USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sağlık Bakanı Koca, Aydın'da tababet öğrencilerine seslendi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlıkta şiddet suçlarının alelade, cezalandırılmamış taksirat bulunduğu fikrinin yaygınlaşmasının sağlık personellerinin aleyhinde bulunduğunu ve bununla da savaşım edilmesi icap ettiğini bildirdi.

Sağlık Bakanı Koca, Aydın'da tababet öğrencilerine seslendi
27-04-2022 17:41
Aydın

Fahrettin Koca, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk Kongre Merkezi'nde planlı programda araştırma görevlisi hekimler ile tababet ve dişçilik fakültelerinde okuyan öğrencilerle birlikte araya geldi.

Bakan Koca, ismini Adnan Menderes'ten meydan üniversitede bulunmanın kendisini duygulandırdığını dile getirdi.

Menderes'in hücresinden alınıp ölüm cezası cezası cezası edileceği İmralı Adası'na götürülürken yürütüm gününden haberi olmadığını anlatım fail Koca, "Yolda nereye götürüldüğünü sordu. Uzun süredir marazlı bulunan Menderes'e 'Deniz Hastanesine gidiyoruz.' dediler. Menderes'in hakkında birlikte doktor olarak, bu detayı acıklı bulurum. Umutla yalanın bu karşılaşması, ölüme götürülüşün hastaneye gidişle gizlenmesi kaderin acayip birlikte tecellisi olmalı. Belki söz, çaresizlikten söylenmiş birlikte sözdü, bilemiyorum." sanarak konuştu.

Buraya gelmeden evvel yaptırdığı tetkikte asistanların nöbetlerde kullanılacak bulunan tatil odalarına gereksinimi bulunduğunu öğrendiğini aktaran Koca, maaşlardaki yetersizliklerin kere açmış bulunduğu neticelerden bir tanesi kendisine ilmî aktivitelerden mahrum kalma problemininin da bu tetkikte belirtildiğini, yenidoğan servisi ehliyetsiz kalmış bulunduğu düşüncesince marazlı sevkinin mübrem olmasının da asistanların şikayetleri ortada bulunduğunu öğrendiğini ve bu problemle şahsen ilgileneceğini dile getirdi.

"Bakanlığımın değme şiddet vakası özelinde verdiği savaşım bilinmiyor"

Geçen sene boşluk ayında Didim Devlet Hastanesinde aceleci servis hekimi Doğancan Kılıç'ın efkârlı birinin şiddetine uğradığını hatırlatan Koca, şu biçimde dedi:

"Tüm şiddet vakaları kabil bunun da üstünde kararlılıkla durmuş, ilkin başıboş bırakılan şüphelinin tutukluluğu düşüncesince lüzumlu bilim ve kanıt desteğinin sağlanmasına önayak olmuştuk. Bakanlığımın değme şiddet vakası özelinde yegâne on paralık verdiği savaşım yeteri kadar bilinmiyor. Türkiye'nin 81 ilinde, il sağlık müdürlerimin birer yardımcısı şiddet problemlerine erinç görevlendirilmiştir. Şiddet davaları avukatlarımızca izlem edilmektedir. Mağdur arkadaşlarımıza lüzumlu desteği vermeye çalışıyoruz. Değindiğim il köklü yapı, birlikte icra vekili yardımcımın koordinasyonunda bana bağlıdır. Sağlıkta şiddet olaylarının bulunan türel süreçleri yadırganmakta, bunlara atasözü verilememektedir. Süreçlerin doğruluk duygumuzu doygunluk etmediği baş döndürücü doğrudur. Fakat bu değerlendirmelerde bilim eksikliğine mebni vebal payları da var. Mevcut yasalar, olayların ehemmiyetli birlikte kısmında, maalesef, kaza mensupları düşüncesince mevkufiyet istemini belkili kılmıyor."

"Medya düşüncesince kabahat cazip, ukubet uyanıklık çeken değil"

Koca, şiddete teşebbüsü azaltacak güçteki kararların belkili olduğunca yayılması ve duyurulması icap ettiğini vurgulayarak, şu biçimde konuştu:

"Sosyal komünikasyon ortamı ve öteki kütle haberleşme araçları bu amaçla sansasyonel birlikte biçimde kullanılmalıdır. Problemin ve şikayetin kuşattığı ortamda çözümün parçası iktisap etmek derece kalburüstü birlikte obje yoktur. Sağlıkta şiddet suçlarının alelade, bedelsiz taksirat bulunduğu fikrinin artması aleyhimizedir. Bu fikir, suçların artışına görev etmektedir. Hukuki sonuçlar, bazısı örneklerde doğruluk duygumuzu karşılıyor. Denizli Pamukkale Tıp Fakültesi Hastanesinde 15 Ocak'ta yaşanan, dü araştırma görevlisi hekimi erek meydan şiddet vakasının failine güzeşte ay maruz 8 sene 5 ay cezaevi cezası, menfez ürkütücü bulunmasına karşın camiada yeteri kadar husus edilmemiştir. Sağlıkta şiddet suçunu 'Bir an kendimi kaybettim' sözüyle açıklayacağını zannedenlere bulunan türel koşullarda da söylenecek birlikte şeyler var. Maalesef komünikasyon ortamı düşüncesince kabahat cazip, ukubet uyanıklık çeken değil. Maalesef şiddet suçlarının ele alınış türü suça heveslendirme edici. Yasal kodifikasyon yürürlüğe girdiğinde sizlerden teşrikimesai istem ediyorum. Umarım acemi kabahat işlenmez. İşlenirse, düşünülerek cerh suçunda tevkif olacak. O tutuklamaları duymayan kalmamalı. O olup bitenleri tamamımız paylaşmalıyız."

"Talih bana birlikte dizi fiil adamı olma rolünü biçti"

Şiddet suçlarının failleri ortada vakfedilmiş yargılananların faziletkâr birlikte miktar teşekkül etmediğinin birlikte esas bulunduğunu kaydeden Koca, şunları söyledi:

"Esasında, şiddetten malpractice (hatalı tıbbi uygulama) davalarına, ceninisakıt ücretten ağırbaşlı ve derinlemesine nöbetlere, eksiksiz sorunlarımızın üstesinden encam güçlükle de müterakki birlikte doğruluk bulunduğunu biliyoruz. Emin olun, abileri yahut ablaları olacağınız gailesiz hekimler ayrımsız şartlardan geçmeyecek. Sizler ise ihtimal hemen bunların endişesini muammer olacaksınız. Talih bana birlikte dizi fiil adamı olma rolünü biçti. Sözün hareket vaziyetini yeğleme ederim. Anlaşılmayan, anlatılmayan şeyler varsa, bahsetmek da birlikte görevdir."

"Sorunlarımız 5 iç kulak altında toplanıyor"

Bakan Koca, sağlıktaki asliye hastalıkların 5 başlıkta toplandığını anlatım ederek, "Mesleğin fors kaybı, şiddet, malpractice, sevap ilkin iktisap etmek az daha mahiyet hakları ve düzentileme ortamı kaynaklı olumsuzluklar.... Mesleğimizdeki fors kaybında tamamı hastalıkların birlikte hülasasını görebiliyoruz. Fakat ayrıksı noktalar da var. Hekim, yasanın korumasına hususi gerekseme duymadığı çağda bugünkünden henüz saygındı. Bugün, söz gelişi şiddet sıkıntısı hem prestiji azaltıyor tıpkı zamanda mesleğin prestiji azaldıkça şiddet bundan cesurluk alıyor." sanarak konuştu.

Sağlıkta şiddet suçlarına erinç TBMM'de ehemmiyetli birlikte etap atıldığını anımsatan Koca, şu biçimde bitmeme etti:

"TBMM Adalet Komisyonundan birlikte kodifikasyon geçti lakin nice arkadaşımız nazarında geceleyin güzeşte gemiler gibiydi. Belki de tığ yeteri kadar anlatamadık. Kasten cerh suçu içindekiler suçları kapsamına alınıyor. Bu ne demektir? Kasten cerh suçu, ukubet yargılaması itibarıyla bundan sonradan baş döndürücü henüz ağırbaşlı birlikte kabahat olacak. Suçun, içindekiler suçları kapsamına alınması, mevkufiyet düşüncesince tam etmen teşekkül edecek. Sağlık çalışanını cerh suçu artık, düşünülerek öldürme, işkence, intihara manipülasyon kabil baş döndürücü ağırbaşlı suçlarla ayrımsız iç kulak altında toplanıyor. Buna ek kendisine el ortada 'kravat indirimi' denen dobra çözüm indirimi kalkıyor. Suç, amme hizmetinin zorla izin verilmediği öteki şiddet suçlarından ayrılarak, ukubet artırılıyor."

Malpractice ilgilendiren gelişmelerin Türkiye'de tababet geçmişine geçecek önemde bulunduğunu dile getiren Koca, "TBMM Adalet Komisyonundan güzeşte malpractice davalarıyla ilgilendiren bu yasalı düzenlemenin aslı nedir? Hekim, birlikte sağlık çalışanı, maksatlı davranmadığı sürece, uyguladığı tedaviden encam sorunlar dolayısıyla ödence ödemeyecek. Malpractice sıkıntısı köklü çözülüyor." dedi.

Koca, hekimin, araştırma görevlisi hekimin, bilirkişi hekimin, anlaşma kaygısı duymasına ne birlikte doktor ne de icra vekili kendisine gönlünün bulunduğunu dile getirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aylık ilkin iktisap etmek az daha mahiyet haklarının iyileştirilmesi dair iradesini bildirme ettiğine, tamamı mevzularda kararlığını ortaya koyduğuna dikkati çekti.

"Yaşadığım sürece meslektaşınızım"

Nöbet hastalığına da yer veren Koca, bunun üstesinden tümden gelebilecekleri birlikte dava olmadığını, çözümünün vakte yayılacağını kaydederek, "Fakat 36 saatlik iş insancasına olmaktan uzaktır. Çok ağırbaşlı birlikte yük. Çabalarıma tanıksınız. Çalışma süresini en baş döndürücü 24 saatle hudutlandırmak istiyoruz. Nöbetler düşüncesince de hakkaniyetli sevap düzenlemesine gidilmesini amaçlıyoruz. Ben zaman Sağlık Bakanıyım lakin yaşadığım sürece meslektaşınızım. Size erinç ödevlerimi biliyorum. Buradan Ankara'ya, Bakanlık binasına acemi ödevlerle döneceğimden tehlikesiz olun." sanarak konuştu.

Koca, henüz sonradan öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Koca, Aydın Adnan Menderes Üniversitesindeki programı öncesinde, Aydın'da Valiliği görüşme etti. Koca, Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi görüşme edip, sağlık personelleri ve hastaların problemlerini dinledi.

Ramazan Paşa Cami'nde öğlen vakti namazını kılan Koca, henüz sonradan esnafı görüşme etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler