USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Şiddet yatkın rical terapiyle 'sağlıklı ve hürmetkâr davranış'a yönlendiriliyor

Bartın Üniversitesi ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğiyle yaşama geçirilen TÜBİTAK destekli projeyle, karı içi şiddetin önlenmesi amaçlanıyor.

Şiddet yatkın rical terapiyle 'sağlıklı ve hürmetkâr davranış'a yönlendiriliyor
18-03-2022 17:21
Bartın

Bartın'da karı içi şiddetin önlenmesine müteveccih yaşama geçirilen projeyle, şiddet yatkın beylere sağaltım verilerek davranışlarını değiştirmeleri hedefleniyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Bartın Üniversitesi ortada sabık sene kasımda, karı içi şiddetin azaltılmasına müteveccih "Sağlıklı ve Saygılı İlişkiler Programı" kapsamında tören düzeni imzalandı.

​​Bartın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Turhan'ın yürütücülüğünü meydana getirdiği proje, TÜBİTAK Kariyer Geliştirme Programı kapsamında destekleniyor.

Proje kapsamında karı içi şiddet davranışlarının azaltılmasına müteveccih araştırı ve icraat yapılacak.

Şiddet yatkın adamların "sağlıklı ve hürmetkâr davranış"a yönlendirilmesi hedeflenen kol çalışmalarına 6 hafta ilkin başlandı.

İbn Haldun Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefa Bulut'un danışmanlığında Bartın Sosyal Hizmet Merkezi Toplantı Salonu'nda 6 ay sürecek çalışmanın sonuçları, infaz kılavuzu biçimine getirilecek ve bunun başka kentlerde de yaşama geçirilmesi düşüncesince Bakanlıkla paylaşılacak.

"Gelecek nesillerin şiddet davranışlarının önüne de esbak olacağız"

Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Turhan, AA muhabirine, karı içinde şiddet uygulayıcı bireylere karı mahkemeleri eliyle ulaşarak onları terapiye çağırma ettiklerini söyledi.

Grup çalışmalarının bilirkişi psikolog, klinik ruh bilimci ve akademisyenlerle sürdürüldüğünü aktaran Turhan, şöyleki bitmeme etti:

"Kişilerin karşı ilkin çıkarlarını ayırt etmelerini gelmek istiyoruz. Şiddet uygulayıcı erkeklere, hınç kontrolü becerisi, enformasyon becericisi üzere sert aşırı modülden oluşan müşterek izlence uyguluyoruz. Tabii ki bu da emeksiz olmuyor. Davranış değişimi, toy müşterek şeyleri ayırt etmek, bunu anlamlandırabilmek, dâhilî açıdan iç nezaret kazanımı hacısı hocası düşüncesince zor olsa gerek ve devir alır. Bir tutum değişiminden konuşmak düşüncesince şimdi etraflıca devir dilimlerine ihtiyacımız var. Bu açıdan tığ hınç kontrolü sorunu bulunan insanlara da erişmek istiyoruz."

Turhan, gerekseme yerinde karı içi koşa terapisi de vermeye çalıştıklarını belirtti.

Olumlu dönüşler aldıklarını dile getiren Turhan, "Bireylerden 'Şunu yaptığım düşüncesince üzüldüm.', 'Bunu yapmamam gerekiyordu.' halinde art dönüşler alıyoruz. Yine şiddet mağdurları da eşlerine 'Gittiğin toprak ne güzelmiş, bak faydası oluyor.' diyor. Bir koca katılımcımız, 'Bu tekniği deneseydim ilişkim aşırı ayrımlı olabilirdi.' demişti. Bunlar bizim düşüncesince aşırı dobra art bildirimler. Biz müşterek şeylerin değişebileceğine inanıyoruz." niteleyerek konuştu.

Turhan, erkeklerle bitirdikleri görüşmelerde birçoğunun eskiden ailesinde şiddete mağruz kaldığını gördüklerini aktararak, "Bir koca eskiden ailesinde şiddet görmüşse bunu kişi eşine de uygulayabiliyor. Bu açıdan çalışmamız aşırı ciddi müşterek noktada. Şu andaki grubumuzun hepsinin evladı var. Bu bireyleri tutum değişikliğine, sağlıklı, hürmetkâr davranışlara yönlendirebilirsek evlatları da bunu gözlemleyecek. Doğal kendisine doğacak nesillerin beklenen şiddet davranışlarının önüne de esbak olacağız." ifadelerini kullandı.

"Belki de ülkede karşı el olacak halde faille çalışıyoruz"

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Deniz Yılmaz da projenin, koruyuculuğun ötesinde engelleyici müşterek emek vermek olacağını belirterek, "Sorunu halının dibine süpürmeden şiddet göreni rehabilite ederiz lakin müşterek şimdi şiddet vakaları olmasın niteleyerek faillerle de müşterek araya geliyoruz. Bakanlığımızın onayıyla ihtimal de ülkede karşı el olacak halde faille çalışıyoruz." dedi.

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise projenin mevzuya dikkatleri incizap noktasında iri ehemmiyet taşıdığını, karı içi hızlı ilmî kendisine uğraş edeceklerini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler