USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Prof. Dr. Azap'tan maymun çiçeği virüsüyle ait "telaşlanacak gestalt yok" açıklaması

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, maymun çiçeğinin Kovid-19 kabilinden eyyam ortamında yüzlerce insana bulaşacak birlikte dert olmadığını kaydetti.

Prof. Dr. Azap'tan maymun çiçeği virüsüyle ait
30-06-2022 18:03
Ankara

Türkiye'de önceki maymun çiçeği olayının belirleme edilmiş bulunduğu bu sabahleyin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kabilinden duyuruldu. Koca, muafiyet sistemi yetersizliği bulunan 37 yaşındaki hastanın abstraksiyon edildiğini bildirdi.

Sağlık Bakanı Koca: Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı belirleme edildi

Hastalığa bağlı AA muhabirine izah fail Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve KLİMİK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Azap, maymun çiçeğinin aşırı yaklaşan temasla bulaşması zımnında Kovid-19 kabil birlikte salgına benzeşme riskinin bulunmadığını vurguladı.

Azap, şunları söyledi:

"Maymun çiçeği katiyen Kovid-19 yahut enflüanza kabil eyyam içre yüzlerce, binlerce insana bulaşacak birlikte çor değil zira aşırı yaklaşan temasla bulaşıyor. Sadece hasta ve enfekte bulunan kişilerle bire birlikte evde yaşayanlar yahut yaklaşan fiziki teması olanlar riziko altında. Bu sebeple telaşlanacak birlikte gidiş yok. Kovid-19'da dünyada günde 1 milyonun üstünde dünkü olay gözlemlenirken maymun çiçeğinde dü maaş müddette Afrika haricinde 5 bin yöresinde olay bildirildi. Tek başına bu data caba aşırı çabuk yayılmadığını gösteriyor."

"Olgu sayılarında birlikte hacim çoğalma olabilir"

Azap, buna yanıt maymun çiçeğinin bundan böyle Afrika ile hudutlu birlikte enfeksiyon olmadığına ayraç ederek, "Maymun çiçeği Kovid-19 kabil ürkütücü olmasa da elan ilkin görmediğimiz coğrafyalarda yayılıyor. Batı dünyasının foto hepsi kabil dünkü birlikte hastalığı oldu. DSÖ de hastalıkla ilgilendiren toptan çabuk durumun bahis konusu olmadığını fakat virüsün yayılmasının engellenmesi icap ettiğini açıkladı. Türkiye açısından hastalığın görüldüğü İngiltere, Almanya, İspanya, Portekiz kabil ülkelerle benzeri birlikte proses yaşanabilir. Ülkemizde de ayrıksı vakalar, vakıa sayılarında birlikte hacim artım kabil fakat bu ülkelerdeki derece faziletli birlikte miktarda olamayacağını düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Vaka sayılarının artmasının ferdin temaslı bulunduğu kâffesi şahısların izolasyona alınmasıyla engellenebileceğini, hastanın virüsü kimden aldığının araştırılarak mümkün zanlı şahısların ve bunların yaklaşan temaslılarının da karantinaya katılması icap ettiğini kail Azap, bu yapıldığında hastalığın artmasının da önlenebileceğini belirtti.

"Ateş, ak kan bezlerinde şişme, ciltte kabarcıklar kabil belirtiler gösteriyor"

Prof. Dr. Alpay Azap, maymun çiçeğinin belirtilerine bağlı şu detayları paylaştı:

"Hastalık ateş, giriş ağrısı, adale ağrısı kabil umumi enfeksiyon belirtileri gösteriyor. Lenf bezlerinde şişme uyaran belirtiler arasında. Asıl şüphelendiren gösterge ise ellerde, kollarda, hapaz içinde, yüzde, el- fut tabanlarında ifrazat toplamış kabarcıkların olması. Fakat bu gösterge ateşli önceki çıkmış bulunduğu çağda değil biraz güneş sonradan ortaya çıkıyor. Hastalıktan sakınmak düşüncesince maymun çiçeğinin görüldüğü devletlere yolculuk etmiş ve orada hasta kişilerle yaklaşan teması olma olasılığı mevcut kişilerden ırak ara vermek önemli. Enfekte ferdin kullandığı havlu, çarşaf kabil malzemelerde de virüs olabiliyor. Bunlara temasla da ciltteki gözle görülemeyecek çatlaklardan virüs bulaşabiliyor. Şüpheli birlikte teması olup çor belirtilerini taşıyanların çabucak keyif kuruluşlarına başvurması aşırı önemli."

Azap, hastalığın ciltte oluşan kabarcıklardan sağlam alınarak meydana getirilen PCR testiye saptandığını aktardı.

"Risk grubu haricindeki insanda tedavisiz, kendinden iyileşiyor"

Hastalığın riziko grubundaki şahıslar haricinde rastgele birlikte tedaviye lüzum olmadan kendinden geçtiğini tamlayan Azap, "Bağışıklığı baskılanmış kişiler, aşırı ıvır zıvır dallar ve gebeler açısından ciddi çor ve ahiret yolculuğu riski var. Fakat bunun haricindeki insanlarda tedavisiz 2-4 hafta içre kendinden iyileşiyor." dedi.

Prof. Dr. Azap, maymun çiçeğine erinç geliştirilmiş, FDA kabilinden musaddak birlikte ilacın olduğunu belirterek, sözlerini, "İlaç şu an vatanımızda namevcut fakat dünyada da elden hastalığın ciddi temaşa riski mevcut bireylere uygulanıyor. Risk grubunda sıfır şahıslar düşüncesince ilaca caba lüzum yok. Sadece ferdin bulaştırmasını karşılamak düşüncesince izolasyonu ve takip edeni yapılıyor." sanarak tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler