USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türk doktorlardan Kırgız Aman bebeğe hayati müdahaleler: Önce karaciğer nakli sonra kalp ameliyatı

Antalya'da 2 aylıkken ablasından karaciğer nakli meydana getirilen Kırgız Aman bebeğin kalbindeki hapishane de İstanbul'da meydana gelen operasyonla kapatıldı. Yaşadıklarını özetleyen anne, “1 ay ortamında ameliyat eğer olmazsa evladı kaybedebilirsiniz' dendi. O sebepten dolay?

Türk doktorlardan Kırgız Aman bebeğe hayati müdahaleler: Önce karaciğer nakli sonra kalp ameliyatı
21-12-2022 15:06

Kırgızistanlı eş evlatları Aman'da doğumdan doğrudan sonra mas güçlüğü, karında şişkin kabil mesail görmeye başladı. Sonrasında hastaneye gidilirken, Kırgızistan'da meydana getirilen araştırmalarda edinilen bilgiye uyarınca karaciğer içindeki balast yollarında doğumsal eylem bozukluğu ve kalp rahatsızlığı belirleme edilirken, aileye karaciğer nakli önerildi. Yaptığı incelemelerin peşi sıra naklin Türkiye'de yapılmasına değişmeyen sağlayan aile, tahminî 2 maaş bebekleri ve 19 yaşındaki kızlarıyla Antalya'ya geldi. Ablasından tahsil edilen karaciğer 2 maaş Aman'a nakledilirken bire müşterek operasyonda muvakkat adına akciğer damarına izole bant konulduğu öğrenilen Aman taburcu edildi. Bir müddet sonra kızlarının kalbindeki rahatsızlığın kalımlı adına giderilmesi düşüncesince yeniden harekete sabık aile, Medicana International İstanbul Hastanesi Kalp Cerrahisi Merkezi ile iletişime geçti. Aman, tamamı hazırlıkların inceden inceye tamamlanmasının peşi sıra ameliyat edildi. Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünden Prof. Dr. Murat Başaran, Prof. Dr. Arda Özyüksel ve Uzm. Dr. Baran Şimşek'ten oluşan kadro çeşidinden meydana gelen ameliyatla küçük hastanın kalbindeki hapis başarıyla kapatıldı. Sağlığına munsap küçük Aman'ın anası süreci anlatırken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Arda Özyüksel operasyona müteveccih bilgelik verdi.

“Önce karaciğer nakli sonra kalp ameliyatı”

Aman bebeğin niteliğine dair bilgelik sağlayan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Arda Özyüksel, “Hastamız Aman 11 aylık, geçtiğimiz yıl ara ayında Kırgızistan'da dünyaya geliyor. Doğduktan sonra hepatit şikayeti ile ailesi çeşidinden orada doktora götürüldüğünde karaciğer içindeki balast yollarının gelişiminde maslahat bulunduğu belirleme ediliyor. Babası da müşterek dahiliye uzmanı meslektaşımız, durumun er devirde farkına vararak mukteza incelemeleri yaptıktan sonra Aman'a karaciğer nakli yapılması gündeme geliyor. Geçtiğimiz gücük ay ayında parasız Antalya'ya gelirken karaciğer nakli düşüncesince hazırlıklar tamamlanıyor. 19 yaşındaki ablasından karaciğerin müşterek bölümü alınarak Aman'a aktarım gerçekleştiriliyor. Aman'ın meydana getirilen araştırmalarda bire müşterek sürede kalbinde müşterek deliği bulunduğu görülüyor. O devirde o hapis kapatılamadığı düşüncesince muvakkat adına izole bant ameliyatı dediğimiz müşterek ameliyatla karaciğer nakli devri atlatıldıktan sonra eş kalpteki deliğin kapatılması düşüncesince eş merkezimize başvurdu. Babasıyla görüştük, bizlere EKO ve başka inceleme raporlarını yolladı. Görüşmelerimiz sonra da ameliyat düşüncesince çağırma ettik. Ameliyata aldık, kalbindeki deliği kapattık, şu anda değme nesne yolunda” halinde konuştu.

“Türk hekimlerine denyo edilen müşterek bebek”

Kalp rahatsızlıklarında er tanının önemini özetleyen Prof. Dr. Arda Özyüksel laflarını şu biçimde sürdürdü: “Aman'ın cemaat bulunduğu çor az buçuk hususi müşterek çor yalnızca kalpte hapis adına bakmamızın beklenen bulunmadığı müşterek hastalık. Bu deliğin kapatılmaması yerinde kalpteki genişleme, giderek yorulma, fonksiyonlarında bozulma, ilerleyici devirde umumi yerinde sıkıntılara minval açabilirdi. Bu kollar hususi çocuklardır zira hem karaciğerde balast yollarında eylem azlığı hem de buna dair müşterek ekipman ek bulgular ve kalpte müşterek problemle maç hali literatüre uyarınca doğrudan hoppadak milyonda müşterek sıklığa balya gelir. Bu hastaların ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrasındaki tedavilerinin hakkıyla deneyimli takımlar çeşidinden yapılması baş döndürücü önemlidir. Bu çeşit hastalar ülkemizi seçiyor, merkezimizde bu çeşit olayları çoğunlukla yapıyoruz. Türk hekimlerine denyo edilen müşterek bebeğimizle beraberiz, karaciğer nakli ve kalp ameliyatı 10 ay arayla devletimizde mamul olup hastamızı ülkesine sağ esen göndermenin mutluluğu içindeyiz. Doğumsal kalp rahatsızlıkları ile tahminî beniz çalışkan doğumda müşterek bebekte olacak biçimde filhakika karşılaşmaktayız. mühim bulunan er devirde bu çocuklarda ne belirtiler olabileceğine müteveccih ailelerin bilincinde olması. Erken devirde morarma, daha ilerleyici devirde emmede zayıflık, mas sonrası terleme, tez yorulma kabil şikayetlerin önemsenmesi gerekiyor”

“Çocuğumu son kez görüyorum zannetmiştim, kurtardılar"

Kızının rahatsızlığı zımnında şişman sıkıntı yaşadıklarını özetleyen Raimova Baktybekovich, "Karaciğer hastalığını öğrendikten sonra çocuğum ahiret yolculuğu ve hayat ortada harp verdi, '1 ay zarfında ameliyat eğer olmazsa evladı kaybedebilirsiniz' dendi. O nedenden etraflı eş baş döndürücü çirkin durumdaydık, sonra ameliyat ettirmeye değişmeyen verdik. Ben ve eşime imtihan yaptılar uymadı, sonra kızımız ameliyat olmayı benimseme etti, onun sonra bu çocuk yaşıyor. Bizim çocuğumuzu kurtardılar, kalp ameliyatından da baş döndürücü memnunuz, Dr. Arda koca ve tamamı kadrosuna baş döndürücü teşekkürname ediyoruz, baş döndürücü mutluyuz. 3 yıl ilk tığ tatile gelmiştik buraya o devir aşırma oldum Türkiye'ye hakkıyla baş döndürücü dobra müşterek ülke. Bütün Türk bireylere teşekkürname ediyorum zira kurtardılar bizim çocuğumuzu tığ zannettik ki tek nesne yapılmayacak, iyileşmeyecek. Bundan çevre 3 güneş ağladım, çocuğumu son kez görüyorum zannettim. Türk doktorları bizlere kusursuz tersini gösterdiler” ifadelerini kullandı.

Hasibe Karadağ - Emre Baba

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler