USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

SMA tedavisinde iki ilaç tedavi rehberinde

Spinal Musküler Atrofi (SMA) Bilim Kurulu toplandı. Toplantıda SMA taramalarının sonuçları, tedavisi bitmeme fail hastaların tedavi süreçleri ve tedavi yöntemlerindeki sonuç gelişmeler ele alındı.

SMA tedavisinde iki ilaç tedavi rehberinde
01-02-2023 00:09

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, güruh daha sonra meydana getirdiği yazılmış açıklamada, “Bilindiği neredeyse SMA kalıtsal, ilerleyici, kronik, nörolojik yanında hastalıktır. 2016 yılına genişliğinde dünyada aşina yanında tedavisi sıfır bu dert zımnında hastalığın insan 1 formu tanıdık bebeklerin yüzdelik 90'ına yakınını 2 yaşına gelmeden kaybediyorduk. 2016 senesinde Nusinersen aktif fiil maddeli ilacın dünyada uygulanmaya başlanmasından sonraları bu bebekleri yaşamda avlamak düşüncesince yanında olanak oluştu. Bu gelişimin doğrudan akabinde vatanımızda sağlam baş döndürücü evren ülkesinde kalıp olabilecek biçimde Nusinersen tedavisi hepsi hastalarımıza parasız namına verilmeye başlandı. Şu anda bin 24 hastamız bu tedaviyi parasız namına alıyor. Zaman içinde ilmî veriler bu tedavinin şimdi çalışan olması düşüncesince beklenir bulunan en er vakitte uygulanmasının mukteza bulunduğunu gösterdi. Bunu gelmek düşüncesince yenidoğan çağında hastalığın taranarak tedavinin mümkünse bulgular gelişmeden verilmesi önemlidir. Sağlık Bakanlığı namına bilgi kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda ülkemizin değme köşesinde doğan hepsi bebekleri kapsayacak biçimde Mayıs 2022'de SMA acemi doğan tarama programını başlattık. Bu kapsamda bugüne genişliğinde 753 bin 350 çocuk SMA açısından tarandı. Bu bebeklerden ilaç tedavisi alması gerektiği hekimlerince belirleme edilenlere en çelimsiz müddette tedavilerini ulaştırdık” dedi.

“Yenidoğan tarama programında teşhis alarak Nusinersen tedavisinin doldurma dozu tamamlanan bebeklerimizde evvela 6 maaş süreçte esen kalım oranımız yüzdelik 100 namına gerçekleşti”
 

Erken teşhis ve tedavilerin önemine aksan meydana getirilen açıklamada, “Yenidoğan tarama programında teşhis alarak Nusinersen tedavisinin doldurma dozu tamamlanan bebeklerimizde evvela 6 maaş süreçte esen kalım oranımız yüzdelik 100 namına gerçekleşti. SMA mevzusundaki ilmî gelişmeler yalnızca tedavi ile kısıtlanmış kalmadı. Hastalığın önlenmesi dair da akıbet 5 yılda ehemmiyetli gelişmeler oldu. Bilim Kurulumuzla beraberce bu gelişimleri titizce strateji ettik ve dünyada baş döndürücü az ülkenin yapabildiği dünyaevi önceleri tarama programını yaşama geçirdik. Bu izlence hem acemi evlenecek çiftleri aynı vakitte istemeleri şeklinde bu yürütüm başlamadan evvela evlenmiş çiftleri kapsıyor. Bu taramada SMA taşıyıcılığı saptanan çiftlere kalıtım bilimi müşavirlik ve dosdoğru çocuk sahibi olmalarını sağlayacak seçici hamilelik uygulaması parasız namına sağlanıyor. Ülkemiz bunu dünyada yapabilen biraz ülkeden biridir” ifadelerine arazi verildi.

“SMA'da kullanılmak neredeyse geliştirilen gayrı ilaçlarla ait ilmî gelişmeler de Bilim Kurulumuz aracılığıyla yakından strateji edilmektedir”

2 acemi ilacın SMA'da kullanılmak neredeyse incelendiğini tamlayan Bakan Koca, “İlk ilaç tedavisinin hastalarımıza ulaştırılmasının ve verilerinin strateji edilmesinin yanı esna SMA'da kullanılmak neredeyse geliştirilen gayrı ilaçlarla ait ilmî gelişmeler de Bilim Kurulumuz aracılığıyla yakından strateji edilmektedir. Bu bağlamda Nusinersen ile beraberce Risdiplam aktif fiil maddeli ilaç ve Zolgensma isminde ilaçlarla ait hepsi veriler de izlenmektedir. Bu tedavilerin üçü de jen sürekli tedavilerdir. Her üç tedavinin de birbirlerine üstünlüğü gösterilememiştir. Bunlardan Risdiplam aktif fiil maddeli ilacın ülkemize girmesi düşüncesince mukteza kanuncu prosedürler ait şirket kabilinden tamamlanarak başvurusu yapılmıştır. Hastalarımıza eriyik şeklinde ağızcıl yolla ödeme imkanı da sunacak bu ilaçla ait ilmî veriler değerlendirilmiş, ait ilacın ruhsatlandırılması düşüncesince akıbet etaba gelinmiştir. Bilim kurulumuzca meydana getirilen bugünkü toplantımızda ilacın ne biçimde hazırlanıp, hastalarımıza kesinlikle ulaştırılacağına genişliğinde esenlik sistemimizin hesabına sakıt hepsi detaylar titizce değerlendirilmiştir. Bu ilaçla ait izin periyodunu gelecek günlerde sonuçlandırmış olacağız. Bu ilacın etkinliği aşina Nusinersen tedavisinin uygulanmasının kuvvet bulunduğu hastalar düşüncesince alternatif namına sunulmasına değişmeyen verilmiştir. Ülke verileri arttıkça Bilim Kurulu kabilinden yürütüm esasları baştan gözden geçirilecektir” dedi.

“SMA iane kampanyalarının hiçbirisine Sağlık Bakanlığı namına tasdik vermediğimizin bilinmesini isteriz”
Üçüncü alternatif namına tanıdık Zolgensma tedavisi hesabına endişeler bulunduğunu fakat yurtdışında birtakım hekimler kabilinden uygulandığını tabir fail Koca, şunları kaydetti:

“Ayrıca hastalarımız düşüncesince üçüncü alternatif bulunan Zolgensma tedavisi ile ait hepsi ilmî verileri ve gelişimleri yakından strateji ediyoruz. Daha evvela de tabir edilmiş bulunduğu üzere, Bakanlığımız düşüncesince esasi bulunan Bilim Kurullarımızın değerlendirmesi ve hastalarımızın küresel aktörlerin vereceği zararlardan korunmasıdır. Bu açıdan ismi sabık ilaçla ait icap ilmî veriler, gerekse hastalar hesabına icraat dair ağır çekinceler oluşmuştur. İlacın ABD Birleşik Devletlerinde ruhsatlandırılmasına esasi yapılanma fail kontrol edin sonuçlarında tutarsızlıklar görülerek bu verilerin arazi almış bulunduğu ilmî neşriyat baş döndürücü prestijli yanında ilmî dergiden kaldırılmak durumunda kalmıştır. Etkisiz bulunduğu açık açık aşina teneffüs aletine basıcı Tip 1 ve birtakım Tip 2 hastalar ile semptomları müterakki çocuklara, ailelerinin hayalleri ile oynanması pahasına, taşınmazlar haricinde birtakım hekimler kabilinden mahsus birtakım devletlerde ilaç uygulamaları yapılmaktadır. Bu noktada vatanımızda doğan değme SMA'lı bebeğin etkinliği aşina yanında tedaviyi aldığını ve meydana getirilen SMA iane kampanyalarının hiçbirisine Sağlık Bakanlığı namına tasdik vermediğimizin bilinmesini isteriz. Zolgensma tedavisinin semptomlu hastalara kâr göstermediği bilinmektedir. Ancak belirti gösteren, ayrıca cihaza ilişkin ve tedaviden tek kâr görmeyecek bu hastalar düşüncesince bile kampanyalar yapılmaktadır. Hatta onayımız dışında, bu cins kampanyalarla taşınmazlar dışına götürülerek Zolgensma tedavisi düzlük ve kazanım görmeyince gine Nusinersen tedavisine sürdürmek düşüncesince Bakanlığımıza müracaat meydana getirilen baş döndürücü sayıda bebeğimiz mevcuttur. Tüm bu tabloya karşın hastalarımıza ek yanında kâr sağlayabileceği ihtimalini cezaevi gerisi etmemek düşüncesince ait şirket yetkilileri ile ülkemize ilacın girişi düşüncesince kanuncu yanında başvuruları olmamasına karşın görüşülmüş ve ilmî kanıtları gerçekleştirme edilerek Bilim Kurulumuza bu veriler baştan sunulmuştur. Bilim Kurulumuzca meydana getirilen değerlendirmede Zolgensma isminde ilaçla tedavinin gayrı tedavilere üstünlüğünü yayınlayan mukayeseli yanında ilmî çalışmanın halen olmadığı görülmüştür. Ayrıca Avrupa İlaç Ajansı Zolgensma tedavisinde ortaya çıkan taraf etkisinde bırakır hasebiyle 12 aydan şişman küçüklere DOĞRU vakitte kısıtlılık getirmiştir. Bu boyut Bilim Kurulumuz kabilinden yakından strateji edilmektedir. Ancak, Zolgensma isminde ilacın 0-6 hafta yenidoğan taramasından mevrut semptomu sıfır SMA Tip 1 bebekler üstünde gayrı ilaçlara benzeşim etkinliği bulunduğunu yayınlayan akıbet 5 ay içinde gösterilen icraat bulunmaktadır. Yeni yanında tetkik yapılması düşüncesince ait firmadan adalet dirim verileri istem edilerek acemi yanında yorum yapılmasının makul olabileceği düşünülmüştür. SMA Bilim Kurulumuz en çelimsiz müddette bu değerlendirmeyi yapacaktır.”

“Risdiplam izin müracaatını yapmış ve akıbet etaba gelmiştir. Zolgensma ise ruhsatlandırmaya esasi tek teşebbüste bulunmamıştır”

Risdiplam'ın ruhsatlandırma işlemlerinde sona yaklaştığını ve ruhsatlandırmanın önemi vurgulayan Koca, “SMA tedavisinde dünyada geçer not üç ilaçtan Nusinersen vatanımızda ruhsatlandırılmış, Risdiplam izin müracaatını yapmış ve akıbet etaba gelmiştir. Zolgensma ise ruhsatlandırmaya esasi tek teşebbüste bulunmamıştır. Tedavinin izlenebilir ve emin uygulaması açısından ruhsatlandırma akıbet aşama önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Umudun suistimaline şimdiye genişliğinde müsaade vermediğimiz bakımevi artık da müsaade vermeyeceğiz”

SMA hastaları düşüncesince realist ve ticari amaçlara maşa edilmeden esenlik hizmeti düşüncesince çalıştıklarını tabir fail Bakan Koca, açıklamasını şöyleki tamamladı:
“SMA hastalarımız ve aileleri düşüncesince realist beklentilere mebni esenlik hizmeti ve bakımını, ölçün görev kurallarına uyarak en yukarı kurda sürdürmeyi hedefliyoruz. Özellikle göstermek isteriz ki, umudun suistimaline şimdiye genişliğinde müsaade vermediğimiz bakımevi artık da müsaade vermeyeceğiz. Ailelerimizin umudunun ticari amaçlara maşa edilmesine isteme göstermeyeceğiz. Daha evvela evlatlarımızın denek namına kullanılmasına müsaade vermeyeceğimizi bildirme etmiştik. Bu konumumuzu koruduğumuzun bilinmesini isteriz. Ancak ilmî kanıtla etkinliği tanıt edilmiş değme tedavi düşüncesince ise müstelzim kolaylığı sağlamaya hazırız.”

Musa Enes Aksakal
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler