USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sıcak yazları beslenme tiyoları

Yaz aylarında hararet ve rutubet artışına ilişkin yerine gövde ısısının arttığını tamlayan Diyetisyeni Hande Güngör, yükselen gövde ısısı akıl ve öteki dirimsel organlarda hasara defa açabileceğini söyledi.

Sıcak yazları beslenme tiyoları
17-07-2022 10:04

Metabolizma terleme ile cisim ısısını dengede tutulmaya çalışsa da, baş döndürücü sıcaklarda çabucak terleyerek cisim ısısı dengede tutulamayacağını anlatım fail Medicana Bursa Hastanesi Diyetisyeni Hande Güngör, "Ayrıca şişmanlık, rastgele ortak hastalığa ilişkin efdal ateş, baş döndürücü nakit kaybı (dehidratasyon), önsezi hastalığı, can ve asap hastalığı, içki ve narkotik konu kullanması ile otama hedefli kimi ilaçların (tansiyon düşürücüler, gereklilik söktürücüler gibi) kullanması da yunak havalarda terlemeyi etkileyen başka faktörlerdendir. Bu kabil hallerde yükselen cisim ısısı bellek ve başka dirimlik organlarda hasara defa açabilir. Sıcak havalarda metabolizmanın ahenk becerisini arttırmanın en ehemmiyetli yollarından birisi beslenmedir. Özellikle yağışsızlık hissi olmasa güçlü gelişigüzel gündüz minimum 12-14 bardak (su bardağı) nakit tüketilmelidir. Kafein, içki ve ortak tomar oranda diyabet hastalığı içeren içecekler vücuttan henüz ortak tomar nakit yitirilmesine defa açmış olduğu düşüncesince tüketilmemelidir. Sıvı alımında su soğurmak asal olmakla beraber, su dışı nakit alımında kahve, çay, lezzetli ve gazlı içecekler kabil kafein içeren içecekler namına de süt, semere suyu, ıhlamur ve kuşburnu kabil nebat çayları, semere ve göveri suları, basit eroin suyu yeğleme edilmelidir. Eğer hekim kabilinden nakit alımı kısıtlı yahut gereklilik söktürücü derman kullanılması bahis konusu ise ilişik doktora dolaşmak gerekir" dedi.

Terleme ile küsurat nakit ve mineral kaybının önlenmesi düşüncesince gelişigüzel zamankinden henüz ortak tomar miktarlarda nakit ve mineral katılması icap ettiğini tamlayan Diyetisyeni Hande Güngör, "Terlemeyle sodyum, kalsiyum, potasyum ve magnezyum kabil mineraller şişman seviyede kaybedilir. Mineral kayıplarının önüne devrolmak düşüncesince peynir, zeytin, kuruyemiş kabil sodyum kaynaklarından, yumurta, motorin ve motorin ürünleri ve derin yeşil yapraklı sebzeler kabil kalsiyum kaynaklarından, muz, pazı, patates, ve baklagiller kabil potasyum kaynaklarından, mükemmel tahıllar, badem, havuç, hurma, gündüz çiçeği ve muz kabil potasyum kaynaklarından ensesi kalın nemalanmak gerekir. Su payı yüksek, mevsimine akıllıca göveri ve meyvelerden dayanak alınmalıdır. Yaz mevsimde öne çıkan su karışımından ensesi kalın salatalık, marul, kabak, kavun, karpuz, limon, ananas, çilek, üzüm kabil yiyeceklerin jale tüketimi nakit ihtiyacının karşılanmasını destekler. Mide kramplarına etmen olabildiği düşüncesince ortak tomar antipatik ve buzlu içecekler yeğleme edilmemelidir. Bu kabil besinler tüketilecekse aheste ve ıvır zıvır porsiyonda tüketilebilir. Vücut direncini bırakmak ve bünyenin kifayetli oranda vitamin ve mineral almasını iletmek düşüncesince gani oranda göveri ve semere tüketilmelidir. Tüm göveri ve meyvelerin dobra yıkanması besin güvenliği açısından ehemmiyet taşır. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde nebati nakit yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve sızgıt namına haşlama, ızgara, öz suyunda yahut az suda pişirme kabil mıhlı pişirme şekilleri uygulanmalıdır. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, acele aksaklık riski bulunan besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi evrelerinde hıfzıssıhha kurallarına ilgi gösterilmelidir. Gıda zehirlenmelerinin önüne devrolmak düşüncesince nebati bazlı beslenme yeğleme edilmelidir. Sıcak yazları bu beslenme önerilerine ilgi göstererek mıhlı ortak yaz geçirilebilir" niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler