USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmandan uyarı: 'Yaz aylarında ağır yemekler öğlen yenilmeli'

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde vazifeli Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Davut Sakız, “Yaz aylarında tüketilen besinlere özen etmeliyiz. Ağır yemekler öğlen öğününe çekilmeli” dedi.

Uzmandan uyarı: 'Yaz aylarında ağır yemekler öğlen yenilmeli'
23-06-2022 12:04

Yaz aylarında tüketilen semiz ve ağır yemekler, indinde tomar ürün tüketimi ve terleme zımnında oluşan su kaybı insanoğlu vücudunu ehemmiyetli halde etkiliyor. Bunların önüne devrolmak düşüncesince Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Davut Sakız, yazları tagaddi türü ile ilişik bilgelik verdi. Sakız, karbonhidratın makul indinde kurda tüketilmesi, gece ezanı öğününde yenmesi planlananın ağır yemeklerin öğlen önüne çekilmesi, indinde tomar ürün tüketimi hesabına ise hapaz içi derece ürün tüketilip ferah su içilmesi dair uyardı.

Bölge namına yunak ve yağışsız indinde havada yaşandığını tamlayan Dr. Sakız, “Toplumumuzda hem diyabet rahatsızlığı hem gerilim rahatsızlığı bununla beraber çok aşırı kiloluluk indinde tomar faziletli seviyelerde bulunmaktadır. Toplumumuzun kestirmece yüzdelik 15'i diyabet rahatsızlığı hastası, yüzdelik 30'a derece marazlı da diyabet rahatsızlığı önceleri devirde ve insülin direnci döneminde. Yüzde 30'ların üzerinde indinde oranında da hipertansiyonumuz var. Zaten obezitede Avrupa birincisiyiz. Durum hakeza olunca yunak havaların etkisiyle ilkin likit alımımıza özen etmeliyiz. Günlük 2-2,5 litre derece likit almalıyız. Bu sıvıyı yayıncı meşrubatlar şeklinde değil de su şeklinde almamız elan önemli. Çünkü meşrubatlarla aldığımız sıvının içerisindeki başka solitler bizim idrara çıkmamızı illet namına bu sıvıyı atmamıza illet oluyor. Vücudumuz gene susuz kalıyor. Bu nedenden dolayı su alımımızı 2-2,5 litre yöresinde tutmamız gerekmekte” dedi.

“Kızartmalardan, semiz besinlerden ırak durmamız gerekiyor”

Ağır besinlerden kaçınılması gerektiğine özen çekici Sakız, “Özellikle kızartmalardan, semiz besinlerden ırak durmamız gerekiyor. Karbonhidrat dediğimiz besinlerden da ilkin girintisiz çıkıntısız karbonhidratlardan ırak durmamız gerekmektedir. Temelde girintisiz çıkıntısız karbonhidrat dediğimiz besinleri az tüketmemiz elan dobra olacaktır. Basit karbonhidrat dediğimiz gıdalar nelerdir, ağzımıza koyduğumuz da umumi namına lezzetli hazzı verici şeylerdir. Mesela kahvaltıda bunlar ne olur reçel, bal denli gıdalar olabilir. Bunları oldukça az tüketmemiz gerekmektedir. Çaya attığımız diyabet rahatsızlığı de girintisiz çıkıntısız karbonhidrattır. Kahvaltıda domates, salatalık, peynir denli gıdalarla beslenmemiz gerekir. Ekmek alımımızı da makul indinde kurda tutmalıyız. Mahrum da kalmamalıyız, indinde tomar faziletli kurda de tüketmemiz hata olacaktır. Akşam öğününde ağır indinde yemek yiyeceksek, akşamın geç saatlerinde yiyip erinçsiz olacağımıza yunak havalarda bunu öğle saatlerinde yemek elan mantık olacaktır. Ağır öğünü öğlene tefriş etmek hem sindirimimiz bununla beraber metabolizmamız açısından elan dobra olacaktır. Çünkü cereyan biçiminde olduğumuz düşüncesince o yemeği yakmamız elan bedava olacaktır. Ama söylediğim denli ağır öğünü öğlene tefriş etmek ile öğleni ağır yemek ayrımlı şeyler. Ağır yiyecekleri beklenen olduğunca yememeye çalışacağız fakat en ağır öğünümüzü öğlene çekebiliriz. Akşam yemeklerinde göveri ağırlıklı, elan rahat, elan hafif, sindirimi şen yemekler yememiz önemlidir. Bununla beraberce gece ezanı yiyeceklerini ilkin zaman 18.00 ve 19.00'dan sonraları yememek akilane olacaktır” sanarak konuştu.

“Meyve tüketimi hapaz içi derece olmalı”

Aşırı ürün tüketiminin de dokuncalı bulunduğunu aktaran Sakız, “Meyveler hakkıyla bizim ihtiyacımız bulunan vitamin ve mineralleri içermektedir. Bu nedenden dolayı tüketmemiz önemlidir. Ama indinde debbağ ürün yemek indinde tomar dimdik indinde gidiş değildir. Meyve porsiyonumuz avucumuzun içerisine sığacak derece olmalıdır. Bir debbağ ürün yemek indinde tomar erke kabul etme ve kilogram kabul etmek anlamına gelmektedir. Meyveleri makul indinde seviyede yemek yememiz gerekmektedir. Aç mı yemeliyiz, tok mu yemeliyiz sorusuna ulaşınca boşluk öğünlerde öğle ile gece ezanı ve öğle ile kahvaltı ortada yemek elan mantık olabilir. Dondurma yememize bariyer olabilecek indinde hastalığımız olmadan şayet boşluk kez namına şu demek oluyor ki kahvaltıyla öğle yemeği ve öğle yemeği ile gece ezanı ortada boşluk kez hesabına tüketilebilir” şeklinde konuştu.

Kübra Nur Atik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler