USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Sarı nokta hastalığında 55 yaş üzeri kişiler en riskli grupta'

Göz Hastalıkları ve Retina Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, “Retinamızın merkezi bulunan makula kısaca soluk nokta, gözün gerisinde bulunmakta ve retinanın en incitici düşünce merkezidir. Makula dejenerasyonu hoşnutluk ilişkin yerine ortaya çıkan, çoğu kez 55 yaş ?

'Sarı nokta hastalığında 55 yaş üzeri kişiler en riskli grupta'
05-01-2023 09:06

Özellikle 55 yaş üzeri kesimi yıldırma fail makula dejenerasyonu yahut ahali arasındaki adıyla soluk nokta hastalığı yüzdelik 80 oranında fikir yitirilmesine minval açabiliyor. Hastalığın daim ilerleyici beraberinde yapıda bulunduğunu tamlayan Göz Hastalıkları ve Retina Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, “Sarı nokta hastalığının ilerlediği hallerde tedavi, temelli bir hale sabık bozukluğu fakat azaltabilmektedir” ifadelerini kullandı. Erken aşamada nice hastada belirtiler üstelik görülmezken, hastalığın ati aşamalarında yaşadıkları rüyet kaybı nedeniyle hastaların yanlarında refakatçi yapılmaksızın evlerinden bile çıkamaz bir hale geldiklerini de hatırlatan Prof. Dr. Göçgil, rutin menfez kontrollerinin aksatılmaması çağrısında bulundu.

Prof. Dr. Göçgil, “Retinanın en kesin gören bölgesi bulunan soluk nokta dalında görmemizi etkileyen katı aşırı dert ortaya çıkabiliyor. Bu hastalıklardan en özen çekenlerin başlangıcında ise hoşnutluk ilişkin makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) geliyor. Genetik faktörlerin yanı esna 55 yaş sonrası şahıslarda sigara kullanımı, kontrolsüz hipertansiyon ve şeker hastalığı ile ehliyetsiz beslenme, mor ötesi ışığa sunulan kalma kabilinden çevresel faktörler de hastalığa yakalanmada ehemmiyetli etkenler namına karşımıza çıkıyor” dedi.

“55 yaş üstü şahıslarda münteşir tanıdık beraberinde hastalık”

Sarı nokta hastalığının (Yaşa ilişkin makula dejenerasyonu) değişik şahıslarda değişik belirtilerle ortaya çıkabildiğini tamlayan Prof. Dr. Göçgil, “Retinamızın merkezi bulunan makula doğrusu soluk nokta, gözün peşinde bulunmaktadır ve retinanın en acı fikir merkezidir. Makula dejenerasyonu hoşnutluk ilişkin namına ortaya çıkan, çoğu defa 55 yaş üstü şahıslarda tanıdık ve ilerleyici yaşla sıklığı artan, kalın tanıdık beraberinde menfez hastalığıdır. Belirtiler aksi taktirde teşhisin yapılması çetince olabilir, beraberinde menfez görmede dava yaşarken başka menfez senelerce alışılagelen işlevine bitmeme edebilir. Her dü menfez de etkilendiğinde merkezi rüyet kaybı şimdi acele ayırt edilmektedir” açıklamasında bulundu.

"Kontrolsüz şeker hastalığı ve hipertansiyon soluk nokta hastalığını hızlandırabiliyor”

Makula yahut soluk noktadaki hücrelerin aklık çalışmadığında, rüyet alanımızın merkezinde sıklık yahut ziyasız düzlük oluştuğunu tamlayan Prof. Dr. Göçgil, “Bir sahife üstünde kayıtlı kelimelerin bulanıklaşması, düzlem çizgilerin eğrilmiş, soysuz kabilinden görülmesi yahut rüyet dalının merkezinde yağız veya boz nokta yahut ıvır zıvır sahaların oluşması baş belirtilerindendir. Hastalığın belirtileri önceki evvela beraberinde flaş başlayabilir; fakat başka menfez dobra vaziyette olduğunda ve dü gözle bakılınca bu belirtiler ayırt edilmeyebilir. Diğer flaş de belirtiler ortaya çıkmaya başlayınca rüyet fonksiyonu bundan sonradan aksi biçimde etkilenmeye adım atar ve hasta bu halden huzursuz olur. Kontrolsüz şeker hastalığı ve kimi ilaçlar, kolesterin yüksekliği, aşırı kiloluluk ve hipertansiyonun varlığı da soluk noktadaki dejenerasyonu hızlandırabilir” dedi.

“Hastalar yanlarında refaketçi yapılmaksızın evlerinden çıkamaz bir hale geliyor”

Sarı nokta hastalığının ağır beraberinde dert bulunduğunu ve rutin menfez kontrolünün hastalığın ilerlemesinin önlenmesinde şişman ciddiyete eş bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Göçgil, “Her hastalıkta bulunduğu kabilinden rutin menfez kontrolümüzü aksatmamamız gerekiyor. Sarı nokta hastalığı önlenmediği taktirde ağır rüyet kayıpları ile sonuçlanabiliyor. Her dü flaş ati basamak soluk nokta hastalığı mevcut hastalar, yaşadıkları rüyet kaybı nedeniyle yanlarında refakatçi yapılmaksızın evlerinden çıkamaz bir hale geliyor, gördükleri şahısların yüzlerini tanıyamıyor, kıraat ve yuvarlak fonksiyonlarını maatteessüf yitiriyorlar” biçiminde konuştu.

“Hastalığın ansızın gelişen tipi yüzdelik 80 rüyet yitirilmesine etken olabiliyor”

Hastalığın döşenmemiş ve yaş insan kazanmak kıl payı dü tipi bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Göçgil, “Görme esasen aşırı ehemmiyetli beraberinde işlem. Göze herhangi beraberinde erke ulaştığında ağ tabaka uyarılıyor ve erke algısı düşüncesince gelişen reaksiyonlar kararında beraberinde kadro atılmış maddeler oluşuyor. Bu atılmış maddelerin temizlenmesi düşüncesince etkin hücrelerimiz var. Bu hücrelerde engebe başladığı devir atılmış maddeler ağ tabaka tabakamızız altında birikmeye başlıyor. Yaşa ilişkin makula dejenerasyonunun döşenmemiş ve yaş insan kazanmak kıl payı dü madun tipi var. En kalın tanıdık tipi, yüzdelik 90 kabilinden beraberinde kantite ile döşenmemiş tiptir. Hastalığın şimdi ağır ve derinlemesine müddette rüyet azalmasına minval açmış bulunduğu döşenmemiş insan dediğimiz durum, ağ tabaka tabakaları altında lipid, semiz materyalin birikmesiyle meydana gelmektedir. Kuru insan soluk nokta hastalığı ağır ilerler. Hastalığın acul gelişen ve ansızın rüyet kayıplarına etken bulunan yaş yahut neovasküler tipinde ise soluk nokta bölgesinde ağ tabaka altında kalıplı olmayan acemi damarlar gelişir. Yaş insan soluk nokta hastalığında, alışılagelen hallerde döşenmemiş olması müstelzim ağ tabaka tabakasında meydana mevrut likit birikimi yahut kanamalar gerçekleştiğinde hastada ansızın aşırı ağır sisli görme, bakmış bulunduğu bölgeleri mukavves rüyet kabilinden rahatsızlıklar gelişir. Bu tip, döşenmemiş tipe nispetle şimdi az (yüzde 10) görülmekle beraberce yüzdelik 80 oranında rüyet yitirilmesine etken olabilmektedir. Özellikle hastanın beraberinde gözünde yaş insan hoşnutluk ilişkin makula dejenerasyonu geliştiyse başka menfez de zarar altındadır. Bu tipte sistemik içki basıncında ansızın yükselmeler, sigara kullanması kabilinden sebepler yaş tipin hem evolüsyon dönemini bununla müşterek tedaviye cevabı aksi etkilemektedir” ifadelerini kullandı.

“Erken etaplarda nice hastada icmal görülmüyor”

Hastalığın meydana getirilen araştırmalara mucibince 75 yaş üstünde acı beraberinde biçimde çoğalma gösterdiğinin belirlendiğini tamlayan Prof. Dr. Göçgil, “75 yaş üstü şahıslarda hastalığa yakalanma riski 65 - 74 yaş aralığındaki insanlara mucibince üç kattan şimdi fazladır. Sarı nokta hastalığının er tanısı, karakteristik namına hastanın yaşı, ağ tabaka sağlık muayenesi bulguları ve fasile öyküsü incelenerek konulabilmektedir. Hastalığın er evrelerindeki nice hastada belirtilerin ayırt edilmemesinden çevre hastalar, fakat beraberinde tane yahut ikinci flaş görmede açıkça beraberinde eksilme hissettiklerinde sağlık muayenesi olmaktadırlar. Öte taraftan er aşamada titiz beraberinde menfez muayenesi ve ati görüntüleme tetkikleri ile tanılama ayırmak mümkündür” dedi.

“Sürekli ilerleyici beraberinde hastalık”

FSarı nokta hastalığının daim ilerleyici beraberinde dert bulunduğunu kail Prof. Dr. Göçgil, “Erken canlandırma düşüncesince risk grubu altındaki kişilerin, haftada beraberinde defa kullandıkları yaklaşan gözlükleri var ise onları taktıktan sonradan gözlerini elleriyle değişik kapayarak görmelerini karşılaştırmaları durumunda olur. Hastaların çıkarlarını strateji etmeleri için, verdiğimiz ve Amsler Kartı dediğimiz, bulmacalardaki kabilinden yağız parafin ıvır zıvır karelerden oluşan strateji kartlarının merkezindeki noktacığa odaklanarak, mukavves görme, ziyasız düzlük görüntüsü olup olmadığını herhangi beraberinde birim flaş değişik arama etmelerini önemsiyoruz. Bu hastanın kendisini strateji yöntemi; zira bu hastalıkla en ehemmiyetli mücadelelerin başlangıcında daim strateji gelmektedir. Eğer acemi beraberinde icmal ayırt edilirse devir kaybedilmeden menfez rahatsızlıkları uzmanına başvurulması gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Göçgil, hastalığın otama süreci ile ilgilendiren şöyleki konuştu:

“Kuru insan düşüncesince soluk noktada mevcut pigment, antioksidan vitamin ve minerallerle dayanaklık etmek tedavinin etkinliği derinlemesine seneler devam eden aşırı merkezli çalışmalarla gösterilmiş vaziyette ve kullanılıyor. Diğer sistemik rahatsızlıkların kontrollü takip edeni ve mor ötesi ışıktan korunma, sigara içilmemesi de başkaca önemli. Yaş insan soluk nokta hastalığının tedavisinde, acemi damarlanmaların gelişimini ve likit sızmasını baskılayan anti VEGF sansasyonel ilaçlar, menfez içerisine iğne biçiminde uygulanıyor ve mahsus aralıklarla tekrarlanması gerekiyor. Özellikle er tanılama konarak, dert ilerlemeden uygulandığında, bu tedaviler görmeyi artırıp, rüyet kaybını engelliyor, mukavves görmeyi şişman miktarda düzeltiyor ve hastanın günce aktivitelerini yapabilmesini sağlıyor. Öte yandan, hastalığın ilerlediği durumlarda, temelli hasar oluştuğunda yahut soluk noktada açık beraberinde endüstrisi kapladığında otama sansasyonel olsa da, rüyet kaybını fakat azaltabiliyor. Yine kimi eşsiz durumlarda, hastaya damardan hususi beraberinde derman verilerek, hemen kalıplı olmayan damarları etkileyen ve ağ tabaka hücrelerinde hasar yapmayan değişik beraberinde lazer tedavisi bulunan fotodinamik otama (PDT) de enjeksiyonlarla beraberce uygulanabilmektedir. Göz içerisine muteber anti VEGF derman namına acemi moleküller de beklenmektedir.

“Katarakt cerrahi müdahale öncesinde ne denli fikir kazanılacağı belirleme edilebiliyor”

Yaş insan satış nokta hastalığı var ise iğne tedavileriyle boyut arama dibine alınana denli akbasma ameliyatını uygulanmamaktadır. Kuru insan soluk nokta rahatsızlığına akbasma da zevcelik ettiğinde menfez içerisine yerleştirilecek adese yahut kontak kontak lens beraberinde tane odaklı yeğleme edilmelidir. Akıllı kontak kontak lens adıyla da tanıdık üç odaklı mercekler ile bu hastalarda cerrahi müdahale hemen sonra fon kalitesi bağan kalmaktadır. Çok ati beraberinde rüyet kaybı olduğunda ise, ağ tabaka üstüne sakıt görüntünün büyütülmesi yüz hastanın şimdi dobra görmesine araştırma görevlisi olabilecek hususi mercekler de kullanılabilir. Bu mercekler düşüncesince cerrahi müdahale öncesinde ön tecrübe (simülasyon) yapılmakta ve hastanın cerrahi müdahale sonrası rüyet kapasitesinde manalı beraberinde çoğalma sağlanıyorsa bu mercekler planlanmaktadır.”
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler