USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Ruh sağlığımız düşüncesince ruhsal bağışıklık ihmal edilmemeli'

Ruhsal bağışıklığa özen çekici Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt, “Ruh sağlığımız düşüncesince ruhsal bağışıklık ihmal edilmemeli. Koruyucu faktörleri üç anne dolambaç altında değerlendirebiliriz; bireysel, aileden mevrut ve familya dışındakiler. Bireysel faktörle

'Ruh sağlığımız düşüncesince ruhsal bağışıklık ihmal edilmemeli'
23-06-2022 14:05

Ruh sağlığı, gövde bağışıklığını çelimli avlamak düşüncesince ehemmiyetli unsurlardan ortak tanesi. Medicana Çamlıca Hastanesi hekimlerinden Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt, ruhsal bağışıklığın kesinlikle korunacağı ve ruhsal bağışıklığın ne bulunduğu mevzuları hesabına açıklamalarda bulundu. Ayrıca Psikolog Bozkurt, ruhsal sağlığı etkileyen esirgeyici faktörler ve riziko faktörleri hesabına bilgiler verdi.

Ruhsal bağışıklık: Psikolojik sağlamlık
Ruhsal bağışıklığı yahut ruhsal sağlamlığı, kişinin karşılaşmış bulunduğu sorunlara huzur uyguladığı esirgeyici başlangıç ika şekilleri (koruyucu faktörler) ile hayatındaki riziko faktörleri arasındaki kararlaştırma kendisine tanımlayan Psikolog Kübra Bozkurt, “Yaşanan aksi hadisat enli yelpazede değerlendirilebilir. Boşanma, fiziksel/psikolojik şiddet, taşınma, meslek değiştirme, boydaş zorbalığı, katıksız afetler ve zamanımızda sunulan kaldığımız müstevli emraz bizim başlangıç ika yöntemlerimizi sınav eder. Sahip olduğumuz çelimli başlangıç ika şekilleri ile riziko faktörlerinin çatışması sonucu, dünkü hale kesinlikle uyarlanmış olduğumuz ve selamet durumunu kesinlikle koruduğumuz ruhsal bağışıklığımızın ne derece donanımlı bulunduğunu gösterir. Bağışıklık sistemimiz sunulan kaldığımız yer derece kuvvetlidir. Bir çocuğun aksiyon sürecinde sunulan kalmış bulunduğu ev ve meslek ortamı, düzen ve öbür ortamları bakteriler, virüsler, mikroplarla mevcut olur. Çocuk bu etkenlere sunulan kaldıkça bağışıklık sistemi dünkü silahlar (antikorlar) geliştirir ve kendisini kuvvetlendirir. Benzer kendisine ruhsal riziko faktörleri de ruhsal bağışıklığımızı koruyan, esirgeyici başlangıç ika yöntemlerini çeşitlendirir ve kuvvetlendirir” dedi.

Koruyucu faktörler ve riziko faktörleri
Ruhsal bağışıklığı zecrî riziko faktörleri ortada ruhsal sorunu bulunan anne babalar kabilinden yetiştirilmek, karı içi şiddet, keyif problemlerine cemaat olmak, harp ve yıldırı olaylarının yaşandığı coğrafyada yaşamak, fukaralık yahut katıksız afetler sayılabileceğini tabir fail Psikolog Bozkurt, “Doğuştan cemaat olduğumuz öz yapı nitelikleri ile çevresel faktörler birleştirildiğinde sunulan kaldığımız riziko faktörlerinin üstesinden kesinlikle geldiğimiz açıklanabilir. Girişken, kendine güvenen, dışadönük ve kişi haklarını savunabilen ortak çocuğun, aile, meslek ve maşer desteği ile karakterini güçlendirmesi ve sunulan kalmış bulunduğu sorunlarla hâlâ emeksiz başlangıç etmesi beklenir. Tam bilakis hâlâ içedönük, ağırlık eğen, özgüveni düşüt ortak çocuğun çevresel faktörleri de cılız olduğunda, karşılaşmış bulunduğu sorunlarla başlangıç etmesi başlangıç döndürücü hâlâ zordur. Koruyucu faktörleri üç anne dolambaç altında değerlendirebiliriz; bireysel, aileden mevrut ve karı dışındakiler. Bireysel faktörlere, özgüvenin, özsaygının, öz yeterliliğin ve toplumsal becerilerin donanımlı olması, temiz zekaya cemaat iktisap etmek kabilinden etkenler kalıp verilebilir. Aileden mevrut esirgeyici faktörlere, ebeveyn ile dimdik ve çarpıcı iletişim, dobra ortak sosyoekonomik düzey, atom çekirdeği karı dışından mevrut dimdik toplumsal bağlar kalıp kendisine verilebilir. Aile dışındaki esirgeyici faktörler ise müzahir yetişkinlerle bağ kurma, dobra ortak toplumsal yakınlarda bulunma ve dobra okullarda okumadır” halinde konuştu.

''Uyku kalitesinin düşmesi fiziki ve ruhsal bağışıklığımızı zayıflatan en ehemmiyetli etkenlerden biridir''
Uzun devam eden ve süreğen hale mevrut ruhsal gerilim nice fiziki rahatsızlığı da yanı sıra getirdiğinin altını çizen Psikolog Bozkurt, “Bizde düşünce uyandıran fenomen sırasında vücudumuzda salgılanan kortizol hormonun derinliğine sürelerde salgılanması, bedenin topu topu sistemlerini etkilemekte ve fiziki hastalıklara illet olmaktadır. Bunlardan ruhsal sorunlarla en başlangıç döndürücü eşleşenlerden bir tanesi hab bozukluğudur. Uyku kalitesinin düşmesi fiziki ve ruhsal bağışıklığımızı zayıflatan en ehemmiyetli etkenlerden biridir. Ruhsal bağışıklığımızın cılız olması, doğrusu karşılaştığımız sorunlarla başlangıç edemeyip psikiyatrik bozukluklardan birine cemaat olmak, başlangıç ika yöntemlerimizin de cılız bulunduğunu gösterir” diyerek konuştu.

Psikolog Bozkurt, ruhsal bağışıklığı dayanaklık etmek iktisap etmek düşüncesince nelerin yapılabileceğinin şu biçimde açıkladı:

''Sağlıklı beslenme; bu mevzuda ehliyetli bilgiye cemaat değilseniz ortak diyetisyene başvurabilirsiniz. İhtiyacınız bulunan besinleri, ehliyetli oranda ve akıllıca saatlerde tüketmelisiniz. Psikolojik sorunlarla bu arada gördüğümüz romanesk açlık, çoğu kez geç saatlerde ve karbonhidrat ağırlıklı tagaddi halinde kendini gösterir. Bu biçimde beslenmeye başladıysanız akıllıcasına başlangıç ika yolunu kullanmıyorsunuz demektir. Baş ika yöntemi kendisine sigara, içki yahut özellik kullanmayın. Eğer bunlardan rastgele bir tanesini sıkıntılarınızı hafifleştirmek düşüncesince kullanıyorsanız, bağımlılık profiline akıllıcasına ilerlersiniz. Uyku saatlerinize saklık edin. Vücudun kendini yenilediği, toksinleri attığı uykunun ruh sağlığı üstünde şişman ortak tesiri vardır. Günde sayı farkı 7-8 zaman uyuduğunuzdan güvenli olun. Yatmadan ortak müddet önceki telefonunuzu, bilgisayarınızı ve tabletinizi kapatın. Bu cihazların yaymış bulunduğu gökçe ışık hab kalitenizi ağır manada etkilemektedir.

Evden hariç çıkın, mestur bölgede ne derece başlangıç döndürücü hengâm geçirirseniz o derece depresif hissedersiniz. Evden çıkı ve düşüt tempolu, endamsız yürüyüşler yapın.

Dua etmek, dalınç gerçekleştirmek ve açıkça havada soluk egzersizi gerçekleştirmek sizi rahatlatacaktır.

Her an ortak şeyle çalışır iktisap etmek mecburiyetinde değiliz, kendinize çağ içre dinlendiğiniz zamanlar oluşturun.

Bazen şahsiyet yapımızdan naşi yararlı demekte zorlanırız ve bunun farkına vasıl insanoğlu bizi sömürme ederler ve bu da ağır ortak tükenmişlik getirir. Hayır demeye başlayın ve buna, en emeksiz yapabileceğiniz kişiyle başlayın.

Küçük sorumluluklar alın, bunlar sizin yaşamın ortak parçası olduğunuzu hissettirecektir.

Hedeflerinizi küçük, yapılabilir adımlara bölün ve en basitinden başlayın.

Eğer ruhsal gerilim kaynağından uzaklaşabiliyorsanız fırsatları değerlendirin. Mobbinge sunulan kaldığınız iş ortamını değiştirmek, fiziksel/psikolojik şiddete sunulan kaldığınız eşiyle bulunan evliliği bitirmek, kendinizi güvende hissetmediğiniz evinizi ayrımlı ortak ilçeye çekmek gibi. Bunları infaz etmek güç ise toplumsal dayanaklık etmek mekanizmalarınızı güçlendirin, karı üyelerinden ve arkadaşlarınızdan dayanaklık etmek alın.

Sadece karı ve iş yaşantımızın olması ruhsal bağışıklık düşüncesince yeteri kadar donanımlı değil. Renkli ortak toplumsal yaşam, ayrımlı kültürlerden, görüşlerden insanlarla ülfet etmek bizi canlı tutar.

Farklı ilişik alanlarınız olsun, stresli çabucak keyfinizi hesabına getirecek ortak meşguliyetiniz olsun. Yeni hobiler deneyin, dünkü diller öğrenin, ayrımlı mekanlar keşfedin.

İhtiyacınız bulunduğu değme anda duygularınızı ve düşüncelerinizi ailenize ve arkadaşlarınıza anlatmaktan çekinmeyin.

Sorunlarınızla başlangıç etmekte zorlanıyorsanız ve durumunuz kötüye gidiyorsa kesinlikle ortak terapistten iane alın.

Sağlıklı başlangıç ika yöntemlerini kesif pıtrak kullanmak, aksi sahn koşullarına huzur sizi kuvvetlendirecektir. Nasıl ki fiziki bağışıklık sistemimizi tahkim etmek düşüncesince dimdik beslenmeye, hab kalitesine, egzersize ehemmiyet veriyorsak ruhsal dayanma düşüncesince de toplumsal desteğe, hobilere, ayrımlı deneyimlere ihtiyacımız var. Koruyucu faktörleri yaşamımızda tuttuğumuz sürece ruhsal sağlamlığımız donanımlı olacaktır.

Yaz mevsiminin ruh sağlığı hesabına etkisi
Biliyoruz ki kapalı, ilgisiz ve yağmurlu havalarda hâlâ cansız hissederiz. Canımız ortak nesne gerçekleştirmek istemez. Yataktan genişlemek üstelik güç gelir. Bu nedenledir ki sonbahar-kış aylarında çöküntü olayları artmaktadır. Kuzey vatanlarında de çöküntü ve intihar olayları hâlâ fazladır. Güneşin yaymış bulunduğu ışıkların bedenimize erke vermesi, akıllılık düzeyimizi arttırması, vücudumuzdaki D vitamini emilimini sağlaması yardımıyla yazları hâlâ fazlalık hissediyoruz. Bu sebeple ilkbahar-yaz aylarında açıkça havaya çıkmak, güneşin tadını boşaltmak ruhsal bağışıklık düşüncesince başlangıç döndürücü önemlidir.''

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler