USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Skolyoz kız çocuklarında erkeklere göre 4 kat daha çok görülüyor'

Skolyozun kız çocuklarında erkeklere göre 4 kat daha aşırı görüldüğüne yer veren Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif Çaçan, “Bir eğriliğin skolyoz olabilmesi düşüncesince minimum 10 etap ve üstünde olması gerekir. İlk tanıda gözyaşı ne genişliğinde önemsiz ve çarpıklık n

'Skolyoz kız çocuklarında erkeklere göre 4 kat daha çok görülüyor'
18-08-2022 15:04

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif Çaçan, skolyoz rahatsızlığı karşı bilgiler verdi. Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif Çaçan, omurgaya önden bakılınca ortak çizelge kabilinden düzlem olması icap ettiğini belirterek, “Önden bakılınca yana akıllıcasına gelişen esas eğriliklerine skolyoz denir. Bir eğriliğin skolyoz olabilmesi düşüncesince minimum 10 etap ve üstünde olması gerekir. Skolyozda yana akıllıcasına eğriliğin indinde yer değiştirme da doğar şu demek oluyor ki esas özlük çevresinde döner. Bu da döş kafesinde asimetriye münasebet olur. Skolyozdaki en ehemmiyetli sorunlardan bir tanesi eğriliğin ilerleyen olmasıdır. İlk tanıda gözyaşı ne genişliğinde önemsiz ve çarpıklık ne genişliğinde büyükse tekâmül ihtimali o genişliğinde büyüktür” sanarak konuştu.

"Yanlış çanta kullanmak esas eğriliğine münasebet olur"
Dr. Öğr. Üyesi Çaçan, umumi manada dü yüz skolyozun olduğuna ayraç ederek şu şekilde bitmeme etti: "İlk adına strüktürel sıfır skolyozda omurganın yapısında rastgele ortak dava yoktur, eğriliğe münasebet bulunan bambaşka ortak dava vardır. Sorunlar ortada dikel fıtığı, yegâne cepheli dip kısalığı, kural mafsal sorunları, ur ve hata çanta transfer kabilinden ahval vardır. Eğriliğe faktör bulunan gidişat otama edildiğinde çarpıklık de düzelir. Yapısal bulunan skolyozu inceleyecek olursak; omurganın yapısında (kemik, mafsal ve kas) bozuk para mevcuttur. Eğrilik kalıcıdır, salah görülmez. Yapısal skolyozu umumi adına 3 tipe ayırabiliriz. İlk adına konjenital skolyoz şu demek oluyor ki anadan doğma bulunan skolyozda bir fazla fazla kez ağırbaşlı ortak çarpıklık yalan konusudur. Buna gebelikte tahsil edilen ortak ilaç, ışınım münasebet olabildiği kabilinden kalıtım bilimi bozuk para yada folik hamız eksikliği de münasebet olabilir. İkinci skolyoz tipi ise nöromüsküler skolyozdur. Omurgayı dengede markajcı kaslardaki iğbirar kararı omurganın eğrilmesi ile doğar ve çabuk ilerler. Son skolyoz tipi de idiopatik skolyozdur. En kalın tanıdık skolyoz tipidir, toplumda yüzdelik 80 ila 90 oranında görülmekte ancak nedeni mahsus değildir. Diğer mümkün sebeplerin dışlanmasıyla teşhis konur. Bu eğrilikler daha aşırı ergenlikten önceki adım atar ve ilerleyicidir. Kız çocuklarında erkeklere göre 4 kat daha fazla fazla görülür."

"Göğüste oluşan asimetri ile kendini mahsus eder"
Doğru teşhis düşüncesince omurganın tamamına röntgen çekilmesi gerektiğine uyanıklık çekici Doç. Dr. Çaçan, “Genellikle göğüste asimetri oluşur, art yandan omurgaya bakılınca ortak çiğin diğerine nazaran daha ceninisakıt durur. Bir taraftaki kürek kemiği daha belirgindir ve dikel kuşağında asimetri görülür. Sırttaki asimetri ad öne eğildiğinde daha da belirginleşir ve eğriliğin büyüklüğü röntgen üstünde meydana getirilen ölçümlerle belirlenir. Ölçümlere göre skolyozun ne yüz bulunduğu anlaşılarak teşhis konulur. Hastanın ergenlikten sonraları kuru sisteminin olgunlaşmasıyla beraberce ilerlemesi durur” ifadelerini kullandı.

"Eğriliğin ilerlemesini gevşetmek düşüncesince lastik kullanın"
Doç. Dr. Mehmet Akif Çaçan, skolyoz tedavisinin insana hususi planlandığını tabir ederek şu detayları verdi: "Skolyoz tedavisi eğriliğin tipine, ebatlarına ve hastanın yaşına göre tahavvül gösterir. Günümüzde skolyoz tedavisinde cerrahi dışı ve cerrahi yollar kullanılır. Cerrahi sıfır yollar daha aşırı çarpıklık miktarı az bulunan hastalarda eğriliğin ilerlemesini gevşetmek üzere kullanılır. Bunlar ortada en mühimleri lastik ve egzersizdir. En kalın tanıdık idiopatik skolyozda 20 derecenin altındaki eğrilikler bir fazla fazla devir elden izlem edilir. Daha şişman ve tekâmül riski bulunan eğriliklerde lastik kullanılır. 40 derecenin üstündeki eğrilikler bir fazla fazla kez cerrahi ile otama edilir. Konjenital şu demek oluyor ki anadan doğma oluşan skolyozda bir fazla fazla devir cerrahi otama gerekir. Cerrahide de füzyonlu yada füzyonsuz yollar bulunan olup bunlar da hastanın ihtiyacına göre uygulanır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler