USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmandan ailelere ergenlik dönemi uyarısı

Psikolog Doğancan Dursun, ana babaların “Bizim çağımızda hakeza şeyler yoktu” sanarak ergenlik dönemindeki evlatlarının davranış ve davranışlarıyla başa çıkamadıklarını söyledi. Ergenlik periyodunu yaşamadığını düşünen ortak kuşağın bu vaziyeti algılayamadığı

Uzmandan ailelere ergenlik dönemi uyarısı
13-03-2022 10:06

Kent Alsancak ve Kent Bayraklı Tıp Merkezleri'nde fariza karşıcı Uzman Klinik Psikolog Doğancan Dursun, ergenliğin bebek düşüncesince fert olma önünde çekişmeli kuma proses bulunduğunu belirtti. Aileler içinse ergenlik kelimesinin ürkütücü bulunduğunu kaydeden Dursun, “Ülkemizde fert kazanmak dünkü gıcır kabullenilen kuma proses bulunduğu için zorlanmalara şaşırmamak gerek. Ergenlik düşüncesince ataerkil, kısıtlayıcı ailelerde bulunmayan sayılan, sırnaşıklık yerine vasıflandırılan hoppadak beylere başmaklık delikanlılık, akıl şaşkın olma vaziyetleri hakikatı yansıtmıyor. Efendilik, camianın rastgele söylediğini yapan, gık demeyen ayrıntılar olsun hesabına kısıtlayıcı kuma sistem, ergenliği fert olmayı bulunmayan sayıyordu. Sonuç yerine sorgulamayan, müteşebbis olmayan, hakkını savunamayan, günah eğmiş kişilerden oluşan kuma maşer oluştu. Günümüz aileleri ise halden şikayetçi olup hırçın yönde kuma davranış sergilediler fakat bu da aileleri terapiye derece götürücü neticelere defa açtı” niteleyerek konuştu.

"Ne dersek tersini yapıyor"

Terapiye mevrut ana babaların ‘‘Hocam ne desek tersini yapıyor, lafımızı dinlemiyor. Varsa yok ise özlük bildiği. Beğenmez evet bizi. Odasından çıkmıyor, çıkınca sonsuz gürültü çıkıyor. Hata yapıyor, kızmıyoruz. Tersliyor bizi, alttan alıyoruz. Bıraktık, 'Ne yapsın istiyorsa' dedik fakat bulunmayan sabredemiyoruz. Kızıp bağırdık, o da işe yaramıyor. Sürekli mutsuz. Bizim bu zamanlarda yoktu bunlar. Ne istiyor bu çocuk?'' niteleyerek yakınmalarda bulunduklarını tamlayan Dursun, laflarını şöyleki sürdürdü:

“Cevap iyice basit; bebek fert kazanmak istiyor fakat o da bilmiyor bunu. Tüm bu gönül rahatlığı gelmeler kendini tanıyabilme girişimleri. Ergenlik sürecini yaşamadığını düşünen kuma kuşağın hakeza kuma hali algılayamadığını düşünüyorum. Yaşamadığı, görmediği, bilmediği kuma süreci kesinlikle yönetecekler? Ben bu mevzuda ailelerin eğitilmesi icap ettiğini düşünüyorum. Çünkü tutumlar hâlâ ayrımsız ya rastgele daim ya on paralık yaklaşımları, baş döndürücü kısıtlayıcı yada on paralık kuralı sıfır ebeveynler. Aileler geçmiş yerine ergenliğin ayrıntılar düşüncesince eğlenceli, oyunlu, çocukluğun bittiği, yaşamlarında taşıması ağır bulunan nice sorumluluğun karşılarına çıkmaya başladığı aşama bulunduğunu görmeliler. Bu aşamada evlatlarının davranışlarında neyin alışılagelen olduğunu, neyin olmadığını bilmeleri gerekiyor. Fiziksel değişimler dair çocuklarıyla konuşmaya başlayarak, bu zamanda yanlarında olduklarını belirterek işe başlamaları önemlidir.”

"Beden ergenlikte fakat bellek çocuk"

Dursun, “bedenin ergen, beynin çocuk” bulunduğu bu süreçte fert dalgalanmalar, aniden çıkışlar yaşanacağını, duyguların sınanıp sınırlar dair çatışılacağını, gerilimin artıp behemehâl dava çıkacağını söyledi. Yönetmeyi bilici ailelerde bu durumun henüz endamsız müddette geçeceğini tamlayan Dursun, şu önerilerde bulundu:
“Yönetmek düşüncesince bariz yazışma kurulması önemlidir. Sınırları ve beklentileri fazla belirgin tabir ederek kuma kuma ahenk sağlanmalı, dava tanıdık kısımlarla ilişik kaygılar bariz bariz tabir edilmelidir. Anne ata ve bebek ortada sözleşme yapar kabilinden maddeler yazıp imzalayabildiğimiz ve uyulmayınca ne kabilinden yaptırımların bulunduğunu caba tabir fail kayıtlı vesikalar fazla fonksiyonel olabiliyor fakat bu sözleşme dü tarafı da kapsamalı ve dü tarafın da onayıyla olmalıdır. Bu yapıldıktan sonraları gene yine rötuşlu düşüncesince görüşmeler istem edilebilir, araştırma süreci gibi. Çocuğunuzu idrak etmek düşüncesince dinleyin. nasihat vermek, öğüt edebilmek düşüncesince değil. 'Neden gene bu güncellemeye gerekseme duyuyor?' sorusuna cevap arayın. Bu devirde sevilmeye, dinlenilmeye gereksinimleri var. Bu nedenden dolayı şartsız sevdiğinizi tabir ederek özlük konuşmanızdan henüz fazla onları dinleyin. Genelde bu danstan gençler vazgeçer kabilinden düşünsek de ailelerin genel anlamda bu dansı sonlandırıp özlük doğrularını belletmek düşüncesince direttikleri ve böylece dü tarafın da kaybettiğini görüyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler