USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanından uyarı: 'Tedavi edilemeyen obezite kısırlığa neden olabilir'

Obezitenin vücutta sağlığı bozacak seviyede fazla yağ birikmesi bulunduğunu kail Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Erkan Aksoy, “Obezite otama edilmesi müstelzim birlikte hastalıktır. Zira otama edilmeyen obezite; diyabet hastalığı hastalığından ihtisas hastalıklarına, kanserden kı

Uzmanından uyarı: 'Tedavi edilemeyen obezite kısırlığa neden olabilir'
11-03-2022 11:26

Medical Park Ordu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Erkan Aksoy, obezite rahatsızlığı ve otama metodları kendisince açıklamalarda bulundu.

“Yanlış tagaddi trendleri obeziteyi tetikleyebilir”

Obeziteye baş döndürücü ve kusur tagaddi alışkanlıkları, hormonal etkenler, durağan hayat biçimi ve kalıtım bilimi geçişin etken olabileceğini anlatım eden Opr. Dr. Erkan Aksoy, “Bariatrik cerrahi yerine da tanıdık obezite cerrahisi, cisim yığın indeksi 40 ve giysi bulunan (morbid obez) yada cisim yığın indeksi 35'in üstünde bulunan ve bilirkişi denetiminde tıbbi beslenme, egzersiz, medikal otama kabil yöntemlerle zayıflayamayan hastalara önerilmektedir. Obezite cerrahisi cisim yığın indeksi 35 ve giysi bulunan yahut 40'ın üstünde morbid obez hastalarda kilogram kaybının sürdürülebilmesinde yegâne çarpıcı formül yerine belirtilmektedir. Bununla baş başa cisim yığın indeksi 35'in üstünde olup, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet rahatsızlığı tedavisi kabil taraftar rahatsızlıkları bulunan hastalar düşüncesince de yağ dokusundan kurtulamadıkları takdirde obezite cerrahisi uygulanabilmektedir” diyerek konuştu.

“Tek maksat baş döndürücü kilolardan illet edinmek değil”

Opr. Dr. Erkan Aksoy, obezite ameliyatlarının gerçek amacının kilogram verdirmek olmadığını, kilogram ile bu arada taraftar rahatsızlıklarından da kurtulduklarını söyledi. Opr. Dr. Erkan Aksoy, obezite hastalarının ne ameliyatı olması gerektiğine lüzumlu değerlendirmelerden bilahare değişmeyen verdiklerini belirterek 4 değişik obezite ameliyatı tekniği kendisince bilgiler paylaştı.

“Tüp midede midenin yüzdelik 80-90'ı çıkartılıyor”

Opr. Dr. Erkan Aksoy şunları söyledi:

“Tüp göden ameliyatında midenin yüzdelik 80-90 kadarı çıkartılarak göden beraberinde tulum durumuna getirilir. Kişinin ısın alımı azaltılır. Tüp göden ameliyatı da gizli yöntemle, bir-iki saatlik müddette yapılır. Hastanede yatış süresi ise iki-üç gündür. Ameliyat ondan sonra hastalar dü hafta sıvı, şimdi ahir dü hafta da okşayıcı gıdalar tükettikten bilahare alışılagelen gıdaya geçebilirler. Vitamin takviyeleri gerekebilir. Bu cerrahi müdahale yönteminde midenin fundus bölgesi ağız ağıza çıkartılarak Ghrelin hormonunun salınımı engellenir, nihayetinde bireyin iştahının azalmasına araştırma görevlisi olunur. Bu cerrahi müdahale ondan sonra şahıslar 1 sene içre beraberinde tomar kilolarının sayı farkı yüzdelik 80 kadarını kaybedebilirler. Bu ameliyattan bilahare gıdaların beraberinde güzel çiğnenip, önemsiz porsiyonlar şeklinde tüketilmesine uyanıklık edilmelidir. Bunun yanı esna alıştırma de unutulmamalıdır. Verilen kiloları yeni baştan almamak düşüncesince ilkin arıtılmış şekerli, efdal kalorili hazır para besinleri da dolgunca oranda tüketmekten kaçınılmalıdır."

“Gastrik by-pass'ta göden birisi iri dü bölüme ayrılıyor”

"Gastrik Bypass ameliyatları dünyada münteşir meydana getirilen bariatrik cerrahi işlemlerden biridir. Bu yöntemde esas yerine göden birisi büyük, ötekisi önemsiz edinmek neredeyse dü bölüme ayrılır. Oluşturulan dünkü önemsiz göden ile müeddep bağırsağın başlangıcından itibaren beraberinde bölümü ve onikiparmak bağırsağı atlanarak baştan birleştirilir. İki gidiş hedeflenir. Birincisi bireyin ısın alımı kısıtlanır, ikinci yerine yenilen besinlerin emilimi azaltılır. Bu metodlar de bugünlerde laparoskopik yerine başarıyla uygulanır. Gastrik Bypass ameliyatları dünyada münteşir meydana getirilen bariatrik cerrahi işlemlerden biridir. Obezite ve obeziteye ilişkin afiyet problemlerini çözmede metabolik etkinliği en beraberinde tomar yöntemlerden biridir. Kilo verilmesi 1.5 yıla denli bitmeme edebilir. Ameliyat sonrası izleme önemlidir. Hastalar levent boylu müddet vitamin alınımı ihtiyaçı duyabilirler. Beslenmeleri dair diyet uzmanı ve hekimleri ile irtibatta olmaları önemlidir."

“Mini gastrik bypass'ın cerrahi müdahale süresi şimdi kısa”

"Gastrik Bypass ameliyatının şimdi hazırlop uygulanabilen beraberinde modifikasyonudur. Uzun beraberinde göden dolama oluşturulduktan bilahare başlangıçtan 2 mt. ahir müeddep bumbar parçası göden dolama ile birleştirilir. Ameliyat süresi şimdi endamsız ve maliyeti şimdi az bulunmasına karşın, sima 2 diyabeti nakil ve kilogram verme tesiri beraberinde tomar başarılıdır. En ehemmiyetli dezavantajı; RNY Gastrik Bypass'da bulunduğu kabil açılan poş haricinde art artan midenin şimdi bilahare endoskopik görüntülenmemesi ve hastaların levent boylu vadede vitamin alımına gerekseme duyabilmeleridir."

“Roux-n-y gastrik bypass'ta günce eşya ve ısın alımı kısıtlanıyor”

"Rouxen-Y Gastrik Bypass operasyonu hem obezite cerrahisinde bununla müşterek metabolik cerrahide muteber beraberinde otama yöntemidir. Rouxen-Y Gastrik Bypass dü etaptan oluşur. İlk geçmiş aşındırmak borusu ile bağlanak bulunan 30 mililitrelik önemsiz beraberinde göden dolama oluşturulur. İnce bağırsaklar açılan göden poşuna şen ulaşacak noktadan ayrılarak, ast müeddep bumbar bölümü fevk çekilerek açılan dünkü göden poşuna bağlanır. İkinci evrede ayrılan müeddep bağırsağın fevk kısmı, mideye bağlanan bağırsağın 150 cm' gönül bağlanır. Operasyon gizli (laparoskopik) yöntemle yapılmaktadır. Oluşturulan göden dolama önemsiz bulunduğu düşüncesince günce eşya ve buna ilişkin ısın alımı kısıtlanır. Uygulanan bu bariatrik ve metabolik cerrahi tipinde müeddep bağırsağın makul beraberinde bölümü atlanmış bulunduğu (bypass) düşüncesince yiyeceklerin sindirime uğrayıp, emildiği bütün bumbar uzunluğu kısalır; sonunda emilim bozukluğu oluşturularak vücuda tahsil edilen ısın ve yağ miktarı azaltılır. Oluşturulan dünkü hazım dolayısıyla ilişkin yerine salgılanan bazı bumbar hormonlarının miktarı değişerek kıtlık baskılanır, hastada gönül tokluğu hissi sağlanır ve diyabet metabolizması düzenlenerek sima 2 diyabet rahatsızlığı iyileştirilir. Bu bariatrik prosedürle hastanın beraberinde tomar kilosunun yüzdelik 60-80'ini vermesi beklenir. Revizyon cerrahisinde de çoğunlukla kullanılmaktadır.”

Metin Akyürek
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler