USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türkiye’de bir ilk, organları ters yerde olan hastadan böbrek nakli yapıldı

Şırnak'ın İdil ilçesinde canlı Sait Çin, böbrekleri batkınlık geçirmek üzereyken benzeri Saliha Çin Diyarbakır'da böbrek bağışı gerçekleştirmek istedi. Tahlilleri meydana getirilen Çin'in 25 bin kişilerde bir tanıdık Situs İnversus Totalis bulunduğu ortaya çıktı.

Türkiye’de bir ilk, organları ters yerde olan hastadan böbrek nakli yapıldı
07-12-2021 14:36

İdil ilçesinde canlı 36 yaşındaki Sait Çin, böbrekleri batkınlık etmeye başlayınca verici aramaya başladı. Kadavra bulamayan Çin, benzeri Saliha Çin'in böbreklerini aktarım yapılmasını istedi. Hastanın uyumluluğu düşüncesince Diyarbakır Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Organ Nakli Merkezi Klinik Sorumlu Uzmanı Transplantasyon Cerrahı Uzmanı Doç. Dr. Nurettin Ay çeşidinden meydana getirilen analiz ve araştırmalar sonucunda Saliha Çin'in Situs İnversus Totalis, (Organlarının gözgü görünümü) bulunduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar sonucunda naklin akla yatkın bulunduğu belirlenerek çiftin, böbrek nakli yapıldı.

“Türkiye'de yılda 3 bin böbrek nakli yapılıyor”

Başarıyla sonuçlanan nakilde, çifttin sağlığına kavuşmaya başladığını kail Doç. Dr. Ay, Türkiye'de bir ilk namına Situs İnversus Totalis olan bir bireyden aktarım yapıldığını söyledi. Doç. Dr. Ay, “Saliha Hanım'dan Sait Bey'e böbrek nakli gerçekleştirdik. Hazırlık süreci müspet geçti, organların mevzun bulunduğunu görür görmez aktarım sonucunda aldık. Fakat baş döndürücü bulunmaz bir durumla karşılaştık. Donörümüzde, Situs İnversus Totalis dediğimiz 25 binde bir tanıdık bulunmaz bir boyut vardı. Hastanın kâffesi organlarının yerlerinin birlik tersi gözgü görüntüsü olması, az buçuk anatomik karışıklığa etmen olabilecek bir durumdu. Hastanın saf böbreğini aldık, naklimizi yaptık ve en endamsız müddette taburcu olmasını planlıyoruz. Her nesne uğrunda gözüküyor. Türkiye'de yılda 3 bin böbrek nakli yapılıyor. Muhtemelen Türkiye'de ihtimal de bir ilktir. Hastanemizde filhakika kâffesi böbrek nakli ameliyatları, ilkin donörler, laparoskopik yapılmakta” dedi.

“Dört zarfında 40'ın üstünde organ aktarımı gerçekleşti”

Hastayı ameliyattan sonradan 6'ıncı saatte yürütmeye ve organlarını açmaya başladıklarını tamlayan Doç. Dr. Ay, “Bir ahir günde ağız ağıza alışılagelen dünyasına dönebilecek. Genellikle bizim açımızda ikinci günden sonradan taburcu olabilecek düzeye geliyor. Çağrım elbette ki ilk herşeyden ilk olarak kadavradan aktarım önceliğimiz. Biz, göz boncuğu devir canlıdan aktarım etkili olmak önceliğimiz değildir. Fakat Türkiye şartlarında ne efsus ki bunu başaramıyoruz, kadavradan organ bağışı baş döndürücü az düzeyde. Bunun yayımcı ki çoğalması en iri arzumuz, ümit ederim Saliha hanımın on paralık gereksinimi olmaz. Fakat olacaksa da Diyarbakır Gazi Yaşargil ilkin bölgemiz düşüncesince iri misyon sunmakta. Bu 4 maaş süreçte covid sonrası 40'ın üstünde böbrek nakli gerçekleştirdik. Şu an muvaffakiyet oranımız yüzdelik 100 civarında. Umarım henüz elleme koşullarda bölgemize misyon etmeye bitmeme ederiz” niteleyerek konuştu.

“Ameliyatımız baş döndürücü elleme ve değerli geçti”

Alıcı olan Sait Çin, ameliyatının başarıyla geçtiğini anlatım ederek, “Daha ilk burada tedaviye geliyorduk, adım adım kontrollerimi yapıyordum. Baktım organlarım batkınlık etmeye başlıyordu. Nurettin Bey'le tanıştık, ‘Organ nakli yapalım, eşinle böbrekleriniz oluyor' dedi. Tahlillerimiz alındı, birkaç hafta burada yatışlarımız yapıldıktan sonradan ameliyatımızı olduk. Allah'a şükür 4 günde dayanıklı bir sıkıntımız olmadı. Çok elleme ve değerli geçti ameliyatımız. Çok teşekkürname ediyoruz, baş döndürücü iyiyiz Allah'a baş döndürücü şükür, inşallah henüz da elleme olacağız” halinde konuştu.

“Organlarımın ters bulunduğunu bu hastanede öğrendim”

36 yaşındaki Saliha Çin, henüz ilk hastanelerde görmüş bulunduğu tedavilerde teşhisin konulmadığını ve ilk kat Diyarbakır'da organlarımın ters bulunduğunu öğrendiğini aktardı. Çin, “Nurettin Bey beni yönlendirdi. Biz, nakli etkili olmak düşüncesince tahlillere başvurduk, Film çekilince ‘organların ters' dediler. Komisyon toplantısı yaptılar, dava bulunmayan dediler ve ameliyatı gerçekleştirdiler. Nurettin Bey'e baş döndürücü teşekkürname ediyoruz. İnşallah hacısı hocası bağışçı olur, Aileler, çetin vaziyetlere düşmezler. Şu anda kılıç bir eş dü kişiydik, biricik çocuğum var. Mecburen eşimi yaşatmaya çalıştım, zira buradan çıkmıyordu. Herkese sesleniyorum, lütfen organlarınızı bağışlayın” ifadelerinde bulundu.

Murat Başal
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler