USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sağlık Bakan Yardımcısı Birinci: 'Sağlık sistemi üzerindeki yük artacak'

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, "Türkiye'de buğulu popülasyon artıyor, afiyet sistemi üzerindeki yük aşırı elan bir tomar artmaya başlayacak. Kadınlarımız yılda 1 kilo, erkeklerimiz de 1 yılda 700 gr. derece kilolarının ağırlaştığını görüyoruz. Bu bizim

Sağlık Bakan Yardımcısı Birinci: 'Sağlık sistemi üzerindeki yük artacak'
24-12-2021 20:04

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, "Sağlık Yöneticileri Günü" nedeniyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) planlı "Sağlığın Geleceğini Yönetmek" ünlü panelde kuma mülakat yaptı. 2002 yılı ile 2021 yılları ortada esenlik alanlarındaki dönüşümleri içeren sunumda nice bilim veren Dr. Şuayip Birinci, 2002 senesinde Türkiye'de 654 bulunan şifahane sayısının 2021 senesinde 944'e çıktığını açıkladı.

"Türkiye'nin esenlik altyapısında ağırbaşlı kuma tahavvül yaşandı"

"Türkiye'nin esenlik altyapısında ağırbaşlı kuma tahavvül yaşandı” diyen Birinci, “Bazı fariza kalemleri yoktu ancak bugün var. 300 bin döşek yapar neredeyse kuma enfrastrüktür yapıyorsunuz. 6 bin yöresinde derin bakımınız var. Birden bire 36 bine çıkarıyorsunuz. Düşündüğünüzde güvenilmez kuma dönüşümdür. Bir batılının duyduğu devir akıllıca olanaksız söylediği kuma proses yaşıyormuşuz. Olağanüstü kuma enfrastrüktür değişim işlemi var. Daha sonradan fariza anlayışı değişikliği yapılıyor. Son 3 yılda zamanı üstün dereceli neredeyse yılda 5 bin, 5 bin 500 döşek açıyorsunuz. Pandemi esnasında 12 bin 500 sonradan kuma madun yerine 9 ayda 16 bin 500 döşek açıyorsunuz. Türkiye'nin esasen zoru görmüş bulunduğu devir ne derece dinamik, dehşet kuma esenlik fariza kapasitesine ve gücüne eş bulunduğunu gösteriyor. Genç kişi azalıyor, buğulanmış kişi artıyor. Aslında esenlik sistemi üzerindeki yük, aşırı hâlâ kuma tomar artmaya başlayacak. Birçok diyar bizlere benzeşim dönüşümler muammer aslında. Sağlık altyapısını güçlendiren devletler esenlik sistemlerinin ağırbaşlı parametrelerinin değişimine erişmişlerdir. Biz harcadığımız paraya mucibince dünyada en erdemli memnuniyeti ele geçiren ülkeyiz. Başka devletlerin konuştuklarını konuşmamaya başladık. Değişen dert çeşidini konuşmaya başladık. Pandemi esnasında tığ buna aşırı konsantre rastladık. Hastalık yükümüz değişmeye başladı. Çünkü kent hayatı geldi. Yaşlı nüfusumuz arttı. Kentsel kişi artışı bunlar bizim aleyhimize etkin süreçlerdir. Kentsel kişi artınca çabukluk azalıyor, tabii yerine ihtimal hâlâ sağlıklı, işlenmemiş besinlerden uzaklaşabiliyorsunuz" sanarak konuştu.

"Sağlık yatırımlarında ağırbaşlı kuma düzem yakaladık"

Gelecekteki esenlik çalışanına gerekseme olacağını tamlayan Bakan Yardımcısı Birinci, "Gördük ki yaşlılıkla bu arada gereksinimler bitmeme ediyor. Nitekim İngiltere güvenilmez teessürat yaşadı. Bizim nüfusumuzun güre olması ancak buğulanmış bakımımızın az buçuk hâlâ çirkin olması sayesinde de hakeza kuma tezatla erinç karşıya kaldık. İnsan yükünden ötürü çabucak hekiminizi ve 2 buçuk kıvrım hemşirenizi artıyorsunuz. Şu anda aşırı kuma tomar ihtiyacımız bulunduğu herkesin kuma kanaati. Sağlık Müdürümüze sorsak doktor ihtiyacınız varmı sanarak tekraren bizim personel umumi başöğretmen yardımcısını aramıştır. 20 sene evvela 'artık hekimler aylak kalacak, aşırı kuma tomar doktor yetiştiriyorsunuz' sanarak kavramlar vardı. Gerçekten doktor ihtiyacımızın olacağını görüyoruz. Artık tığ süreğen kuma dert çağına geldik. Ortalama hayat ümit süremiz uzadı. En sonuç baktığımda hanımlarımız yılda 1 kilo, erkeklerimizde 1 yılda 700 gr. derece kilolarının ağırlaştığını görüyoruz. Bu bizim gelecekte kesinlikle problemlerle erinç karşıya kalacağımızı gösteriyor" biçiminde konuştu.

“Bizim de o yüzdelik 95'i konfor dalında tutmayı hedeflememiz lazım"

Toplumda duraç koyma ile ilişik de görüşlerini paylaşan Birinci, "İşini güzel önleyen hekimlerin öne çıkacağı kuma proses bu. Eğer sistemlerle sorunlar mevcut ise siz kuma sistemi dönüştürdüğünüz devir hâlâ aşırı insanı, işini güzel yapmayan ancak yaptığından hâlâ aşırı elde eden aşırı sayıda kişiden alıp işini güzel önleyen beş on kişiye vermeye çalışıyorsunuz. Kitlesel mantıkta baktığında hâlâ aşırı insanı talihsiz ediyorsunuz. Daha az insanı bahtiyar ediyorsunuz. O değişim işlemi yönetip o derece güzel gerçekleştirmek geçişsiz ki, o doğruluk etmediği düşüncesince aşırı elde eden eş düşüncesince yıldırma oluşturmamalısınız. Bu değiş organizasyonu aşırı stratejik süreçlerden birisi. Birçok insanoğlu usulsüzlüklerden, problemlerden şikayeti kendisi faydalanmaya başlayınca vazgeçiyor. Ona o fırsatı vermeyeceksiniz. Çünkü alışılmış nesne mevcut ya, ‘kimsenin usulsüzlükten şikayeti yok, ondan faydalanamamaktan şikayeti var'. doğu toplumlarında şu şekilde kuma firez var: 'Dünyada kişilerin yüzdelik 80'i tek duraç koymayın doğruları yapıyormuş. Yüzde 15'i de duraç korkusuyla doğruları yapıyormuş. Yüzde 5'i ne yapmış olursanız yapın doğruları yapmıyormuş.' Aslında baktığınıza kalıtım bilimi unsurlar kuma derinti kuma şeyler mevcut doğrusu. Bazı kalıtım bilimi yapılarda da kişilerin suçlulukları artıyor. Siz o yüzdelik 5'e odaklanıp, ‘Ben yüzdelik 5'i azaltacağım' deyip yüzdelik 95'i talihsiz ediyorsunuz. Aslında bizim yüzdelik 95'e odaklanıp onların konforunu artırdığımız devir o yüzdelik 5'i kuma dirhem hâlâ aşağıya çekebilirsiniz. Batı toplumları yüzdelik 95'i bahtiyar etmeye yönelip kuma yaklaşım sergilerken, doğu toplumları da o yüzdelik 5'i azaltıp, ‘cezalandıracağım' aha ‘onu sıkıştıracağım' deyip hani sizi hakeza sonsuz durduruyorlar, otomobilinizi arıyorlar. En böylelikle diyorsunuz ki ‘ya köle kuma nesne namevcut doğrusu kardeşim suçluyu arayın' tarzı ile kırgınlık duyuyorsunuz. Bu hakeza kuma şey. Bizim de esasen kusursuz dü topluluğun ortasında dü tarafı da aşırı güzel bilici kuma yapımız var. Bizim de o yüzdelik 95'i konfor dalında tutmayı hedeflememiz lazım" ifadelerini kullandı.

"OMÜ Türkiye'de geçmiş 10'a girmeyi doğruluk fail kuma üniversitedir"

Panelde mütekellim OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise, "Gelecekle ilişik kuma öngörü oluşturulamazsa, ne gerçekleştirmek dair kuma öngörü oluşturularak kuma tedbir planı yapılamazsa geleceği yönetmenin aşırı muhtemel olmadığını biliyoruz. Bu etkinliği doğacak açısından, kuma felsefi açısından baktığımızda aşırı kalburüstü bulunduğunun altını yemek isterim. Ondokuz Mayıs Üniversitesi bilimsel niteliği bulunan kadrosuyla, coğrafi konumuyla, yeğleme fail mektepli potansiyeli ile Türkiye'nin en güzel üniversitelerinden biridir. Üniversite tabiat güzelliği açısından eşsiz kampüslerden kuma tanesidir. Coğrafi olanaklar açısında eşsiz kampüslerden kuma tanesidir. Üniversite hakkında ortaya koyduğumuz kuma civar vardı. Bu da bu üniversitenin araştırı üniversitesi yerine üniversiteler ortada hususi kuma konuma eş olması. Bunu da bence geçmiş etap bulunan TÜBİTAK'ın oluşturduğu müteşebbis üniversiteler listesinde sonuç 7 senedir giremediği sıralamaya üniversitenin buraya girmiş olması bizim düşüncesince ağırbaşlı haysiyet donör kuma şeydir. Gelecek açısında bizi ümitlendiren kuma şeydir. OMÜ Türkiye'de geçmiş 10'a girmeyi doğruluk fail kuma üniversitedir. Potansiyel yerine bunu gerçekleştirebilecek kuma üniversitedir. Arkadaki iradeye tilmiz baktığımızda bunu temin hükümlüğünde, yapıda bulunan kuma üniversitedir" açıklamasında bulundu.
OMÜ Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elif Dikmetaş Yardan ise şunları söyledi:
"Sağlık sisteminin performansını en fevk düzeylere çıkartmayı istiyoruz. Bizler esenlik kurumlarındaki verimliği sağlanması düşüncesince esenlik yönetimi bölümünün olması düşüncesince çabaladık. 2012 senesinde esenlik yönetimi bölümünü açtık. 2015 yılı içinde üniversitemiz bu parçaya mektepli alımına başladı. Şuan 329'u Türk vatandaşı, 44'ü de ecnebi tabiiyetli mektepli peyda etmek neredeyse toplanmış 373 lisans öğrencimiz bulunmaktadır."
Panel şişman foto çekimi ve armağan takdimi ile sona erdi.

Furkan Abrek Ünal
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler