USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Pandemiyi bahane edip ameliyattan kaçan Huriye teyze, üç ameliyat birden oldu

Pandemi sürecini bahane edip hastaneden kaçan 78 yaşındaki Huriye teyze, şikayetleri ilerleyince 3 ameliyatı ayrımsız anda peyda etmek durumunda kaldı. Normalden 5 büküm henüz riskli bir ameliyat gerçekleştirdiklerini kail Prof. Dr. Cengiz Köksal, hastaları kontrollerini aksatmamalar

Pandemiyi bahane edip ameliyattan kaçan Huriye teyze, üç ameliyat birden oldu
29-11-2021 10:19

İstanbul Maltepe'de canlı Huriye Genç, ameliyat korkusu hasebiyle afiyet sorunlarını daima erteledi. Pandemi periyodunun başlamasıyla hastaneye kıymetlendirmek istemeyen Genç, bir ameliyat peyda etmek istemezken, üç sene içinde afiyet sorunlarının tedricen artarak çoğalması hasebiyle üç ameliyatı ayrımsız anda peyda etmek durumunda kaldı. Hastanın durumunun şuan oldukça iyi bulunduğunu kail Prof. Dr. Cengiz Köksal, 5 büküm hâlâ riskli bir ameliyat gerçekleştirmek vaziyette kaldıklarını anlatım etti.

“Hastalar pandemi hasebiyle hastalıklarını ve hekim kontrollerini erteliyor”

3 ameliyatın ayrımsız anda yapılmasının riskinden bahseden Bezmialem Vakıf Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Köksal “Huriye teyze 78 yaşlarında bir hasta, ilkin bizlere ulaştığında öykü şöyleydi. Nefes darlığı ile geldi, doğrusu soluk darlığından yürüyemiyordu. Hikayeyi evlatlarından dinlediğimiz devir bundan 3 sene ilkin aort kap değişmesi düşüncesince hastaneye yatmış. Sonra Huriye teyze korkmuş kaçmış. Ondan sonradan da araya pandemi girmiş olduğu düşüncesince onu da bahane göstererek, doktora ve hastaneye gitmemiş. 3 sene sonradan tığ Huriye teyzeyi gene soluk darlığı ile gördük ve dedik ki; ‘Artık kaçamazsın aort kapağını değiştireceğiz.‘ Ancak araştırmaya bitmeme ettikçe, ki tığ duygu hastalarında alışkanlık sertliğinin apayrı yerlerde bulgusu varmı sanarak araştırıyoruz. Anjiyo yapıyoruz, şah damarına bakıyoruz. Huriye teyzeye anjiyo yaptık ayrımsız sürede 3 damarında dava çıktı. Şah damarına baktık orada sıkıntı çıktı. Maalesef ki Huriye teyzeye 3 ameliyatı baş başa gerçekleştirmek durumunda kaldık. 78 yaşlarında yürümekte sıkıntı çekici bir hastaya bir tane ameliyat yüzdelik 2-3 riskliyken, 3 ameliyatı ayrımsız anda gerçekleştirmek yüzdelik 10 riskliydi. Bunun esasi sebebi şu, hastalar pandemi hasebiyle hastalıklarını ve hekim kontrollerini ertelediği düşüncesince ve vücuttaki alışkanlık şiddeti de bir kartopu kabilinden giderek büyüyerek arttığı düşüncesince acemi mesail ortaya çıkabiliyor. Huriye teyze pandemiden ötürü ameliyatını ertelemeseydi, kapağı değişecekti ve ondan ahir alışkanlık şiddeti problemleri de stentle çözülebilecekti. Ama tığ 5 büküm hâlâ faziletli riskli bir ameliyatı, 3 ameliyatı Huriye teyzede ayrımsız seansta gerçekleştirmek durumunda kaldık” dedi.

“3 sene ilkin duygu ameliyatı olabilirsin dediğimiz hastalara hâlâ sonradan aktarım adayısın diyoruz”

Hastalara tedavilerini ve hekim kontrollerini ertelememeleri icap ettiğini tamlayan Köksal: “Hastalara şurası beyan etmek istiyorum. Eğer pandemiden ilkin duygu hastasısınız teşhisi gecekondu ise mevkut kontrollerine behemehâl gitmeliler ve aksatmamalılar. Çünkü duygu rahatsızlığı iyileşen bir nesne değil, tedricen kalan bir nesne ve doktorum yaklaşan izleme etmesi gerekiyor, gidiş değişebiliyor. 3 sene ilkin duygu ameliyatı olabilirsin dediğimiz hastalar hâlâ sonradan aktarım adayısın, kalbin aşırı yorulmuş dediğimiz nice marazlı grubu var. Lütfen pandemi bitmeme etse de ilkin 65 gözyaşı üstü hastalar hekim kontrollerinizi lütfen ertelemeyin. Sorun azalmıyor, katlanarak bitmeme ediyor. Belki Huriye teyze kabilinden hâlâ faziletli riski bir ameliyat olunması gerekmektedir ve o derece bahtlı olmayabilirsiniz. 78 yaşlarında oldukça iyi soluk alıp verebiliyor. Hareket edebiliyor tığ hastaları keyiflendirmek düşüncesince ameliyat etmiyoruz, birinci sınıf keyiflendirmek düşüncesince ameliyat ediyoruz. Bizim huriye teyzeden beklentimiz, bir tane başına, hiç kimseye kadın yapılmaksızın zat işlerini halledebilsin istiyoruz. Huriye teyze dört dörtlük yerine o aşamada” sanarak konuştu.

“Ameliyat ederlerse ayılamam hastalıklı kalırım sanarak korktum”

Ameliyatını ertelediği düşüncesince nadim bulunan Huriye Genç: “Biraz kere yürüdüğümde yahut camekân çıktığım devir çarpıntım oluyordu. Yürüyemiyordum, konuşamıyordum. O devir ahacık komprime ve müvellidülhumuza veriyorlardı. Geçmezse hususi hastaneye gidiyorduk orada serum veriyorlardı. Biraz rahatlıyordum sonradan eve geliyorduk. Ameliyat olmadım korktum. Doktorlardan korktum ameliyat ederlerse ayılamam hastalıklı kalırım sanarak korktum. Sonra buraya geldim ameliyat olmaya değişmeyen verdim. Ertelemesinler ego 2 buçuk sene erteledim. Ertelediğim düşüncesince kaç ameliyat geçirdim” halinde konuştu.

Sümeyye İnal - Emre Baba
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler