffüs yolu enfeksiyonu üzere ilerlemesi." dedi.

'Yaşadığınız enflüanza değil Kovid-19 olabilir' uyarısı
24-07-2022 15:03
Ankara

Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Tülek, Kovid-19'un şu an dumağı benzer semptomlarla ilerlediğine dikkati çekerek, "Grip benzer semptomları yaşayanların banko Kovid-19 ihtimalini düşünmeleri ve PCR testi yaptırmaları gerekiyor. Semptomları bulunan insanların 7-10 çağ derece peçe kullanımını sürdürmesi giriş döndürücü önemli." dedi.

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Tülek, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, artan Kovid-19 vaka sayılarına ilişikli değerlendirmelerde bulundu.

Vaka rakamlarındaki artışın evren genelinde yaşandığına ve bunun muhtemel müşterek gidişat olduğuna ayraç fail Tülek, bunun nedeninin giriş döndürücü bulaşan bulunan Omicron varyantı ve madun türleri bulunduğunu vurguladı.

Tülek, bu varyanta ilişikli ahiret yolculuğu oranlarının ise öteki varyantlara nazaran hâlâ az bulunduğunu belirterek, "Fakat kümeli vaka sayısı arttığında buna ilişikli adına hastaneye, dip bakıma yatışlar ve ahiret yolculuğu oranları da artıyor. Bu, tamamı dünyada muhtemel müşterek tablo." niteleyerek konuştu.

Omicron'un BA.4 ve BA.5 madun türlerinin giriş döndürücü hâlâ bulaşan bulunduğunu lakin ciddi çor yaptığına müteallik hâlâ kesinleşen bilgilerin bulunmadığını özetleyen Tülek, bu varyantlarla beraberce hastalığa ilişikli klinik bulguların değiştiğini, koku-tat alamama, faziletkâr biberli ve teneffüs sorunu üzere semptomların giriş döndürücü azaldığını dile getirdi.

"Nezle yada fevk teneffüs yolu enfeksiyonu üzere ilerliyor"

Prof. Dr. Tülek, "Şu an Kovid-19 kaynaklı en derişik gördüğümüz tablo, az hâlâ müşterek dumağı yada bol fevk teneffüs yolu enfeksiyonu üzere ilerlemesi. Burun akıntısı, burunda tıkanıklık, hapşırma, bol giriş ağrısı, bol halsizlik üzere belirtilerle karşılaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kişilerin bu nedenle "grip oldum" düşüncesine kapıldığını vurgulayan Tülek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Grip benzer semptomları yaşayanların banko Kovid-19 ihtimalini düşünmeleri ve PCR testi yaptırmaları gerekiyor. Şu an sınav oranlarının düşüt bulunduğunu biliyoruz. Ayrıca bu semptomları bulunan insanların canlı ortamlardan ırak durması, banko peçe kullanımı ve bu semptomların başlangıcından itibaren 7-10 çağ derece peçe kullanımını sürdürmesi giriş döndürücü önemli.

Omicron giriş döndürücü bulaşan bulunduğu düşüncesince mesafeye de özen edilmeli. Genel adına da her insana kapalı, kalabalık, dolgun muvasala ve güzel havalandırılmayan tamamı bölgelerde peçe kullanmasını öneriyorum."

"Koruyucu antikorlar çabucak bulunmayan oluyor, ilkah bu nedenle ehemmiyet kazanıyor"

Yeni hatırlatma dozlarının öneminli bulunduğunu tamlayan Tülek, "Daha evveli Kovid-19 geçirenler hâlâ derinliğine müddet korunabiliyordu. Fakat Omicron düşüncesince bu uygulanan değil. Çok endamsız müddette oluşan koruyan antikorlar çabucak bulunmayan oluyor. Bu nedenle ilkah ehemmiyet kazanıyor." dedi.

Aşıların hâlâ geçmiş varyantlara layıkıyla tesirinin müşterek hacim azaldığını lakin hala ciddi hastalıktan korumaya bitmeme ettiğini vurgulayan Tülek, "Aşılanan şahısda hastaneye müracaat yüzdelik 50'den, dip bakıma yatış ise yüzdelik 80'den hâlâ az. Bu nedenle gelişigüzel şeyden evveli aşıların tamamlanması gerekiyor." uyarısında bulundu.

"Riskli mesleklerde çalışanlar da hatırlatma dozunu olmalı"

Prof. Dr. Tülek, rahatsızlığı geçirmemiş, minimum 3 yada 4 doz aşılanmış kişilerden başta 50 yaşın üzerinde olanlarla, bağışıklığı baskılanmış insanlara behemehâl acemi hatırlatma dozunu önerdiklerini vurguladı.

Bu vaziyette sıfır insanlara de hatırlatma dozunu salık fail Tülek, "Yaş yahut çor üzere halleri sıfır şahıslar açısından 3 doz mRNA aşısı tam olabilir. Fakat burada temasa bağlı, çor kabul etme riski faziletkâr mesleklerde çalışanlara da banko acemi hatırlatma dozunu öneriyorum." halinde konuştu.

Tülek, güzün içinde ne bulunduğu varyantlara mevzun acemi aşıların tüketicilere sürülecek bulunmasına ilişikli de şunları kaydetti:

"Yeni varyantlara dirlik geliştirilecek aşıları tamamımız bekliyoruz. Fakat mevcud aşıların etkinliği müşterek hacim azalmış olsa caba hala ciddi hastalığı, hastaneye, dip bakıma yatışı engellemede giriş döndürücü etkililer. Bu nedenle riziko grubunda bulunan yahut riskli karşılaşması faziletkâr olacak insanlara behemehâl hatırlatma dozu aşılarını vaktiyle olmalarını salık ediyorum. Aşıların çıkması, çalışmalarının yapılması anlaşılan müşterek proses borç ve demin tığ riziko gruplarını arkalamak zorundayız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler