USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanlardan teneffüs yolu hastalığı bulunanlara toz taşınımı uyarısı

Uzmanlar, İstanbul'da can alıcı bulunan toz taşınımı dolayısıyla astım ve KOAH kabil teneffüs yolu hastalığı olanları uyararak bu bir hale üzerine titiz ve müdebbir olmalarını istedi.

Uzmanlardan teneffüs yolu hastalığı bulunanlara toz taşınımı uyarısı
28-02-2023 16:06
İstanbul

Kentin nice noktasında dü gündür çarpıcı bulunan toz taşınımından ötürü çamurlu yağmur da görüldü. Yağışın arkası sıra otopark halindeki otomobillerin kimlik çamurla kaplandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, beyaban arazilerinde atmosfere koruyucu tozun ve kumun rüzgarlarla bu arada ilkbahar aylarında Türkiye'ye geldiğini söyledi. Atmosferin içindeki tozun yağmurla baş başa yeryüzüne indiğini tamlayan Toros, "Şimdi bu yere düştüğünde elbette ki suyun zarfında bu toz parçacıkları derece kum parçacıkları bulunduğu düşüncesince hassaten bembeyaz cisimler yüzeyine vurmuş bulunduğu ve az oranda yağdığı devir daha aşırı kendini muhtemelen ediyor. Su buharlaşıyor ve tozun izleri anahtar yüzeylerinde yahut bembeyaz yüzeylerde kalıyor. Onun düşüncesince kılıç 'yağmur çamurları' niteleyerek bunu söylüyoruz." ifadelerini kullandı.

İnsan vücudunun beyaban tozlarına alışkan olmadığını dile getiren Toros, şöyleki bitmeme etti:

"Bu beyaban tozları toprak seviyesinde ise direkt soluduğumuz devir saf namına toz kısaca kum parçacıkları ve benzerleri dilek ettiğimiz ortak gidişat değil. Ama bununla bu arada umumi açıdan düşündüğünüz devir bu beyaban tozlarının içi mineraller anlamında aşırı zengin. Afrika'nın beyaban tozu mineral tarafından aşırı zengin. Bilhassa ilkbahar aylarında yeryüzüne düşerek esasta yeryüzünün saf gübresini, bitkilerin saf gübresini oluşturuyor. Dolayısıyla denizlerdeki o canlıların, karadaki bitkilerin gıda ve mineral deposu beyaban tozları oluyor. Toz taşınımına gönül rahatlığı başta teneffüs yolu rahatsızlığı bulunanların nazarıitibar etmesi gerekiyor. Çöl tozlarının, aşırı koyu solumadığımız sürece ve vücudumuzda teneffüs yolu rahatsızlığı olmadan rastgele ortak ziyanı bulunmuyor. Afrika'daki saf ve kirlenmemiş ortamlardan geliyor."

Prof. Dr. Toros, tozların şu an aşırı koyu olmadığını, ülkede daha toprak yüzeyi düzeyine inmediğini, daha fevk ölçüde bulunduğunu aktararak, bu yüzden aşırı ortak tomar başağrısı yaşanmadığını söyledi.

Vatandaşların Meteoroloji Genel Müdürlüğünün sitesine dair yağışlı günleri kovuşturma etmeleri gerektiğine dikkati çekici Toros, yağmur düzlük alanlarda piyasaya derece toz taşınımıyla balçık oluşabileceğini anımsattı. Kentte bugün bakımından serap havanın da bilge bulunduğunu vurgulayan Toros, şunları kaydetti:

"Türkiye'de şu anda efdal tazyik piyasası var. Yüksek tazyik piyasası bulunduğu devir umumi açıdan yel az olur. Yeryüzünde devir kurnaz sis yahut parmak oluşabilir. Pus ve iklim kirliliğini karıştırmamak gerekiyor. Evet, parmak var. Hava kirliliğiyle karıştırmamak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının iklim kirliliği strateji sitesini kovuşturma geçirmek gerekiyor. Hava kirliliği değerlerine vatandaşın oradan bakması gerekiyor. İstanbul'daki pusu tozla karıştırıp 'Acaba burada şu an toz mu soluyorum?' niteleyerek düşünmesinler. Şu anda havadaki su buharı kısaca pus. Bunu da söylemekte kâr var."

"Toz taşınımı teneffüs kanalıyla müşterilerini huzursuz eder"

İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi ve Meteoroloji Mühendisi Güven Özdemir, Afrika ile Arabistan üstünden mevrut toz ve kumun atmosferin en fevk tabakalarına derece taşınabildiğini, rüzgarlarla baş başa Türkiye'yi etkilediğini, yağışla bu arada ise balçığa dönüştüğünü tabir etti. Çöl üstünden mevrut tozun mineral taşımasından ötürü faydası bulunduğunu dile getiren Özdemir, "Bakır ve tutya üzere mineralleri de taşır lakin bunun akabinde gözle görülmeyecek derece çok, dar ölçekte bulunan toz taşınımı teneffüs kanalıyla müşterilerini huzursuz eder. Tabii ki astım ve KOAH hastası olanları menfi yönde etkileyecektir. Zaman devir maatteessüf bu oluyor." dedi.

Toz taşınmasının en aşırı ilkbahar aylarında meydana geldiğini kail Özdemir, şöyleki bitmeme etti:

"Bu mevsimde konvektif hareketler daha ortak tomar oluyor. Yerin güneş aceleci ortak biçimde ısınması ve şeb ansızın soğumayla baş başa bu konvektif hareketler de oluşabiliyor. Bu toz, efdal seviyelere taşındığı düşüncesince rüzgarlarıyla baş başa de devletler dair taşınıyor. Bu biçimde su damlacıklarıyla birleştiği için, sisin adi ve efdal basıncın oluştuğu yerlerde de maatteessüf pislik namına kendini gösterebiliyor."

Meteoroloji Mühendisi Özdemir, bugün İstanbul'da tanıdık sisle toz taşınımı da işin içerisine katılınca bunun havadaki pislik oranını arttırdığını, düşünce mesafesine bunama yapmış olup insanoğlu sağlığını menfi etkilediğini bildirdi.

Özdemir, su canlılarının ve bitkilerin mineraller sebebiyle bu vaziyetten müspet etkilendiğini kaydederek teneffüs yolu rahatsızlığı bulunan hastaların ise toz taşınımının koyu bulunduğu yerlerde peçe takması icap ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler