USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Ultra meful gıdalar akıl problemi riskini artırıyor' uyarısı

Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Bilgiç,"Günlük yerine tüketilen gıdaların yüzdelik 20'sinden fazlasını ultra kenarlı üretimevi üretimi gıdalar oluşturuyorsa akıl sorunları ve zihnî gerilemelerin ortaya çıkacak riski artıyor." dedi.

'Ultra meful gıdalar akıl problemi riskini artırıyor' uyarısı
20-09-2022 16:03
İstanbul

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü zımnında Türkiye Alzheimer Derneği çeşidinden Şişli Gündüz Yaşam Evi'nde matbuat toplantısı düzenlendi. Toplantıda, canlandırma ve otama yöntemlerindeki aktüel gelişimleri paylaşan Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Bilgiç, tagaddi ve akıl sağlığı birlikteliği üzerine meydana getirilen ortak araştırmayı aktardı. Bunama hastalığının önlenmesinde Akdeniz tipi beslenmenin ehemmiyetli bulunduğunu anlatım fail Bilgiç, Brezilya'da 8 bin 160 isim ile meydana getirilen ortak çalışmanın neticelerinden bahsetti.

Ultra kenarlı gıdaların bunamalarda tanıdık zihnî sorunlara kez açtığına dikkati çekici Bilgiç, kenarlı besinlerden ırak durulması icap ettiğini vurguladı. Bilgiç, "Günlük namına tüketilen gıdaların yüzdelik 20'sinden fazlasını salam, sosis, cips, müheyya çorba, meşrubat, pakette satılan dondurma ve şekerlemeler kabilinden ultra kenarlı üretimlik üretimi gıdalar oluşturuyorsa akıl sorunları ve başka zihnî gerilemelerin ortaya çıkacak riski artıyor." sanarak konuştu.

Alzaymırın er fasıl teşhisinde güçlük yaşandığını, sonuç zamanlarda sentetik zeka kullanılarak kusur ve az tanının önüne geçilebildiğini dile getiren Bilgiç, İngiltere'de meydana getirilen ortak çalışmada elden ölçün akıl MR görüntülerinin sentetik zekayla incelenmesiyle hastalara yüzdelik 98 oranında akıllıcasına aşinalık konulduğunu anlattı.

Prof. Dr. Bilgiç, alzaymır tedavisinde toy ilaçların fazla geçenlerde kullanma onayı alacağını belirterek "Özellikle toy döl şeker hastalığı ilaçları hem metabolizmayı düzeltip bununla birlikte enflamasyonu azalttığından enine boyuna düş vadediyor. Ülkemizde de bu ilaçlar alzaymır hastalarında deneniyor. Önümüzdeki zamanlarda bu çalışmalarla ait ehemmiyetli neticeler elde edebiliriz. Bunama evren genelinde tahminî 47 milyon, Türkiye'de ise tahminî 1 milyon kişiyi etkiliyor." dedi.

Yüksek tansiyon, Kovid-19 ve kısıt ilişkisi

Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Bedia Samancı da faziletkâr gerilim ve kısıt ilişkisine müteveccih ortak çalışmaya göre, hamilelik sırasında faziletkâr gerilim problemi canlı hanımefendilerin beyinlerinde 15 sene sonradan alışkanlık tıkanıklıkları olduğunu, bunun da zihnî sorunlara ve bunamaya kez açtığını söyledi.

Samancı, düzen bağı takipler ve önlemler yardımıyla riskli insanda damarsal hastalıkların ve bunamanın önüne geçilebileceğini vurgulayarak "Son veriler, Kovid-19 ile münasebetli 6 aydan derinliğine müddet bitmeme fail dem kabul etme sorununun, 'beyin sisi' ismi verilen, ilkin ilgi ve alaka toplaşımı eksikliğiyle münasebetli bulunduğunu göstermektedir." ifadesini kullandı.

Kovid-19 virüsünün, kısıt hastalarında upuygun izlenen halde dem kabul etme problemi ve akıl bölgelerinde kırmızılık ismi sunulan ortak yangıya kez açtığından yalan fail Samancı, "Bu gözlemler Kovid-19 nâkil ve dem alamayan insanda demans riskinin faziletkâr olabileceğini düşündürtmekte lakin bu şimdilik elden ortak varsayım." dedi.

Fakirlik, düşüt aylık ve kısıt ilişkisi

Sosyoekonomik şartların kısıt riskine etkilerinden bahseden Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türker Şahiner ise şu halde konuştu:

"Yapılan icraat fukara semtlerde büyüyen ve düşüt ücretlerle etkin insanda kısıt riskinin henüz faziletkâr bulunduğunu ve bu şahısların zihnî işlevlerde ricat gösterdiklerini ortaya koymuştur. Sosyoekonomik seviyesi düşüt bireylerin -gelir, varlık, aylakçılık oranları, araba, ev sahipliği ve bölük halkı baş döndürücü kalabalıklığı kabilinden parametreler ile ölçümlendiğinde- henüz dobra sosyoekonomik statüye cemaat kişilere -ki bunlar faziletkâr kalıtım bilimi riskli erat olsa bile- nazaran yaşlılıkta demans ihya olasılığı ehemmiyetli seviyede henüz faziletkâr saptanmıştır. Bu bulgular ışığında, yoksulluğun ortadan kaldırılması ve henüz adaletli ortak dirimsel dağılımı ile tamamı dünyada kısıt riskinin de azaltılacağı aşikardır."

Derneğin Marmara Şubesi Başkanı Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, sonuç devirde tedavide tesiri bulunduğu tez edilen beyni münebbih cihazlar üzerine bilim verdi.

Transkraniyal Pulse Stimülasyonu (TPS) ve Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS) kabilinden yöntemlerin hastalar üstünde etkinliği kanıtlanmadığını tamlayan Tatlıdede, bu cins cihazların klinik etkinliklerine müteallik ehliyetsiz boyuttaki çalışmalarla sektöre girebildiğini anlattı.

Alzaymırlılara icra vekili hanımlara müteveccih proje

Derneğin Genel Müdürü Füsun Kocaman, Yaşlı yahut Alzheimer Hastalarına Bakımveren Kadınların Desteklerinin ve Hizmetlerinin Ev ve Toplum Temelli Hizmet Programlarına Dahil Edilmesi, Sosyal Hayat ve İşgücüne Katılımı düşüncesince e-Eğitim Programı Hazırlanması (ABKOSE) projesi üzerine bilim verdi.

Ailede hastalanmış bakımını üstüne alan şahısların yüzdelik 70'inin eş bulunduğu dile getiren Kocaman, Sivil Toplum İçin Destek Vakfı marifetiyle aldıkları bağış ile hanımlara hususi eğitimler verecek ortak infaz başlatacaklarını bildirdi. Kocaman, bu eğitimlerle hanımefendilerin sistem sahibi olmaları ve yaşama katılımlarının sağlanacağını, uygulamanın yarından itibaren yaşama geçirileceğini aktardı.

Ayrıca, demans hastası ninesi düşüncesince icra ettiği "Demans Hastaları İçin Portatif Uyarı Sistemi" angın projesiyle Teknofest Karadeniz Sunum hususi Ödülü'nü elde eden Nehir Ölmez projesiyle ait bilim verdi.

Toplantı sonunda, katılımcılar Dünya Alzheimer Günü zımnında farkındalık peydahlamak bu şeklinde hastalarla bu arada gökyüzüne balonlar bıraktı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler