USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Tekrarlayan güneş yanıkları çocuklarda cilt kanserine neden olabilir

Çocukların yazları yaşayabileceği keyif problemlerine üzerine münebbih Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Zeynep Cerit, havuz ve denizin kalın kullanıldığı bu zamanda çocuklarda güneş yanığı, ishal, koku alma organı kanaması, ısırgın üzere keyif s

Tekrarlayan güneş yanıkları çocuklarda cilt kanserine neden olabilir
02-07-2022 12:03

Çocukların yunak yazları dışarıda geçirdiği dönemin çoğalması ile güneş çarpması, yanık, ısırgın kabilinden şikayetler aşırı şimdi kesif görülüyor. Aynı sürede çokluk ve havuzların kullanılması ile beraberce gark tehlikesine huzur da ebeveynlerin titiz olması gerekiyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Öğretim Görevlisi Zeynep Cerit, çocuklarda yazları şimdi kesif görülebilecek keyif sorunları ile ilişik bilgiler verdi.

Dr. Zeynep Cerit, “Koşup canlandırırken sukut ya da çarpmaya ilişkin travmalar yaşanabilir. İshal, gaseyan atakları, böcek, ispati ısırıkları, arı, uzun hayvan ve kuyruklu sokmaları yazları çocuklarda kesif tanıdık durumlardır. Dışarıda dakika geçirmek, ilkbahar tatilleri yahut yaz tatilleri düşüncesince eş müşterek faaliyettir. Ancak güneş ışınlarına huzur esirgeme sağlamayı unutmamak gerekiyor. Çocuklar yetişkinlere mucibince şimdi kırılan olduklarından ilkin evlatların güneş ışınlarından korunmaları gerekiyor” ifadesini kullandı.

Güneş yanıklarına dikkat

Yaz aylarının en kesif karşılaşılan durumlarından güneş yanıklarının, öteki yanmalarda bulunduğu kabilinden ciltte kızarma, coşkunluk artışı ve acıya menşe bulunduğunu tamlayan Zeynep Cerit, alevli vakalarda, kabarma, ateş, titreme, başlangıç ağrısı kabilinden durumların da görülebileceğini söyledi. Çocukların güncek altında yahut gölgede tutmanın üstelik devir zamane güneş ışınlarından korumaya yetmediğini vurgulayan Cerit, “Ultraviyole ışınları, ilkin müşterek yaşın altındaki bebeklerin cildini menfi biçimde etkiler. Tekrarlayan güneş yanıklarının gittikçe cilt kanserine neden olabileceği biliniyor. Güneş yanığında en dobra otama yöntemi korunmaktır” dedi.

“Çocuk güneş kremleri minimum otuz faktörlü olmalı”

Koruyucu kremlerin elden güneşten tevakki etmek düşüncesince değil daima adına kullanılması icap ettiğini kail Cerit, bebeklere yunak havalarda dışarıda gezdirilirken üstelik krem sürülmesi icap ettiğini belirtti. Güneş ışınlarının gölgede üstelik küçüklere ve kırılan kaplı bebeklere yansıyarak menfi etkilediğini kail Cerit, güneş kremlerinin minimum otuz esirgeme faktörlü olması icap ettiğini ve ayrımsız sürede geçer kremlerin içinde ulama maddesinin bulunmaması icap ettiğini vurguladı. Güneş kreminin can alıcı olması düşüncesince yarım saatte müşterek yenilenmesini öneren Cerit, “Bir çocuk güneş yanığı olursa, etkilenen alana ilgisiz kompres uygulayın. Buzu ağaç adına cilde dek ettirmemeye ihtimam gösterin” dedi.

Güneş kremi kullanımına ilişkin uyarılarda da mevcut Cerit, “Uygulamadan önce, alerjik aksülamel düşüncesince evladınızın sırtındaki önemsiz müşterek bölgede güneş koruyucuyu sınav edin. Göz kapaklarına sürmekten kaçının, kremi menfez etrafına satır satır uygulayın. Yeterli güneş kremi uyguladığınızdan sakıncasız olun. Her müşterek saatte müşterek güneş esirgeyici uygulayın yahut yüzdükten ya da terledikten sonradan tekrarlayın. Çocuğunuzda kızarma, dert yahut ateşle sonuçlanan güneş yanıkları var ise behemehâl çocuk doktorunuza başvurun.” Diye konuştu.
Yaz aylarında gözlük, şapka, güncek ve pamuklu terbiyeli giysilerin kullanılmasını da öneren Cerit şöyleki bitmeme etti: “Bebeğinizi müşterek ağacın, şemsiyenin yahut çocuk otomobilinin gölgesinin dibine taşıyın. Güneş yanığını karşılamak düşüncesince boynu gölgeleyen mamul şapkaları kullanın. Kolları ve bacakları şamil hafif, pamuklu giysiler giydirin.”

Çocukların güneşten ağız ağıza yoksun bırakılmaması icap ettiğini de kail Cerit, D vitamininin nice hastalıkta can alıcı müşterek esirgeyici bulunduğunu ve güneş koruyucuları kullanılmadan evvela evlatların en azından saf ve bacakların 15-20 dakika güneş ışınları ile ağaç dek ettirilmesi icap ettiğini belirtti.

Zararlı mor ötesi ışınlarına verilen kalmaya huzur geçmiş ve en dobra defans yönteminin güneşten tevakki etmek bulunduğunu kail Cerit, beklenen olduğunca gölgede kalınması ve ilkin güneş ışınlarının yalman bulunduğu saatler bulunan sabahleyin on müşterek ile şeb ezanı dört ortada güneşe çıkmamaya ihtimam gösterilmesi icap ettiğini belirtti.

Deniz ve havuzlarda yutulan intani sular ishale sefer açabilir

Özellikle yaz mevsiminde çocuklarda kesif tanıdık keyif problemlerinden birinin de cır cır bulunduğunu kail Cerit, üç aydan iri çocuk ve çocuklar düşüncesince 24 saatte üçten müşterek tomar vıcık vıcık ve müşterek tomar oranda dışkılamanın cır cır adına tanımlandığını belirtti. Üç aydan önemsiz bebeklerde cır cır tanımının günde altı yahut yedi defadan müşterek tomar bezden taşacak denli ferah ve vıcık vıcık kocaman abdest bulunduğunu kail Cerit şöyleki bitmeme etti: “Sıcak havalarda cır cır en müşterek tomar ilkokul yaşın altındaki evlatları etkiliyor. İshalin çocuklarda yaz mevsiminde artım göstermesinin biraz sebebi vardır. Bunların en önemlisinin yunak havalarda enfeksiyonu meydana getiren virüs ile bakterilerin besinlerde havadan ve çabuk müşterek biçimde üreyebilmeleridir. İshale yol açan müşterek apayrı ehemmiyetli aktif fiil ise güzel sıfır içmece sularının içerdikleri mikroplardır. Bunların yanı esna evlatların çokluk ve havuzlarda yuttukları intani sularda ishale sefer açabilir.”

İshal tedavisinde su kaybının önlenmesi önemli

İshalin tedavisinde su kaybının önlenmesinin ehemmiyetli bulunduğunu kail Cerit, cır cır bulunan küçüklere hazır para adına su, katık ve körpe sıkılmış kâr suyu verilmesi icap ettiğini belirtti. İshal bulunan küçüklere bu sürede çokça ana sütünün verilmesi icap ettiğini kail Cerit, maraz boyunca muz, şeftali, sert gıdalardan dayanıksız makarna, düğü pilavı ve haşlanmış kumpir tüketilmesi icap ettiğini belirtti. Hazır kâr suları, diyabet hastalığı ve çikolata kabilinden besinlerin cır cır zamanında tüketilmemesi müstelzim besinler ortada arazi aldığını kail Cerit, yazları ishale huzur katılması müstelzim nice tılsım bulunduğunu belirtti.

İshalden korunmanın yolu hijyen

Yaz aylarında yaşanacak cır cır problemine huzur katılması müstelzim önlemler huzur bilim verici Cerit, murdar çokluk ve havuz suları ishale neden olabildiğinden dinlence yerlerinin hıfzıssıhha ve temizliğine ilgi edilmesi icap ettiğini belirtti. El temizliğinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu kail Cerit, ambalajlanmış mamüllerin tüketilmesi icap ettiğini ve belirgin büfelerde verilen yemeklere ilgi edilmesi icap ettiğini belirtti. İçme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların ak pak bulunmasına da ihtimam gösterilmesi icap ettiğini kail Cerit, buzlu içecekler içinde konulmuş bulunan buzların yapıldığı suların ak pak olmama olasılığından ötürü içeceklerin içine buz konulmadan tüketilmesi icap ettiğini belirtti.

Burun kanamaları sıklaşabilir

Burun kanaması ve kurt ısırıklarının ciltte neden bulunduğu yaraların da çocuklarda tanıdık yaz hastalıkların bulunduğunu hatırlatan Cerit, koku alma organı kanaması canlı evlatların başlarının geriye akla yatkın atılmaması icap ettiğini hatırlatarak burnu kanayan evlatların kafasının öne akla yatkın eğilmesi ve koku alma organı kökünün bastırılması icap ettiğini belirtti. İsilik yaşanması yerinde isiliğe müteveccih adına rastgele gün ılık suyla banyo yapılması ve pamuklu terbiyeli kıyafetlerin giydirilmesi icap ettiğini de kail Cerit, yazları ispati ve kurt sokma olaylarının kesif yaşandığını hatırlattı. Kapalı ortamlarda kimyevi konu içeren ispati ve kurt öldürücülerin kullanılmasının küçüklere dokunca verdiğini kail Cerit, bu sebepten dolayı ilkin bebekleri sineklerden destek olmak düşüncesince odanın içine ya da vücuda sürülen kimyasallar namına natürel koruyucuların ya da cibinliklerin kullanılması icap ettiğini söyledi.

“Havuz namına denizi yeğleme edin”

Havuz namına denizin yeğleme edilmesinin şimdi dimdik olabileceğini de tamlayan Zeynep Cerit, havuzların şimdi aşırı bakteri ve virüsün yaşaması düşüncesince amelî ortamlar bulunduğunu bu sebepten dolayı cilt, kulak enfeksiyonları, sarılık A ve menfez hastalıklarının sık sık neden olabileceğini söyledi. Havuz namına denizin yeğleme edilmesi ile bu cins enfeksiyonların riskini azaltmanın beklenen bulunduğunu kail Cerit, havuzun yeğleme edilmesi yerinde havuz kenarında örtüsüz ayakla dolaşılmaması, kulaklara tıkaç konması ve havuz evveliyat ve sonrası duş katılması gerektiği uyarılarında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler