USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türk Kızılay ve Meta, kan bağışı uygulamasını Türkiye'de kullanıma açtı

Türk Kızılay ve Amerikan sosyal medya şirketi Meta, "Facebook Kan Bağışı Aracı"nı Türkiye'de resmi adına kullanıma sundu.

Türk Kızılay ve Meta, kan bağışı uygulamasını Türkiye'de kullanıma açtı
14-06-2022 17:04
İstanbul

Türk Kızılay ve Amerikan sosyal medya şirketi Meta, şahısların bulundukları bölgedeki kan armağan noktaları ve ekipleriyle ait bildirimler almalarını ve bağışçı kendisine kaydolmalarını sağlayıcı "Facebook Kan Bağışı Aracı"nı Türkiye'de resmi kendisine kullanıma sundu.

"Kan Bağışı Aracı"nın teşrikimesai toplantısı Kızılay'ın Çapa Kan Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, buradaki konuşmasında, Meta'nın dünyanın nice durumunda yürüttüğü kan bankacılığı ve bağışı uygulamalarının Türkiye'de de Facebook marifetiyle topluma ulaştırılması noktasında kuma eş geçim yaptıklarını belirtti.

"Kan bağışının öneminin toplumda yaygınlaştırılmasını sağlayacak"

"Bu faaliyetler, kan bankacılığı ve kan bağışının öneminin toplumda yaygınlaştırılmasını sağlayacak. Aynı sürede kan bankalarımıza ve kan bağışı noktalarımıza erişimi kolaylaştıracak. gereksinim mahsus alanlarda yılgı hallerde kan bağışçılarımızın yönlendirilmesi noktasında da bizlere aşırı iri kâr sağlayacak." diyen Kınık, Türkiye'nin 300 noktasından kan aldıklarını, bu kanları ülkenin 4 noktasına getirerek testlerini yaptıklarını ve üç bölüme ayırarak 1500 hastaneye yeniden dağıttıklarını anlattı.

Kınık, değme güneş gerçekleşen bu iri geri hizmet operasyona bağışçıların dayanaklık etmek vermesinin, gerekseme mahsus kanın, gerekseme mahsus anda, gerekseme mahsus yerde bulunmasına iri kâr sağlayacağını vurguladı.

"Özellikle bunalım zamanlarında önemli"

Meta Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Kamu Politikaları Direktörü Kojo Boakye de girişimleri sebebiyle Türkiye'deki keyif sistemine ve Türk Kızılay'a katkıda bulunmayı umduklarını anlatım etti.

Şirket olarak, kan bağışı meydan şahıslar ve aileleriyle konuştuklarında bu platformun ne derece ehemmiyetli bulunduğunu söylediklerinden bahseden Boakye, "Bu platformda bağışçılar ve kan ürünlerine gerekseme duyanlar eş araya gelebiliyorlar ve ehliyetli miktarda, gerekseme halinde, gerekseme sahiplerine kan ürünleri ulaştırılıyor. Özellikle bunalım zamanlarında bunun ne derece ehemmiyetli bulunduğunun altının çizilmesi gerekiyor. Gelecekte de dünkü krizler yaşanabileceğini düşünürsek böylesi eş platformun ne derece ehemmiyetli bulunduğunu eş kere elan anlamış oluyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Teknolojik kendisine bu uygulamayı yaşama geçirmenin ehliyetli olmadığını, Türk Kızılay kabil ortaklarla baş başa idman şekli ile fakat bu bölgede evolüsyon kaydedilebileceğini vurgulayan Boakye, dünyanın ayrımlı bölgelerinde gerçekleştirdikleri ortaklıklar sebebiyle 150 milyon bireyin bu bildirimleri kabul etmek düşüncesince çıkarlarını kaydettirdiklerini dile getirdi.

"100'e andıran kan bağışı yaptım"

Programda, "14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü" kapsamında bugüne derece Kızılay'a 24 kere kan bağışı karşılayıcı Zafer neşeli ile 12 kere kan bağışında mevcut Gülsüme Abdioğlu'na, Kerem Kınık ve Kojo Boakye kabilinden tunç madalya beratı ikram edildi.

Kan bağışçısı Zafer Şen'e törende zevcelik fail babası Turgay Şen, kendisinin de değerli madalyalı eş bağışçı bulunduğunu dile getirdi.

1998'de oğluna trombosit geçişsiz bulunduğunu fakat bulunamadığı düşüncesince başağrısı yaşadıklarını ve buna aksülamel gösterdiğini özetleyen Şen, "Doktor 'Sen on paralık hayatında kan bağışladın mı?' dedi. 'Hayır, bildiğim eş nesne değil' dedim. O güneş onun sebebiyle kan bağışına başladım. 100'e andıran da kan bağışı yaptım. O güneş kan bulmak düşüncesince çırpındığım çocuğun zaman 24'üncü bağışını yapması... Ne bahtiyar bana. Gurur duydum." diyerek konuştu.

Kan Bağışı Aracı hakkında

İnsanların kan bağışı yapabilecekleri merkezleri bulmasına ve civarlarındaki kan bağışı merkezinde kana gerekseme duyulduğunda bilgilendirilmelerine asistan olunması neredeyse yaşama geçirilen Kan Bağışı Aracı, dünyada 145 milyondan eş tomar Facebook kullanıcısı kabilinden yeğleme ediliyor.

Türkiye'de de kullanıma verilen uygulamada, kullananların kan bağışında bulunup bulunamayacağı yaş, keyif hali ve öteki faktörlere ilişkin kendisine belirlenecek. Facebook kullanıcılarından 18-65 gözyaşı ortada olanlar, platforma kaydolabilecek.

Uygulama kullanıcıları, civarlarında kan bağışına gerekseme duyan kan armağan merkezleri üzerine bilgilendirilecek ve salık akışlarında karşılaşacakları bildirimlerle kan bağışı yapmaları dair motivasyon edilecek.

Kullanıcılar, yürütüm sebebiyle kan bağışıyla ait hatırlatmalar kurabilecek, fasile ve dostlarını kan bağışında bulunmaya çağırma edebilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler