USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Prof. Dr. Çalış: TURKOVAC, 20 maaş sunturlu müşterek çalışmanın eseri

Prof. Dr. Mustafa Çalış, TURKOVAC'ın geliştirilme sürecine ilişkin, "Gerçekten 20 maaş dehşetli birlikte çalışmanın yapıtı bu. Aykut Hoca ile konuşurken dokümanter olsa 2 saatlik, iz olsa 2 ciltlik iz mümkün diyerek düşünüyoruz." dedi.

Prof. Dr. Çalış: TURKOVAC, 20 maaş sunturlu müşterek çalışmanın eseri
10-01-2022 17:38
Kayseri

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ile evcil Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'na katılarak, aşının geçirdiği süreci anlattı.

TURKOVAC aşısının geçirdiği süreci şehremaneti sedir üyeleriyle paylaşan Çalış, bunu ortak sergüzeşt adına niteleyerek, "Gerçekten 20 maaş sunturlu ortak çalışmanın yapıtı bu. Aykut Hoca ile konuşurken dokümanter olsa 2 saatlik, iz olsa 2 ciltlik iz olabilir niteleyerek düşünüyoruz. Yaşadıklarımız, çalışmalarımız bu dönemdeki olumlu, aksi yaşadığımız bazı şeyler ancak böylelikle şükür neticeye ulaştık." niteleyerek konuştu.

Çalış, aşının acele yararlanma onayı almasının sürecin dönüm noktası bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Biz aşımıza evvel günden buyana güveniyorduk. Aykut Hoca 2020 yılının mart ayında yanıma geldi, pandemi Türkiye'de hâlâ yoktu, Wuhan'dan Türkiye'ye toy gıcır geliyordu. 'Hocam bunu Türkiye'de beş altı özek yapabilir, birisi de biziz' dedi. Ben bunu duyar duymaz alım çalım duydum. Zaten İyi Klinik Uygulama Araştırma Merkezi'nin (İKUM) önemini biliyorduk zira hâlâ evvela KKKA aşısının da faz-1 emek harcaması yapılmıştı. Direkt çalışmaya başlıyoruz dedim. Biz esasen preklinik çalışmaya o vakitten başladık. Virüs izolasyonu emekleri başladı ve bildiğiniz gibi virüsü evvel izole eden, jen haritasını çıkaran Aykut Hoca oldu. Daha sonraları proses hızlandı. Biz kendimiz ilmî araştırı projemizden elden ortak dayanak vererek bu emekleri başlatmış olduk. Sonrasında TÜBİTAK içerisinde Sanayi ve Sağlık Bakanlığının grupları oluştu. Sonuçta da Sağlık Bakanlığının çağrısının içerisinde bulunan üniversitelerden biriydik. TÜSEB desteği geldi arkasından. Biz elhak dayanak vermiştik ve preklinik düzentileme yarıya gelmişti neredeyse."

Faz-1 ve faz-2 etabının da ERÜ içerisinde yapıldığını özetleyen Çalış, hem İKUM bununla beraber Aşı Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin Türkiye'de sahalarında evvel ve nitelikli merkezler bulunduğunu dile getirdi.

Çalış, İKUM'un önemine dikkati çekerek, "1300'e yaklaşan evren devi deva firmalarının safha çalışmalarının yapıldığı merkezdi. Bu merkezler işin aceleci gitmesi açısından önemliydi. Faz-1 ve faz-2'yi başarıyla tamamladık hem aktiflik bununla beraber düzenlilik nedeni ile dobra son aldık. Bu proses süresince kılıç aşımızı TÜSEB'e doğrusu devletimize devretmiş olduk. Faz-3 evresi elhak hâlâ şümullü ortak süreç, maddesel manada hâlâ şişman boyutu bulunan ortak süreç. Sağlık Bakanlığının yürütmesi elbette ki hâlâ uygundu. Faz-3 emek harcaması belli ortak evreye geldikten sonra, veriler ortaya çıktıktan sonraları yaklaşan sürede acele yararlanma onayı aldı." ifadelerini kullandı.

Süreç baş döndürücü nitelikli yürütüldü

Aşı ihya periyodunun baş döndürücü nitelikli ortak biçimde yürütüldüğüne yer veren Çalış, "Öyle ki kamuoyunun 'nerede kaldınız' baskısına karşın Aykut Hoca anca ortak bilgelik adamı ki kaliteden katiyen ödünleme vermez. Gerekirse 1-2 ay sonraları olsun ancak doğrusu, iyisi olsun. Merkezlerimiz de hakeza zaten. Dünya devi ortak firmanın şu an faz-1 emek harcaması İKUM'da yapılıyor. Gerçekten bu proses nitelikli ortak biçimde yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü'nde gelişigüzel ayrışık hamle yük altında. Aykut Hoca ve kadrosuna teşekkürname ediyorum. Gecenin 2-3'ünde bu mevzuda baş döndürücü telefonda konuştuk. Marifet iltifata tabidir. Hiç ummadığımız ülkelerden, illerden tebrikler geliyor. Devlet büyüklerimizden tebrikler geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da TURKOVAC aşısını geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin adının toy ortak caddeye verilmesini mecliste önereceklerini belirtti.

Özdarendeli'nin adı toy ortak caddeye verilecek

Prof. Dr. Özdarendeli ise Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç'ın sürecin başından bu yana çıkarlarını bekâr bırakmadığını, maneviyat ve güdeleme verdiğini dile getirdi.

Özdarendeli, "TURKOVAC, ERÜ içerisinde rektörümüzün şişman destekleriyle Sağlık Bakanlığının destekleriyle ortaya çıkan ortak üründür. Yaklaşık 20 maaş ortak proses böylelikle acele yararlanma onayını aldı. Umut ederiz ki bundan hakeza da münteşir kullanımla baş başa hem milletimize bununla beraber hâlâ faziletli ölçekli üretimle aşıya gerekseme duyan ve arzu fail devletlere de felah olacaktır." ifadelerini kullandı.

Özdarendeli, adının caddeye verilecek olmasından ötürü duygulandığını belirterek teşekkürname etti.

ERÜ'ye ve etraflı kadrosuna teşekkürname fail Özdarendeli, "Ben esasen o kadrosu temessül ediyorum. 500'ün üstünde bu mevzuda ayrımlı bölgelerde etkin ortak ekipten yalan ediyoruz, istihsal süreci de dahil. Onlara da teşekkürname ediyorum" dedi.

Konuşmaların arkası sıra Büyükkılıç, Rektör Prof. Dr. Çalış'a ve TURKOVAC'ı geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli'ye onurluk sunma etti.

Meclis toplantısında Özdarendeli'nin adının kentteki toy ortak caddeye verilmesi kararlaştırıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler