USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Prof. Dr. Fazıl Aydın: 'Kovid geçirende kanser riski fazla diye herhangi bir veri yok'

Özel İmperial Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Fazıl Aydın, Kovidin şu anne denli kanseri artırdığına ilişkin bir birlikteliği bulunmadığını belirterek “Kovid geçiren kanser olacak yahut Kovid geçirende kanser riski fazla diye herhangi bir veri yok” dedi.

Prof. Dr. Fazıl Aydın: 'Kovid geçirende kanser riski fazla diye herhangi bir veri yok'
23-08-2022 10:05
Pandemi hasebiyle şahısların sonuç dü yılda hastanelerle iletişimi kesildiğini hasebiyle Kovidin kanser hastalarının tanılarında gecikmeye kaynak bulunduğunu kaydeden Aydın, “Dünyanın her tarafında rölatif adına kanser görülme oranlarında artma var. Şu an dünyada en fazla ölüme niçin bulunan emraz esnasında kanser, önsezi huy rahatsızlıklarından sonradan ikinci tam lakin önümüzdeki 15-20 sene ortamında kanser dünyanın her tarafında en fazla ölüme niçin bulunan çor adına görülüyor. Teşhis imkânları artıyor, tanılama imkânları artıyor, şahısların doktorlarla iletişimi elan fazla artıyor, bu kanser vakalarının artışında bir faktör. Bir gayrı faktörde kanserojenler artıyor. Kanser risk faktörleri artıyor. İnsanların çevrenin kansere menfi tesirleri artıyor.

O sebeple kanserde artma görülüyor lakin bu hemen Doğu Karadeniz'de değil dünyanın her tarafında bire bir durum. Kovid ile birlikteliği Kovidin kanseri artırdığına ilişkin bir alışveriş yok bu gösterilmedi. Şu oldu; Kovid pandemi esnasında sonuç dü yılda şahısların hastaneyle iletişimi kesildi. Kanser hastalarının tanılarında gecikmeye kaynak evet Kovid. Yani Kovid korkusuyla insanoğlu doktora hastanelere gidemedi, bu bir hacim kanser tanılarının gecikmesine niçin oldu, tedavilerin aksamasına niçin oldu. Kovid geçiren kanser olacak yahut kovid geçirende kanser riski fazla diye herhangi bir veri yok” diye konuştu.

Doğu Karadeniz'de en fazla görülen, emcek ve akciğer kanseri

Doğu Karadeniz Bölgesinde en fazla tanıdık kanser türlerinin emcek ve akciğer kanseri olduğuna nazarıitibar çekici Aydın, “Doğu Karadeniz Bölgesinde karşılaştığımız kanser çeşidi dünyanın her tarafında bulunduğu kabilinden emcek kanserleri, akciğer kanserleri ikinci sırada. Dünyada en kalın tanıdık kanser akciğer kanserleriydi fakat doksanlardan sonradan sigara dirlik planlı fazla sansasyonel uğraş kararı akciğer kanserleri emcek kanserlerinden sonradan ikinci sıraya düştü. Bizim alanda bu dü kanserden ayrıksı göden kanserleri kolorektal kanser dediğimiz bumbar kanserleri, tiroit bezi kanserleri kalın tanıdık kanserler arasında” halinde konuştu.

Kanser taraması fazla önemli

Kanser taramasının fazla ehemmiyetli olduğuna ayraç fail Aydın, “Her şeyden önceki tarama önemli. Meme kanserleri düşüncesince her bayanın 40 yaştan sonradan minimum dü üç yılda bir mamografi çektirmesi gerekir. Bağırsak kanserleri ortamında de 50 yaşta ilki iktisap etmek üzere, minimum 10 yılda bir kolonoskopi yaptırılması gerekir. Prostat kanserleri düşüncesince fazla basit, her sene PSA testini yaptırması gerekir. Tarama yöntemi adına bunlar öneriliyor. Akciğer kanserleri düşüncesince de ilkin derin sigara içen insanların beş altı yılda bir tomografi çektirmeleri öneriliyor. Her şeyden önceki ‘kanserde korkma, geç kalmaktan kork' sloganında bulunduğu kabilinden er yakalanan kanserlerde yüzdelik yüze andıran iflah şansı vardır. Herhangi bir rejime ilişkin sıfır kilogram kayıpları hayret kanamalar daima bitmeme fail öksürük herhangi bir halde kanama, kan tükürme kabilinden fazla benimseyememe yutma zorluğu, idrardan kan gelmesi lüzum yapmakta tıkanma sıkıntı bu hallerde behemehâl insanların hekime başvurması gerekir. En önemlisi bayanlar düşüncesince memelerde nohut, fındık kabilinden çetinlik ele gelirse behemehâl bir hekime başvurmaları gerekir” ifadelerini kullandı.

Kanserlerin yüzdelik 50'si genetik

Kanserlerin yüzdelik 50'sinin kalıtım bilimi olduğuna nazarıitibar çekici Aydın, şunları söyledi:

“Beslenme alışkanlıklarının da görevi var. Kanser sebepleri adına bakılmış bulunduğu devir yüzdelik 50'si genetik. Yani kalıtım bilimi mutasyonlara bağlı, insanoğlu en dobra biçimde yaşasa caba kalıtım bilimi değişinim evet mu kanser mübrem oluyor. Yüzde 50'si de çevresel faktörlere bağlı. Bunların ortamında tagaddi var, ışıma mevcut ,radyoaktife verilen kalma var, fiziki faktörler var. Her muhtelif fiziki kaynak ahacık radyasyon, bu nelerdir cep telefonları, temel istasyonları bütünü risk faktörü adına görülebiliyor.”

Bekir Koca

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler