USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Soğuk havalarda artma yayınlayan egzamanın belirtilerini dökmek düşüncesince öneriler

Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, 'Egzama alevlenmelerinin kışın henüz yoğun meydana geldiğini yahut henüz da kötüleştiğini görebilirsiniz. Kuru hava, iç mekan sıtma sistemleriyle birleştiğinde cildinizi kurutabilir.' dedi.

Soğuk havalarda artma yayınlayan egzamanın belirtilerini dökmek düşüncesince öneriler
05-10-2021 11:31
İstanbul

Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, egzama alevlenmelerinin kışın elan kalın meydana geldiğini yahut elan da kötüleştiğine ayraç ederek, "Ani coşkunluk değişikliklerinden kaçının. Cildinizi kalın pıtrak nemlendirin. Hafif cilt ihtimam ürünleri kullanın. Pamuklu giysiler yeğleme edin. Sıcak banyo yapmayın. Vücudunuzun yaşlı kalmasına asistan peyda etmek düşüncesince gani su için." önerilerinde bulundu.

Akçay, icra ettiği bağlanmış açıklamada, egzama yahut "atopik dermatit"in, cildin yukarı kısmında kuru, pullu ve kaşıntılı döküntülere sebep bulunan müşterek cilt hastalığı bulunduğunu aktardı.

Egzamanın kaşıntılı müşterek kırıklık bulunduğunu ve bu haldeki birinin uyumakta sıkıntı çekebileceğine ayraç fail Akçay, çoğu defa çocuklarda kişileştirme edilen hastalığın yetişkinlerde de geçmiş defa ortaya çıkabildiğini, egzamanın el, ayak, saç derisi ve beniz kabilinden bünyenin sağlam baş döndürücü branşında görülebildiğini anlattı.

Prof. Dr. Akçay, egzamanın belirtilerini "geceleri alevlenmiş kaşıntı", "ciltte kuruluk, ciltte al ile kahverengimsi boz bulunan mobilyasız ve pullu döküntüler", "bazen hazır para sızdıran döküntüler", "kalın, çatlamış, mobilyasız ve pullu cilt" ile "hassas cilt" yerine sıraladı.

Bebeklerde yüz, sorumluluk ve kulak arkaları ile dizi film ve göt aut kısımlarında egzama görülürken, elan büyüklerde başta mafsal yerlerinde, yetişkinlerde ise ellerde belirginleştiğine dikkati çekici Akçay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Egzama alevlenmelerinin kışın elan kalın meydana geldiğini yahut elan da kötüleştiğini görebilirsiniz. Kuru hava, iç mekan teshin sistemleriyle birleştiğinde cildinizi kurutabilir. Cilt kendiliğinden yaşlı kalamadığı düşüncesince egzama alevlenir. Alevlenmeler başkaca baş döndürücü müşterek tomar kıyafet giymek, ısıdam banyo gerçekleştirmek yahut baş döndürücü müşterek tomar döşek örtüsü kullanmaktan da kaynaklanabilir. Bunların bütünü soğuk kış aylarında yapmanız elan beklenen bulunan şeylerdir. Bu sebeplerden çevre egzama alevlenmeleri kışın artım gösterir."

Ciltte mevcut mantarlar ve dezenfektan kullanması egzamayı tetikleyebilir

Özellikle şişman yaşlarındaki egzama hastalığında cildin alışılagelen florasında mevcut "Malassezia" anlı şanlı mikrobun alerjen durumuna gelebildiğine, bunda terinin öneminin şişman olduğuna dikkati çekici Akçay, alerjen durumuna mevrut yalan mikrobunun egzamayı elan da alevlendirebildiğini vurguladı.

Prof. Dr. Akçay, egzamanın yayılmış tetikleyicilerinden birinin de kimyevi maddeler bulunduğunu belirterek, "Pandemi dolayısıyla el dezenfaktanlarının çoğunlukla kullanılması başta ellerde egzama alevlenmelerine sebep olabilir. Egzaması sıfır kişide fark dezenfektanlar zayıflık ve tahrişe sebep olabilirken, egzaması bulunan kişide de alevlenmelere sebep olabilir. Egzamada cildin nemini arkalamak gerekir. Alkollü dezenfektanların cildi kurutucu niteliği vardır. Bu sebeple dezenfektan kullandıktan sonraları cildi rutubetlendirmek yararlı olacaktır." ifadelerini kullandı.

Egzamadan sakınmak düşüncesince alınacak önlemlerin belirtilerin hafiflemesine asistan olacağına ayraç fail Akçay, "Ani coşkunluk değişikliklerinden kaçının. Cildinizi kalın pıtrak nemlendirin. Hafif cilt ihtimam ürünleri kullanın. Pamuklu giysiler yeğleme edin. Sıcak banyo yapmayın. Vücudunuzun yaşlı kalmasına asistan peyda etmek düşüncesince gani su için." önerilerinde bulundu.




SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler