USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Salgınlar, 4 gün ila 4 haftalık sürelerde ortaya çıkabilir'

Deprem dalında oluşabilecek müstevli emraz ile ait uyarılarda mevcut Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bulaşıcılığı faziletli bulunan rahatsızlıkların 4 gün ile 4 haftalık süre süresince ortaya çıkabileceğini belirterek alınabilecek önlemler k

'Salgınlar, 4 gün ila 4 haftalık sürelerde ortaya çıkabilir'
17-02-2023 11:09

Deprem sonrası depremzedeler demin de mütebaki enfeksiyon rahatsızlıkları fazladan müstevli riski ile dirlik karşıya. Çadır ve taşımalık şehir üzere açılan şişko dirim sahalarında da bu rahatsızlıkların hızlıca yayımlanma ihtimali yüksek. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bulaşıcılığı efdal enfeksiyon hastalıklarının sarsıntı sonrası 4 gün ile 4 haftalık süre süresince ortaya çıkabileceğini söyledi. Şerefhanoğlu, başkaca alanda birtakım enfeksiyon hastalıklarının sıklığında artma yaşandığına nazarıitibar çekerek, bulunan koşullarda alınabilecek önlemler üzerine bilgelik verdi.

Salgınları önlemede, şişko dirim alanlarının planlaması önemli

Öncelikle şişelenmiş suların gerçekleştirme edilmesi, iri abdest ve çöplerin akıllıca koşullarda kaldırılmış edilmesinin kayıt bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, alanda en şişman riskin, ferdî tuvaletlerin ehliyetli olmamasından kaynaklandığını dile getirerek, gezgin tuvaletlerin sayısının artırılması icap ettiğini söyledi. Kuru besin ve konserve gıdaların kullanılmasının, yemeklerin merkezi kendisine hazırlanmasının, herhangi müşterek ailenin değişik kemirmek hazırlamasına müsaade verilmemesi icap ettiğinin altını çizen Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, “Mümkünse adam başı 4 ila 5.5 m2 olacak biçimde iskân planlamasına hizmet gösterilmeli. Kalabalık yerleşmenin önlenmesi düşüncesince müşterek tomar sayıda korunma noktayı sağlanmalı. Barınacak çadır, otel, konteyner, konukevi sayılarının artırılması aşkın önemli” niteleyerek şişko dirim sahalarında nazarıitibar edileceklere değindi. Kıvanç Şerefhanoğlu başkaca alana iane gönderecek vatandaşlara da seslenerek, ferah oranda eldiven, maske, dezenfektan sabun üzere ferdî koruyan ve hıfzıssıhha eşyalara evleviyet verilmesini haber mektubu etti. Salgın rahatsızlıkların yayılmasında çarpıcı bulunan ispati ve kemirgenlerle de başkaca uğraşmak icap ettiğini kail Dr.Şerefhanoğlu, ispati öldüren ve kovucu ilaçlar bulundurulması, kemirgenlerin arama edilmesi, şişko dirim sahalarında mukteza ilaçlamaların yapılmasını ehemmiyet bildirme ettiğini ve afiyet ekiplerine de aşkın iş düştüğüne kaydetti. Şerefhanoğlu; “Depremzedelerde meydana mevrut enfeksiyonların afiyet ekiplerince izlem edilmesi ve çabucak otama edilmesi dirimsel ehemmiyet taşıyor” dedi.

“Depremzedeler ortada ince ağrı artıyor"

Depremzedeler ortada görülme sıklığı mütebaki vereme nazarıitibar çekici Kıvanç Şerefhanoğlu, çirkin dirim şartları, aşkın cıvıl cıvıl yerleşme, aşkın kırıklık ve stres, tanıda müşkülat depremzedeler ortada ince ağrı rahatsızlığı riskini artığına ve başta ıvır zıvır çocuklar, yaşlılar, vakayiname rahatsızlığı olanların riziko altında bulunduğunu belirtti. Şerefhanoğlu, sarsıntı sonra çoğunlukla tanıdık başka enfeksiyon rahatsızlıkları üzerine da bilgelik verdi.

Solunum yolu ve besin kaynaklı hastalıklara dikkat

Bölgede oluşabilecek teneffüs yolu rahatsızlıkları üzerine mütekellim Dr. Kıvanç Şereafhanoğlu; “Nezle, grip, sinüzit, yutak iltihabı ve zatüre sarsıntı sonrası çoğunlukla görülür. Depremden etkilenen insanların havalandırması ehliyetsiz ortamlarda cıvıl cıvıl koşullarda yaşaması bu teneffüs yolu enfeksiyonlarına döşeme hazırlamaktadır” dedi. Ayrıca su ve besin kaynaklı emraz görülebileceğine de yer veren Dr. Şerefhanoğlu; “Su-gıda kaynaklı enfeksiyonlar su ve gıdaların insanoğlu yahut efsanevi dışkılarından olup biten patojenler (virüs, bakteri, parazit) ile kirlenmesi ile meydana gelir. İshal, dizanteri, bulantı kusmalar, sarılık A ve E sarsıntı sonrası sıklığı mütebaki su-gıda kaynaklı enfeksiyonlardır. Sıcak hava, bembeyaz suya ulaşımdaki yetersizlikler, gıdaların akıllıca koşullarda saklanamaması (buzdolabı olmaması gibi) ve lağım döşemi ast yapısının bozulması bu enfeksiyonlara döşeme hazırlamakta ve salgınlara defa açabilmektedir. Bu hastalarda cır cır ve dizanteriye çoğunlukla şigella, salmonella, giardia, kolera ve rotavirüs, hepatitlere de sarılık A ve E virüsleri niçin olmaktadır” halinde konuştu.

“Hijyen şartlarının bozulması afiyet problemi oluşturabilir”

Bölgece keçe kentlerin ve korunma alanlarının temizliği sağlanmağıdı biçimde oluşabilecek emraz üzerine da bilgiler verici Kıvanç Şerafhanoğlu; “Vektör kaynaklı enfeksiyonlar müşterek sivrisinek, sinek, sakırga yahut akar üzere müşterek artrapodun ısırması ile bulaşıcı enfeksiyonlardır. Tifüs, sıtma, maşrık çıbanı bu enfeksiyonlar ortada önde gelmektedir. Altyapının bozulması, sıçan üzere kemirgen nüfustaki artışlar en ehemmiyetli esbap ortada toprak almaktadır” ifadesini kullandı. Bölgede görülebilecek başka müşterek çor türünün de cilt ve çıban kaynaklı emraz olabileceğine aksan eden Şerefhanoğlu; “Deri ve çıban enfeksiyonları depremde meydana mevrut bedenin yaralanma ve sarsıntı sahalarında meydana gelir. Bu enfeksiyonlarda çoğunlukla türlü bakteriler niçin olur. Yara enfeksiyonları ağırbaşlı seyredebilir, aza ve dirilik kayıplarına niçin olabilir. Tetanoz, gazlı gangren sarsıntı yaralanmalarına sunulan mütebaki şahıslar düşüncesince ehemmiyetli müşterek tehdittir. Uyuz da hıfzıssıhha şartlarının bozulması ve cıvıl cıvıl dirim dolayısıyla salgınlara defa açabilmekte ve ehemmiyetli müşterek afiyet problemi oluşturmaktadır” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler