USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Sağlık mensupları 6 ayda bir psikolojik denetimden geçilmeli'

İstanbul'da hususi bir hastanede dip bakımda yatan buğulu bir hanıma çirkin iş ederken çekilen sahneler üstüne şifahane yönetimi deneyimi bulunan tedrisat görevlisi Seda Aşçı, keyif çalışanının 6 ayda bir psikolojik denetimden de geçilmesi icap ettiğini söyledi. Aşçı bire

'Sağlık mensupları 6 ayda bir psikolojik denetimden geçilmeli'
06-10-2022 16:00
İstanbul'da esbak hususi bir hastanenin derin bakımında çekilen görüntülerin ortaya çıkmasıyla fenomen tamamı diyar kabilinden reaksiyon ile karşılandı. Yoğun bakımda yatmakta bulunan nemli bir hanıma şifahane çalışanının biçimsiz davranışlarının görüldüğü videoteyp sonrası afiyet kurumunun tamamı faaliyetleri durdurulurken ayrımsız devir da mevzuyla ilgili 8 insan de gözaltına alındı.

“Görüntüler bildirme edilemez”

Tüm halkoyu kabilinden huzursuz olunan sahneler karşısında afiyet mensupları yerine da sıkıntı duyduklarını kail İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Ameliyat Hizmetleri Bölümü Öğretim Görevlisi ve şifahane yönetimi deneyimi bulunan Seda Aşçı görüntülerin bildirme edilemez bulunduğunu tabir etti. Seda Aşçı, “Dünkü görüntülere esasta biricik yandan bakılmaması gerekiyor. Bizler afiyet camiasından bulunan şahıslar yerine baş döndürücü üzgünüz. Çünkü baş döndürücü şişman emekle esasta ailelerimizden edim vererek özlük ailemiz denli gördüğümüz insanlara iş vererek bir işlev sunmaya çalışıyoruz. Bu boyut 3-5 ferdin meydana getirdiği iktisat şekliyle tamamı camiaya dünyalık edilmesi elhak düşünülemez. Fakat o hastanın ailesi, hastanede çalışan öteki personel, şifahane yönetimi şişman bir sıkıntı ile karşılıyor bunu. Kabul edilebilmektedir bir obje değil. O sebepten dolayı hepimiz ahlaki iktisat ve davranışlarımızı ön planda tutarga mesleksel bilgelik ve becerilerimizi kullanmamız gerekiyor. Aksi halde şahıslar bu meslekleri seçerken bunun farkında akıntı etmezlerse art dönüşü sıfır hatalarla karşılaşabiliriz” dedi.

“İlk amaç güven olmamalı”

Sağlık sektöründeki personelin düzentileme anlayışında hümanistlik felsefesinin esas alındığını hatırlatan ve bu tatlılıkla sistem seçiminde bulunulmasını icap ettiğini kail Seda Aşçı, “Tıbbın kurucusu yerine bildirme ettiğimiz Hipokrat'ın yemininde de izin ve sorumlulukları kötüye kullanmama, ayrımcılık yapmama denli kavramlar arazi alır. Bunun kararında vicdandan, ahlaktan ve etikten bahsedebiliriz. Bizler yetişek kurumları yerine sistem etiğini ve eğitimini bu mesleği seçen insanlara esas manada veriyoruz. Mezun olduktan sonraları da çalışmış oldukları kurumlarda sonsuz yerine denetlenerek bu eğitimler verilmekte. Fakat epeyce yetişek ve denetlemeye karşın illet hala vicdanı ve ahlaki sorunlarla karşılaşıyoruz. Aslında esas yerine buna beslemek lazım. İnsan hayatı düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli bir yerde bulunan afiyet sektörünün, bununla ait bulunan sistem grubunu seçen kişilerin, seçtiği mesleği baş döndürücü güzel tanıması gerekiyor ve önceki hedefinin güven yöneltmek olmaması gerekiyor. Burada ehemmiyetli bulunan obje içsel doyumun sağlanmasıdır” halinde konuştu.

“Önce resmî giysi değil vicdan elbiseleri giymeliler”

Sektörde mesleksel bilgelik ve becerilerin birlikte ahlaki iktisat ve davranışların da bir o denli ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Aşçı açıklamalarına şu halde bitmeme etti:

“Sağlık personellerinin ahlakiyat bilimi ilkeleri olması gerekmektedir. Bu etik, mesleğin kurallarını belirleyen tutumlardır aslında. Dünyanın neresinde olursa olsun halis muhlis sistem grupları ayrımsız iktisat ve davranışları gösterir. Sağlık personellerinin ahlakiyat bilimi prensiplerine bakılınca dokunca vermeme, en güzel ve en nitelikli halde işlev verme, hastanın insan haklarına ve mahremiyetine hürmet gösterilmesi prensibi arazi almaktadır. Aslında mesleksel bilgelik ve becerilerin birlikte ahlaki iktisat ve tavırlar şimdi ön plandadır. Bu dü anlam bir araya vardığında profesyonellikten bahsedebiliriz. Profesyonellik arttıkça hizmetin kalitesi de artar. Mesleği seçen şahısların önceki adımı attığında esasta üstlerine o üniformayı değil de vicdani elbiseleri giydiklerini bilmeleri gerekiyor. Vicdan bizim içsesimizdir ve sistem etiğimizin esas taşlarından bir tanesidir. Yoğun bakımlar da parasız bakımı açısından en ehemmiyetli yerlerden bir tanesidir. Çünkü hastalar kendilerine bakımda çıtırbom kalabiliyorlar. Bu sebepten dolayı bizim vicdan elbisemizi giydiğimiz esas yerlerden biridir.”

“6 ayda bir psikolojik bakı de yapılmalı”

Öncelikli yerine sistem seçiminin baş döndürücü güzel yapılmasını icap ettiğini ve afiyet sektöründe personellerinin herhangi bir 6 ayda bir fiziksel araştırma haricinde psikolojik yerine da denetlenmesinin bu davranışların önüne geçmede bariyer olabileceğini dile getiren Aşçı, “Sonuç yerine sistem seçiminde şahısların önceliğinin içsel havas olması lazım. Mesleği güzel tanımaları, izinli olduktan sonraları düzentileme hayatında da bu eğitimlerin sürekliliğinin olması ve teftiş mekanizmalarının çalışkan bir halde gösteriş alması gerekmektedir. Sağlık çalışanları, düzentileme ortamlarından ötürü tükenmişlik sendromunun en baş döndürücü görüldüğü sistem gruplarındandır. Özellikle derin bakım, ameliyathane denli gizli birimlerde çalışanların 6 ayda ve ya yılda 1 psikolojik manada değerlendirilmesinin yapılması gerekebilir. Çünkü sonsuz ayrımsız parasız grubuna verilen kalmak, iletişimin minimum ölçüde bulunduğu bölgelerde idman bu problemi şimdi da büyütmektedir. Yani personelin derneşik yerine özlük psikolojinin de değerlendirilmeye katılması gerekiyor” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

iha.com.tr üstündeki duyum ekspoze halinde yayınlanmaktadır. Haberin video, foto ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler